Χιλιάδες απεργοί στους δρόμους κατά του αντεργατικού “Αναπτυξιακού” Νομοσχεδίου

1446
απεργοί

Χιλιάδες εργαζόμενοι συμμετείχαν σήμερα, 24/9, στην πανελλαδική πανεργατική απεργία και στις απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα δίνοντας μία πρώτη αγωνιστική απάντηση στα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης και στην προωθούμενη από αυτή, καθ’ υπαγόρευση του ΣΕΒ, με το «αναπτυξιακό» πολυνομοσχέδιο, συρρίκνωση του απεργιακού δικαιώματος, υπονόμευση των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας και περιορισμό του δικαιώματος των συνδικάτων να προσφεύγουν μονομερώς στη διαιτησία.

Οι εργαζόμενοι με την αγωνιστική συμμετοχή τους γύρισαν την πλάτη στην συμβιβασμένη ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ και τους ανθρώπους της, που πολέμησαν αυτή την απεργία, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να κηρύξουν άλλη απεργία στις 2/10.

Στην Αθήνα, παρά τη βροχή, χιλιάδες απεργοί ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΕΚΑ, της ΑΔΕΔΥ και πολλών δευτεροβάθμιων ομοσπονδιών του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κλαυθμώνος και συμμετείχαν στην πορεία προς την πλατεία Συντάγματος. Τον τόνο έδωσαν με μαζικά μπλοκ διαδηλωτών το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, η ΠΟΕ – ΟΤΑ, η ΠΟΠΟΚΠ, η ΟΛΜΕ, φοιτητικοί σύλλογοι, το ΜΕΤΑ κλπ

Το κεντρικό σύνθημα που επικράτησε ήταν «κάτω τα χέρια από την απεργία, τους λαϊκούς αγώνες και τα σωματεία», ενώ ακούστηκαν και συνθήματα όπως: «Κάτω τα χέρια από την απεργία – Δε θα τη χαρίσουμε στην εργοδοσία», «Σωματεία ταξικά στα χέρια εργατών – Όχι της κυβέρνησης και των εργοδοτών».

Ειρωνικά σχόλια προκάλεσε η παρουσία του Ευκλείδη Τσακαλώτου στην πορεία, γιατί είναι αυτός, που ως Υπουργός Οικονομικών, ψήφισε, ενσάρκωσε και εφάρμοσε το τρίτο μνημόνιο. Μάλιστα συνυπέγραψε μαζί με την Αχτσιογλου την τροπολογία για παρεμπόδιση των απεργιακών αποφάσεων στα πρωτοβάθμια σωματεία, αφού έβαλαν ως όρο να συμμετέχει στη γενική συνέλευση το 50% συν 1 των μελών τους, ανοίγοντας έτσι το δρόμο στην κυβέρνηση της ΝΔ να προωθεί τώρα ακόμα μεγαλύτερη συρρίκνωση αυτού του δικαιώματος με την ηλεκτρονική ψηφοφορία από τους καναπέδες των σπιτιών.

Μαζική και αγωνιστική ήταν και η ξεχωριστή, για άλλη μία φορά, συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στα Προπύλαια και η πορεία που ακολούθησε στη βουλή.

Εκτός από τον διασπαστικό και υπονομευτικό ρόλο της Διοίκησης της ΓΣΕΕ, οι εργαζόμενοι αντιμετώπισαν και την κήρυξη της απεργίας των ναυτεργατών ως παράνομης από το Πρωτοδικείο Πειραιά, πραγματοποιώντας την απεργία και περιφρουρώντας την από τα ξημερώματα στα λιμάνια.

Παρεμπόδιση της απεργίας επιχείρησε και η ΕΛ.ΑΣ. με την προσαγωγή στο Αστυνομικό Τμήμα Ακρόπολης 8 μελών του Συνδικάτου Οικοδόμων, που ενημέρωναν συναδέλφους τους για την απεργία. Οι προσαχθέντες αφέθησαν ελεύθεροι μετά από συγκέντρωση δεκάδων οικοδόμων έξω από το Αστυνομικό Τμήμα.

Συνδικαλιστικοί κύκλοι του αγωνιστικού συνδικαλιστικού κινήματος, που μίλησαν στην iskra, χαιρέτισαν τις μαζικές συγκεντρώσεις, επισήμαναν, όμως την ανάγκη όχι μόνο να ηττηθεί η συμβιβασμένη ηγεσία της ΓΣΕΕ αλλά και να σταματήσουν οι ξεχωριστές συγκεντρώσεις και πορείες και να οργανωθούν με ενότητα και αλληλεγγύη οι επερχόμενοι εργατικοί και λαϊκοί αγώνες για να βάλουν σοβαρά εμπόδια στη διάλυση των συλλογικών συμβάσεων και  στον περιορισμό των συνδικαλιστικών ελευθεριών που επιχειρεί η κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και για να διεκδικήσουν συλλογικές συμβάσεις με αυξήσεις, μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλειας, νέες θέσεις εργασίας και εργασιακές σχέσεις  με δικαιώματα και ζωή με αξιοπρέπεια.

Οι ίδιοι κύκλοι τόνιζαν, ταυτόχρονα, την ανάγκη μία τιτάνιας προσπάθειας για την ανασυγκρότηση και επαναθεμελίωση του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος στη βάση αρχών, αξιών και ανιδιοτελούς προσφοράς, σε  σύγχρονη, αξιόπιστη, ενωτική, αγωνιστική, συμμετοχική και δημοκρατική κατεύθυνση, ώστε να προκαλεί την εμπιστοσύνη και τη συμμετοχή των εργαζομένων και τον φόβο των κυβερνήσεων και του μεγάλου κεφαλαίου.

 

Κ.Τ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας