Ψαλιδισμένες, με όριο ηλικίας και με 1,5 χρόνο καθυστέρηση οι νέες συντάξεις χηρείας

1568
έρευνα

Τον προσεχή Σεπτέμβριο θα αρχίσουν να εκδίδονται οι πρώτες οριστικές συντάξεις χηρείας με βάση το νόμο Κατρούγκαλου (4387/2016).
Οι περίπου 15.000 δικαιούχοι/ες των νέων ψαλιδισμένων συντάξεων χηρείας περιμένουν στην ουρά εδώ και ενάμισι χρόνο,  ενώ μόλις το Νοέμβριο του 2016 έλαβαν προσωρινές  συντάξεις ύψους 345 ευρώ μηνιαίως.
Για να εκδοθεί, όμως, η οριστική σύνταξη χηρείας, πρέπει προηγουμένως να επανυπολογιστεί η σύνταξη του θανόντος, διαδικασία που διπλασιάζει το χρόνο αναμονής.
Υπενθυμίζεται ότι για θανάτους συνταξιούχων, που επέρχονται από 13/5/2016 και μετά, η χήρα ή ο χήρος δικαιούται μόνο το 50% της σύνταξης του θανόντα/σης, από 70% που ίσχυε μέχρι τότε, ενώ έχει θεσπιστεί  το 55ο έτος ως όριο ηλικίας του επιζώντος συζύγου για τη θεμελίωση δικαιώματος συνταξιοδότησης λόγω θανάτου (χηρείας) .
Εάν ο επιζών σύζυγος έχει συμπληρώσει τα 55 την ημερομηνία θανάτου, του χορηγείται σύνταξη χηρείας εφ’ όρου ζωής.
Εάν δεν έχει συμπληρώσει τα 55, του χορηγείται σύνταξη χηρείας για μία τριετία και, εάν το 55ο έτος συμπληρώνεται εντός αυτής της τριετίας, τότε η σύνταξη επαναχορηγείται στα 67 δια βίου. Εάν το 55ο έτος της ηλικίας δεν συμπληρώνεται εντός της τριετίας, μετά τη λήξη της η σύνταξη χηρείας διακόπτεται και δεν επαναχορηγείται.
Οι παλιές συντάξεις χηρείας (πριν τις 13/5/2016) θα επανυπολογιστούν με το νέο τρόπο, με την εθνική και ανταποδοτική, και θα υποστούν κι αυτές από 1-1-2019 μειώσεις μέχρι 18% λόγω κατάργησης της προσωπικής διαφοράς.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας