«Φωτογραφικό» σκάνδαλο με δώρο εκατομμυρίων στο Ίδρυμα Ωνάση

3406
σκάνδαλο

«Πρώτη φορά αριστερά» με σκανδαλώδεις φωτογραφικές διατάξεις προς εξυπηρέτηση «φίλων»; Κι όμως, γίνονται κι αυτά επί ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι, λοιπόν, στις 4 Μαρτίου ο Ευκλείδης Τσακαλώτος φέρνει στη Βουλή μια φαινομενικά «αθώα» τροπολογία για φορολογικά θέματα, ενταγμένη μάλιστα σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας.

Το εν λόγω νομοσχέδιο έχει τίτλο: «Εκσυγχρονισμός και αναμόρφωση θεσμικού πλαισίου ιδιωτικών κλινικών, σύσταση Οργανισμού Δημόσιας Υγείας και σύσταση Εθνικού Οργανισμού Νεοπλασιών και λοιπές διατάξεις».

Εκεί λοιπόν στις… λοιπές διατάξεις, όπως αποκαλύπτουν τα Νέα, παρεισέφρησε μια τροπολογία που υπογράφει ο υπουργός Οικονομικών και η υφυπουργός κ. Παπανάτσιου. Και οι δύο ξέρουν, λοιπόν, εκτός κι αν δεν γνωρίζουν που βάζουν την υπογραφή τους.

Με την εν λόγω τροπολογία εξαιρείται το Ιδρυμα Ωνάση και οι επιχειρήσεις που συνδέονται με αυτό, από τον Ειδικό Φόρο Ακινήτων που αντιστοιχεί στο 15% της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων και είχε προβλεφθεί από το 2002 με το άρθρο 15 του νόμου 3091/2002.

Μάλιστα η διάταξη έχει ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2013, επομένως εδώ και μια εξαετία ο φόρος που έπρεπε να πληρώσει το ευαγές Ιδρυμα και οι λοιπές επιχειρήσεις, σβήνεται, διαγράφεται.

Αναδρομική απαλλαγή προς χάριν του Ιδρύματος και φυσικά της διοίκησής του την ίδια στιγμή που η ΑΑΔΕ κυνηγάει ανηλεώς τους φορολογούμενους ακόμη και για 300 ή 400 ευρώ ή «μπουκάρει» στους λογαριασμούς και τις θυρίδες τους.

Με έδρα το Λιχτενστάιν

Σημειωτέον ότι το Ιδρυμα Ωνάση έχει έδρα το Λιχτενστάιν, όμως, η απαλλαγή δεν αφορά άλλα ιδρύματα που έχουν έδρα το εξωτερικό, είναι δηλαδή μια φωτογραφική εξαίρεση που δεν έχει προηγούμενο.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι η προκλητική ρύθμιση είναι το αποτέλεσμα των αγαστών σχέσεων που έχει η διοίκηση του Ιδρύματος με την κυβέρνηση. Είναι σε όλους γνωστό ότι η κυβέρνηση επιθυμεί διακαώς να παραχωρήσει το νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν» στο Ιδρυμα παρά το γεγονός ότι στον σχετικό διαγωνισμό η προσφορά ήταν εξαιρετικά χαμηλή.

Η τράπεζα Πειραιώς που διαχειρίζεται το νοσοκομείο δεν μπορούσε να αποδεχθεί τόσο χαμηλό τίμημα με αποτέλεσμα η παραχώρηση να «παγώσει».

Ισως να μην είναι τυχαίος ο ξαφνικός… πόνος που έπιασε πρόσφατα τον Παύλο Πολάκη ο οποίος ζήτησε από τον… Γιάννη Στουρνάρα να βοηθήσει και να παρέμβει για να γίνει το deal. Τι εννοούσε άραγε; Να πείσει η ΤτΕ την Πειραιώς να αποδεχθεί ένα τόσο χαμηλό τίμημα ώστε να περάσει το «Ντυνάν» στην αγκαλιά του Ιδρύματος Ωνάση; Τουλάχιστον απιστία είναι το αδίκημα.

Μπορεί ο κ. Τσακαλώτος να περνάει φωτογραφικές διατάξεις από τη Βουλή και να νομιμοποιείται, έστω και με μια σκανδαλώδη ρύθμιση. Όμως, το νόμιμο πόσο ηθικό είναι όταν εκατομμύρια Ελληνες δεν έχουν να πληρώσουν τους φόρους τους αλλά δεν ζητούν εξαιρέσεις και μάλιστα αναδρομικές;

Εκτός κι αν η διοίκηση του Ιδρύματος Ωνάση είναι «παιδί ενός ανώτερου Θεού» και αποδέχεται τέτοια «δωράκια» από την κυβέρνηση.

*Πηγή: 15minutes.gr, in.gr, TA NEA, Πρώτο Θέμα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας