Φάρμακα υψηλού κόστους από τα νοσοκομεία

984
φάρμακα
Στήριξη της ολοήμερης λειτουργίας των φαρμακείων νοσοκομείων του ΕΣΥ, καθώς και διευκόλυνση της διαδικασίας προμήθειας φαρμάκων υψηλού κόστους του ΕΟΠΥΥ από τα νοσοκομεία για την εξυπηρέτηση εξωτερικών ασθενών με σοβαρές ασθένειες, ζητεί με επιστολή της προς την ηγεσία του υπ. Υγείας η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων (ΠΕΦΝΙ).

Με αφορμή τη νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Υγείας για την πρόσβαση των ασθενών στα φάρμακά τους, η ΠΕΦΝΙ υπενθυμίζει ότι οι εξωτερικοί ασθενείς δύναται να προμηθεύονται τα φάρμακα υψηλού κόστους και από τα φαρμακεία των δημόσιων νοσοκομείων. Σημειώνει δε ότι η πρόθεση των νοσοκομειακών φαρμακοποιών είναι να εξυπηρετούν αυτή την κατηγορία ασθενών στο πλαίσιο της ολοήμερης λειτουργίας των φαρμακείων, κατόπιν ραντεβού σε πρωινό και απογευματινό ωράριο.

«Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια τα νοσοκομειακά φαρμακεία αδυνατούν να εξυπηρετήσουν όπως θα έπρεπε, καθώς υπάρχουν σημαντικοί περιορισμοί στους προϋπολογισμούς αλλά και αντίστοιχες εντολές από τις διοικήσεις των νοσοκομείων να μην εξυπηρετούν εξωτερικές συνταγές φαρμάκων που εκτελούνται και από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ», τονίζει η Ενωση και συνεχίζει, «έτσι εμφανίζεται το φαινόμενο ευάλωτες ομάδες χρονίως πασχόντων ασθενών π.χ. αιμοκαθαιρόμενοι, ογκολογικοί, αιματολογικοί, ρευματολογικοί κ.λπ., ενώ λαμβάνουν τη συνταγή των φαρμάκων τους από τις κλινικές και τα ιατρεία του δημόσιου νοσοκομείου, αντί να εξυπηρετούνται από τα φαρμακεία αυτού, να υποχρεώνονται σε μετακίνηση προς κάποιο από τα λιγοστά φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ίδιους».

Η ΠΕΦΝΙ προτείνει να δοθούν άμεσα οι απαραίτητες οδηγίες προς τις διοικήσεις των νοσοκομείων ώστε να εφαρμοστούν πλήρως οι διατάξεις που αφορούν την εξυπηρέτηση αυτών των εξωτερικών ασθενών από τα νοσοκομειακά φαρμακεία, αλλά και να δημιουργηθεί διαδικασία προμήθειας των φαρμάκων υψηλού κόστους από τα νοσοκομεία, με πληρωμή των τιμολογίων απευθείας από τον ΕΟΠΥΥ.

Σημειώνεται ότι διάταξη του διυπουργικού νομοσχεδίου το οποίο ψηφίστηκε προχθές, προβλέπει ότι τα φάρμακα υψηλού κόστους νοσοκομειακής μόνο χρήσης, διατίθενται αποκλειστικά από φαρμακεία των νοσοκομείων και των ιδιωτικών κλινικών. Σε περίπτωση, δε, που δηλώνεται στον ΕΟΠΥΥ αδυναμία χορήγησης των φαρμάκων αυτών, τότε προβλέπεται η δυνατότητα τα φαρμακεία του Οργανισμού να τα διαθέσουν στις ιδιωτικές κλινικές και στα δημόσια νοσοκομεία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας