Φουλ αντεπίθεση από Τσαβούσογλου: Οι ΗΠΑ θέλουν να σπάσουν την Τουρκία

1119
νέα

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι «προτιμά τη διπλωματία στην επίλυση των προβλημάτων», ενώ οι «Η.Π.Α. προτιμούν τις απειλές»

Ολοένα και οξύνονται οι σχέσεις μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Τουρκίας, καθώς αμφότερες οι δύο πλευρές δεν φέρονται διατεθειμένες να κατεβάσουν τους τόνους και να αναζητήσουν πιο ήπιους τρόπους επίλυσης των διαφορών τους. Με νέα δήλωσή του, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατηγόρησε την Ουάσιγκτον και προσωπικά τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ότι δεν λειτούργησαν με ειλικρίνεια προκειμένου να επιλύσουν την ένταση μεταξύ των δύο κρατών και ότι στόχος τους είναι να «σπάσουν» την Τουρκία πριν τη διεξαγωγή των ενδιάμεσων αμερικανικών εκλογών.

«Φαίνεται ότι οι ΗΠΑ δεν θέλουν να λύσουν αυτά τα προβλήματα. Θέλουν να χρησιμοποιήσουν αυτά τα θέματα στις εκλογές», ανέφερε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που έδωσε με τον Σέρβο ομόλογό του Ίβιτσα Ντάτσιτς, στα εγκαίνια του Τιμητικού Προξενείου της Σερβίας στη νότια επαρχία της Αττάλειας, την Κυριακή.

«Αλλά δεν έχουμε προβλήματα με τους ανθρώπους των ΗΠΑ που έχουν αρχίσει να βλέπουν την πραγματικότητα. Θα πρέπει να είναι ο λαός των Η.Π.Α. που θα δώσει την απαραίτητη απάντηση, όχι εμείς», πρόσθεσε ο Τσαβούσογλου, καλώντας εμμέσως πλην σαφώς, τους Αμερικανούς να καταψηφίσουν την παράταξη του ρεπουμπλικανού προέδρου.

Η κρίση στις σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ φαίνεται να βαθαίνει καθημερινά, καθώς ήδη υπάρχει η επιβολή κυρώσεων από την Ουάσινγκτον σε δύο κυβερνητικούς υπουργούς της Τουρκίας και ο διπλασιασμός των δασμών για το αλουμίνιο και το χάλυβα, με αφορμή την κράτηση Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον, ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες τρομοκρατίας.

Ο Τσαβούσογλου επέκρινε τις ΗΠΑ, λέγοντας ότι η Τουρκία είναι «κατά της πολιτικής της επιβολής» και ότι «προτιμά τη διπλωματία στην επίλυση των προβλημάτων», ενώ οι «Η.Π.Α. προτιμούν τις απειλές».

«Τους είπα ότι δεν θέλουν να λύσουν αυτά τα προβλήματα και ότι τα χειραγωγούν για τις εγχώριες πολιτικές ανησυχίες τους. Τους είπα ότι θέλουν να το παραμείνουν μέχρι τις εκλογές, επειδή είναι αδύνατο να εξηγήσουμε αυτή τη στάση ενάντια σε μια τόσο εποικοδομητική στάση, όπως η δική μας», πρόσθεσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Ο Τσαβούσογλου δήλωσε επίσης ότι η κοινοπραξία του Lockheed Martin F-35 Lightning Joint Strike Fighter (JSF) θα συνεχιστεί καθώς η προσωρινή αναβολή της παράδοσης των αεροπλάνων “δεν θα φέρει ενεργό περιορισμό”.

«Δεν είναι μια διαδικασία που ένα κόμμα μπορεί να εγκαταλείψει λέγοντας ότι «η Τουρκία πρέπει να βγει». Η Τουρκία μπορεί να πει ότι δεν θα είναι πλέον μέρος, αλλά δεν είναι τόσο εύκολο. Πρόκειται για ένα έργο στο οποίο όλοι συνεργάζονται και θα συνεχίσουν», ανέφερε.

Το αμερικανικό κοινοβούλιο απαγόρευσε προσωρινά την παράδοση των F-35 στην Τουρκία στις 13 Αυγούστου, προκαλώντας κριτική από την Τουρκία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας