Ψαλίδι στις παροχές του ΕΟΠΠΥ και συμμετοχή 10% σε διαβητικούς, ακτινοθεραπείες και ψυχικές κλίνες

1781
εοππυ

Σωρεία διαμαρτυριών προκάλεσαν σε ασθενείς και συλλόγους ο νέος ψαλιδισμένος κανονισμός παροχών του ΕΟΠΥΥ

«Ψαλιδισμένες» είναι οι παροχές για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ που περιέχονται στον νέο Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) ο οποίος εισήχθη χθες αιφνίδια και εσπευσμένα για αναθεώρηση στο Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού.

Λιγότερα αναλώσιμα για τους ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη 

Ο νέος Κανονισμός προβλέπει μειωμένες ποσότητες αναλώσιμων για τους διαβητικούς, ενώ παρά τον μεγαλεπήβολο στόχο των αρμοδίων για κάλυψη των σύγχρονων αναγκών υγείας των ασφαλισμένων, αυτές παραμένουν ακάλυπτες. Οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη που χρειάζοντα θεραπευτικά υποδήματα είναι ενδεικτική περίπτωση. Ο νέος ΕΚΠΥ, όπως και οι προηγούμενοι, δεν αναφέρεται στην αποζημίωση των διαβητικών θεραπευτικών υποδημάτων, αλλά ούτε και στις κατευθυντήριες οδηγίες για τον τρόπο και το είδος υποδήματος που πρέπει να χορηγείται κατά περίπτωση. Κι αυτό ενώ τα στοιχεία δείχνουν πως παγκοσμίως πραγματοποιούνται 4 ακρωτηριασμοί ποδιών το λεπτό από επιπλοκές της νόσου.

Μειωμένες είναι και οι μηνιαίες ταινίες μέτρησης σακχάρου και οι σκαριφιστήρες για τους ασθενείς με διαβήτη τύπου 1 (ινσουλινοεξαρτώμενοι) από 200 σε 150. Οι βελόνες ινσουλίνης παραμένουν στις 100, παρά το πάγιο αίτημα των ασθενών για αύξηση της ποσότητάς τους. Αντίστοιχα, στους ασθενείς τύπου 2 (ινσουλινοθεραπευόμενους) οι χορηγούμενες βελόνες ανέρχονται στις 60 μηνιαίως, ποσότητα που επίσης κρίνεται ανεπαρκής για τις ανάγκες τους.

Με βάση τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες, άτομα με διαβήτη τύπου 1 απαιτείται να μετρούν το σάκχαρό τους τουλάχιστον 6 φορές την ημέρα, για τον αποτελεσματικό αυτοέλεγχο και τη διαχείριση της χρόνιας πάθησής τους. Αντίστοιχα οι πάσχοντες με διαβήτη τύπου 2 χρειάζεται να το μετρούν τουλάχιστον 4 φορές την ημέρα για να απομακρύνουν τον κίνδυνο των επιπλοκών του σακχαρώδη διαβήτη.“Η βελόνα που βιδώνει στο στυλό ινσουλίνης, όπως και κάθε άλλη βελόνα πρέπει να χρησιμοποιείται μια και μόνο φορά” τονίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ασθενών με Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ).

«Χαράτσι» για νοσηλεία και θεραπείες σε ιδιώτες 

Ο ΕΚΠΥ προβλέπει επίσης συμμετοχή 10% των ασφαλισμένων για ακτινοθεραπείες στον ιδιωτικό τομέα. Η συμμετοχή αυτή δεν καταβάλλεται σε περίπτωση που αποδεδειγμένα ο χρόνος αναμονής που απαιτείται για την ίδια θεραπεία σε δημόσια δομή εγκυμονεί κίνδυνο για τη ζωή του δικαιούχου και αυτό βεβαιώνεται από γιατρό.

Συμμετοχή 10% ορίζεται και στην περίπτωση νοσηλείας σε ψυχιατρική κλινική και σε ειδικές κλινικές που νοσηλεύουν χρονίως πάσχοντες.

Αλλαγές περιέχονται και στο επίδομα τοκετού. Συγκεκριμένα, όταν το τοκετός γίνεται εκτός δημόςιου μαιευτηρίου ή μη συμβεβλημένου ιδιωτικού, πχ τοκετός κατα οίκον, προβλέπεται μικρότερο επίδομα τοκετού. Καταβάλλεται, αντί μαιευτικής περίθαλψης, εφάπαξ χρηματική αποζημίωση ύψους 600 ευρώ (από 900 Ευρώ που προέβλεπε ο προηγούμενος ΕΚΟΥ), 900 ευρώ απο 1.200 για δίδυμη κύηση και 1300 ευρώ για τρίδυμη κύηση από 1.600 που ηταν μεχρι χθες σε ισχύ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας