Φιάσκο το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ: Στον πάτο με 34% η συμμετοχή!

2882
φιάσκο

Σε μεγάλο φιάσκο και σε κόλαφο για την ιμπεριαλιστική Δύση, για τον Ζάεφ αλλά και σε σκληρό μήνυμα για την κυβέρνηση ΤσίπραΚοτζιά, εξελίχθηκε το πολυδιαφημισθέν δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ, αφού η συμμετοχή τελικά περιορίστηκε, περίπου στο 34,09%.

Αν λάβουμε, μάλιστα, υπόψη μας ότι το ερώτημα του δημοψηφίσματος κατά υστερόβουλο τρόπο ήταν «Είστε υπέρ της ένταξης της χώρας σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, αποδεχόμενοι τη συμφωνία ανάμεσα στη Δημοκρατία της «Μακεδονίας» και την Ελληνική Δημοκρατία;», τότε αβίαστα μπορεί να βγει το συμπέρασμα ότι οι πολίτες της γειτονικής χώρας εξέφρασαν και τη δυσφορία τους, αν όχι την αποδοκιμασία τους, σε ΝΑΤΟ και ΕΕ και στις τακτικές ωμής παρέμβασης στα εσωτερικά της χώρας τους.

Ένα νέο σκηνικό διαγράφεται στην ΠΓΔΜ αλλά και στην Ελλάδα.

Το 91% του “ΝΑΙ” όσων τελικά ψήφισαν στο δημοψήφισμα όχι μόνο δεν νομιμοποιεί την έγκριση της Συμφωνίας αλλά και επιβεβαιώνει το ακριβώς αντίθετο.

Επιβεβαιώνει ότι όσοι απείχαν στο δημοψήφισμα το έπραξαν μάλλον συνειδητά, θεωρώντας αυτήν τη στάση ως τον πιο πρόσφορο τρόπο για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην Συμφωνία και ίσως στις πρακτικές ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Στο 34,09% η συμμετοχή

Στο 34,09% ανήλθε η συμμετοχή στο δημοψήφισμα στη ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Εκλογικής Επιτροπής. Μάλιστα, δύο ώρες πριν κλείσουν οι κάλπες, έδιναν ποσοστό συμμετοχής μόλις 28,8% το οποίο αντιστοιχούσε σε 521.000 πολίτες.

Με καταμετρημένο το 97% των εκλογικών τμημάτων το «ναι» συγκεντρώνει ποσοστό  91,37%.

Με καταμετρημένες τις ψήφους από το 85,71% των εκλογικών τμημάτων υπέρ του ΝΑΙ ψήφισαν το 91,37% (593.315 ψηφοφόροι) και υπέρ του ΟΧΙ το 5,64% (36.596  ψηφοφόροι). Τα άκυρα ψηφοδέλτια ήταν 2,99%.

Με δεδομένο ότι η συνολική συμμετοχή έφθασε τις 659.376 ψήφους, προκύπτει ότι το «Ναι», υπερψηφίστηκε περίπου από 593.000 πολίτες.

Το χαμηλό ποσοστό συμμετοχής θα δυσχεράνει την προσπάθεια του Ζόραν Ζάεφ να πείσει και τους βουλευτές να ψηφίσουν υπέρ των συνταγματικών αλλαγών που απαιτούνται ώστε η συμφωνία με την Ελλάδα να ολοκληρωθεί, όπως αναφέρει το Associated Press.

Ωστόσο η κυβέρνηση Ζάεφ έχει ήδη δηλώσει ότι το δημοψήφισμα θα έχει συμβουλευτικό (!) χαρακτήρα, ανεξαρτήτως του ποσοστού συμμετοχής.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα της χώρας, απαιτείται μίνιμουμ συμμετοχής 50% για να καταστεί το δημοψήφισμα δεσμευτικό.

Προσπάθειες τελευταίας στιγμής

Πούλμαν και ταξί μίσθωσε η κυβέρνηση για να μεταφέρει ψηφοφόρους να προσέλθει στις κάλπες, καθώς έχει σημανθεί συναγερμός λόγω της χαμηλής προσέλευσης.

Χαρακτηριστική εικόνα της κατάστασης φαίνεται από το Κατλάνοβο, όπου κατοικείται από Σλαβόφονους και Αλβανούς, όπου 4 με 5 ώρες μετά τις κάλπες είχαν προσέλθει μόλις 30 άτομα!

Πανηγυρίζουν οπαδοί του «ΟΧΙ» στα Σκόπια

Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί στην γειτονική χώρα, αλλά και δηλωτικό του ποιος νιώθει ως πραγματικός νικητής του δημοψηφίσματος, είναι η διαδήλωση στην πόλη των Σκοπίων που πραγματοποιούν οπαδοί υπέρ του «ΟΧΙ» πανηγυρίζοντας για το μεγάλο ποσοστό αποχής από το δημοψήφισμα. Εκατοντάδες πολίτες έχουν συγκεντρωθεί έξω από το κτήριο του Κοινοβουλίου, με αποτέλεσμα να έχει κλείσει ο δρόμος.

Στο σημείο βρίσκεται ισχυρή, αλλά διακριτική, παρουσία της αστυνομίας.

Κρατώντας πλακάτ οι πολίτες της ΠΓΔΜ γιορτάζουν το μεγάλο ποσοστό αποχής από το δημοψήφισμα για τη Συμφωνία με την Ελλάδα για το ονοματολογικό.

Οι διαδηλωτές έχουν στήσει εξέδρα σε κεντρικό δρόμο της πόλης και πραγματοποιούν δηλώσεις κατά του δημοψηφίσματος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας