Χρηματιστήριο: Βουτιά 6,8% σε δύο ημέρες για τις τράπεζες

1483
συμφωνία

Στα επίπεδα των 730 μονάδων υποχώρησε σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, συνεχίζοντας για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση τη διόρθωση μετά το 7ήμερο ανοδικό σερί, υπό το βάρος κυρίως του τραπεζικού κλάδου, ο οποίος έκανε διήμερη βουτιά 6,8%, δηλώνοντας την κακή κατάσταση και τις «μαύρες τρύπες» των τραπεζών.
Χρηματιστήριο: Βουτιά 6,8% σε δύο ημέρες για τις τράπεζεςΕιδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 1,54% στις 730,43 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 742,14 μονάδων (-0,04%) και 728,79 μον. (-1,76%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 44,15 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 44,11 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 873,8 χιλ. τεμάχια.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 1,61%, στις 1.904,77 μονάδες, ενώ στο +0,41% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.064,86 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 4,31% στις 721,91 μονάδες.
Ο Γενικός Δείκτης, από τις 701 μονάδες που είχε βρεθεί στις 16 Νοεμβρίου, κατέγραψε 9 ανοδικές συνεδριάσεις στις 11 που προηγήθηκαν μέχρι την Παρασκευή (1/12), σημειώνοντας άνοδο 6,74%. Στο ίδιο διάστημα, ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε ένα rebound της τάξεως του 26,13%.
Οι επιδόσεις αυτές έχουν προκαλέσει τους profit takers, οι οποίοι επί διήμερο προχωρούν στις εντολές τους με πιο επιθετικό τρόπο. Χτες και σήμερα, ο Γενικός Δείκτης έχει χάσει το 2,44% της αξίας του, ενώ η διόρθωση στον τραπεζικό έχει φτάσει στο 6,81%. Με άλλα λόγια έχουν χάσει το 1/3 της πρόσφατης ανοδικής κίνησης.
Το βασικό ερώτημα όμως που πλέον προκλήθηκε από τη διήμερη πτώση είναι εάν θα ξαναδοκιμαστεί η θετική μεσοπρόθεσμη τάση της αγοράς, στα επίπεδα των 725 μονάδων, η οποία προστατεύθηκε κυριολεκτικά στο “παρά ένα” με τη λήξη του Νοεμβρίου. Και αυτό διότι οι shorters εξακολουθούν να διαθέτουν ένα καλό απόθεμα επιλεγμένων μετοχών, προκαλώντας τη ρηχή ελληνική αγορά, αλλά και διότι η λήξη του έτους θα φέρει κάποια χαρτοφυλάκια στο κλείσιμο των 12μηνων θέσεών τους.
Όπως ανέφερε το “Κεφάλαιο” του Σαββάτου (2/12), οι shorts, όπως το Marshall Partners, το Lansdowe Partners και το Oceanwood Capital, έχουν γίνει… θαμώνες στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, ειδικά τους τελευταίους τρεις μήνες, την περίοδο που το ΔΝΤ άρχισε να απαιτεί 10 δισ. ευρώ ανακεφαλαιοποίηση για τις ελληνικές τράπεζες.
Τα funds αυτά έχουν βρει ευκαιρία κερδοσκοπίας στην αγορά, βασιζόμενα στο “παράθυρο” των πολλών μήνων που απέχει η ολοκλήρωση των stress tests αλλά και η αποσαφήνιση της δυνατότητας της Ελλάδας για “καθαρή έξοδο” από το πρόγραμμα, καθώς και στους αυστηρότερους κανόνες διαχείρισης των NPLs στην Ευρώπη που προωθεί η ΕΚΤ, θυμίζοντας, έτσι, μέρες… 2014 και το naked short selling που προκάλεσε ελέγχους από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, οι οποίοι συνεχίζονται, με την επιβολή προστίμων.
Μάλιστα, τη θέση αυτών των funds τροφοδότησε σήμερα και η δήλωση του επικεφαλής των Θεσμών εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Declan Costello, ο οποίος μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, “Η Ωρα της Ελληνικής Οικονομίας”, ανέφερε ότι “η τρίτη αξιολόγηση δεν έκλεισε, υπάρχει συμφωνία για τα προαπαιτούμενα που απαιτούνται προκειμένου να κλείσει”.
Επίσης, ο κ. Costello μίλησε  για “πολλά ριζωμένα προβλήματα που θα παραμείνουν και μετά το 2018″. Είπε πως το πρόβλημα στους ισολογισμούς των τραπεζών, θα πάρει πολλά χρόνια μέχρι να εξυγιανθεί, δηλαδή μέχρι να μειωθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε βιώσιμα επίπεδα”.  Εξήγησε πως δεν θα λυθούν όλα τον Αύγουστο του 2018.
Τα παραπάνω στοιχεία υπερκέρασαν και τη θετική επίδραση της πτώσης κάτω από το 5% της απόδοσης του ελληνικού 10ετούς ομολόγου. Μετά την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση σήμερα των νέων ομολόγων της ανταλλαγής, η απόδοση έχει προσγειωθεί στο 4,811% από 5,4%, μία βελτίωση που ξεπερνά το 11%, αγγίζοντας τα επίπεδα του Νοεμβρίου του 2009.
Στο ταμπλό τώρα, η Alpha Bank σημείωσε απώλειες 4,91%, η Πειραιώς έκλεισε στο -4,31%, η Eurobank στο -4,02%, ενώ η Εθνική ολοκλήρωσε τις συναλλαγές με πτώση 3,73%. Απώλειες 3,65% και για τη ΔΕΗ, με τις Motor Oil και Μυτιληναίο να ακολουθούν με -2,35% και -2,23% αντίστοιχα.
Άνω του 1% ήταν οι απώλειες σε ΕΧΑΕ, Ελλάκτωρ, Jumbo, Ελληνικά Πετρέλαια, Folli FOllie και Βιοχαλκο, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΕΕΕ, ΑΔΜΗΕ, Τιτάν, ΟΠΑΠ, Σαράντης και Λάμδα. Χωρίς μεταβολή οι Attica Bank, ΓΕΚ Τέρνα και Aegean, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΟΤΕ, ΟΛΠ, Φουρλής και Grivalia.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας