Χωρίς υγειονομική περίθαλψη και ασφαλιστική ενημερότητα 250.000 επαγγελματίες και αυτοπασχολούμενοι

1472
τριετιών

Στάση πληρωμής των εισφορών, λόγω οικονομικής αδυναμίας καταβολής τους καταγράφεται από τους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και επιστήμονες, με τα χρέη τους προς τα ασφαλιστικά ταμεία να έχουν αυξηθεί κατά 179% μέσα στη διετία.
Σήμερα, ο ένας στους τρεις επαγγελματίες αδυνατεί να καταβάλλει τις ασφαλιστικές εισφορές του. Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι περίπου 250.000 αυτοαπασχολούμενοι δεν μπόρεσαν τους προηγούμενους μήνες να καταβάλουν τις ασφαλιστικές εισφορές, συνεχίζοντας έτσι να μην έχουν πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αλλά ούτε και ασφαλιστική ενημερότητα.
Ειδικότερα, από τους 673.000 ελεύθερους επαγγελματίες, ασφαλισμένους του τέως ΟΑΕΕ, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), 35% έως 40% δεν κατάφεραν λόγω της δύσκολης οικονομικής κατάστασης την οποία συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν να καταβάλουν το μηνιαίο ασφαλιστικό χαράτσι του 26,9% υπέρ του κλάδου της κύριας ασφάλισης και της υγειονομικής περίθαλψης.
Αυτό σημαίνει ότι η υπερφορολόγηση και η σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών με το εισόδημα έχει αποτελειώσει εισοδηματικά τους μικρομεσαίους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, που δεν μπορούν πλέον να ανταποκριθούν οικονομικά ούτε καν στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις τους και οδηγούνται σε νέα λουκέτα και στην ανεργία.
 
Και επιπλέον, διπλές εισφορές για 200.000 αυτοαπασχολούμενους το 2018
 
Και σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, η αδυναμία του ΕΦΚΑ να προσδιορίσει με ακρίβεια και να εισπράξει έγκαιρα τις φετινές εισφορές των επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων για επικουρική σύνταξη (7%) και για εφάπαξ 4%, έχει… ακόμα χειρότερες συνέπειες για τους τελευταίους.
Περίπου 200.000 αυτοαπασχολούμενοι θα κληθούν την επόμενη χρονιά, από 1-1-2018, να καταβάλουν διπλές ασφαλιστικές εισφορές (για ασθένεια και εφάπαξ), δηλαδή ταυτόχρονα για το 2017 και το 2018. Εάν πάρουμε υπόψη ότι 250.000 αδυνατούν να πληρώσουν τις μονές ασφαλιστικές εισφορές, κατανοούμε ότι πολύ περισσότεροι δεν θα μπορούν τις διπλές, οπότε η κοινωνική καταστροφή θα είναι ακόμα μεγαλύτερη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας