Φρενοκομείο η πολιτική ζωή των ΗΠΑ με τις αντιπαραθέσεις για «ανάμιξη» Ρωσίας στις Προεδρικές εκλογές

1560
ηπα

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν διηύθυνε προσωπικά την εκστρατεία των χάκερ με στόχο την ενίσχυση του Ντόναλντ Τραμπ και την αποδυνάμωση της Χίλαρι Κλίντον πριν τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.
Αυτό υποστηρίζει η Washington Post, επικαλούμενη έκθεση της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA) των ΗΠΑ, η οποία μάλιστα έφτασε στα χέρια του Μπαράκ Ομπάμα από τις αρχές του Αυγούστου του 2016.
Οι ακριβείς οδηγίες του Βλαντίμιρ Πούτιν, με βάση την έκθεση, στην οποία γίνεται επίκληση πηγών ακόμη και μέσα από τη ρωσική κυβέρνηση ήταν να επιδιωχθεί η ήττα ή έστω η αποδυνάμωση της υποψήφιας του Δημοκρατικού Κόμματος, Χίλαρι Κλίντον και η συντονισμένη δράση ώστε να διευκολυνθεί η νίκη του Ρεπουμπλικανού υποψήφιου, Ντόναλντ Τραμπ.
Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι ο τότε διευθυντής της CIA Τζον Μπρέναν δεν ανέφερε καν το περιεχόμενο της έκθεσης στην καθημερινή Προεδρική Ενημέρωση και την παρουσίασε μόνον κατ’ ιδίαν στον Μπαράκ Ομπάμα. Προκειμένου να μην υπάρξουν διαρροές, ακολουθήθηκαν τα ίδια πρωτόκολλα, όπως στην επιχείρηση εξόντωσης του Οσάμα μπιν Λάντεν.
Σημειώνει ότι χάκερς που είχαν σχέση με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες είχαν μπει στο δίκτυο των Δημοκρατικών, αλλά και σε σέρβερς των Ρεπουμπλικανών και φέρονται να δρούσαν ανενόχλητοι για έναν χρόνο.
Υποψίες υπήρχαν από τον Ιούλιο του 2016, σύμφωνα με την WP, όταν τα υποκλαπέντα μηνύματα του Δημοκρατικού Κόμματος δημοσιεύτηκαν από το WikiLeaks την επομένη του συνεδρίου των Δημοκρατικών. Όμως οι ΗΠΑ κατηγόρησαν ευθέως τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ότι επιδίωκε να αποσταθεροποιήσει το αμερικανικό εκλογικό σύστημα, τον Ιανουάριο του 2017.
Τους πέντε μήνες κατά τους οποίους έμεινε στην εξουσία η κυβέρνηση Ομπάμα, μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων του προέδρου από τον Ντόναλντ Τραμπ, ο τότε πρόεδρος και οι συνεργάτες του συζήτησαν δεκάδες εναλλακτικές για την απόκρουση της ρωσικής επιρροής αλλά και για την τιμωρία της Ρωσίας με κυρώσεις ή ακόμη και αμερικανικές κυβερνοεπιθέσεις.
Μυστικά, ο πρώην πρόεδρος φέρεται επίσης να διέταξε να διεξαχθεί μια κοινή επιχείρηση της CIA, της NSA και της διοίκησης του κυβερνοχώρου των ΗΠΑ: την εμφύτευση σε ρωσικές υποδομές κακόβουλου λογισμικού σε «ύπνωση» που θα μπορούσε να πυροδοτηθεί σε περίπτωση κλιμάκωσης.
Η Washington Post γράφει επίσης ότι πέραν της προειδοποίησης που απηύθυνε ο ίδιος ο Μπαράκ Ομπάμα προς τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στο περιθώριο μιας συνόδου στην Κίνα τον Σεπτέμβριο, ο επικεφαλής της CIA, Τζον Μπρέναν, τηλεφώνησε την 4η Αυγούστου στον Ρώσο ομόλογό του των υπηρεσιών ασφαλείας FSB, Αλεξάντρ Μπόρτνικοφ, για να τον προειδοποιήσει. Και την 31η Οκτωβρίου, εστάλη μήνυμα στη Μόσχα από ασφαλή δίαυλο ότι κάθε απόπειρα παρέμβασης στις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου θα ήταν απαράδεκτη.
Σύμφωνα με την εφημερίδα πάντως το τελικό πακέτο μέτρων κατά της Ρωσίας ήταν κατώτερο των προσδοκιών, καθώς «η ρωσική εμπλοκή στις αμερικανικές εκλογές είναι εμφανής και προσβλητική».
Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο, το FBI, άρχισε να ερευνά τις επαφές μεταξύ Ρώσων αξιωματούχων και συνεργατών του Ντόναλντ Τραμπ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας