Υποχρεωτικά τα self-test για εργαζόμενους και ανήλικους μαθητές!-Τι είπαν για Siemens

609
υφυπουργός Υγείας Β.Κοντοζαμάνης

O υφυπουργός Υγείας Β.Κοντοζαμάνης δήλωσε κατά την απογευματινή ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας ότι θα είναι υποχρεωτική η χρήση τεστ για εργαζομένους για να μπορέσει να ανοίξει η οικονομία, αλλά και για ανήλικους μαθητές και εκπαιδευτικούς για να ανοίξουν τα σχολεία. 

Εδώ σας είχαμε προϊδεάσει καθώς σας είχαμε αναφέρει πρώτοι ότι στην ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας ο Β.Κοντοζαμάνης θα κάνει ανακοινώσεις για τα self test κορωνοϊού, για τα οποία θα υπάρχουν στοιχεία υποχρεωτικότητας για ορισμένες κατηγορίες, όπως π.χ. για τους εργαζόμενους στο λιανεμπόριο.

Το τεστ θα είναι υποχρεωτικό για τους εργαζομένους στα καταστήματα που θα ανοίξουν να κάνουν ανά τακτά διαστήματα τεστ, με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση θεωρεί πως θα γίνει με πιο ασφαλή τρόπο το άνοιγμα της αγοράς.

Ειδικότερα, όπως τόνισε, τα τεστ στοχεύουν κυρίως στην εύρεση των ασυμπτωματικών. Είναι περίπου ένας στους τρεις φορείς του ιού. Το τεστ θα λειτουργεί συμπληρωματικά και παράλληλα με όλες τις υπόλοιπες δράσεις. Θα βοηθήσει δε στην επανεκκίνηση δραστηριοτήτων.

Τα τεστ πληρούν όλες τις προδιαγραφές και λειτουργούν με τη λήψη σιέλου. Η διάθεσή τους θα ξεκινήσει στις αρχές Απριλίου. Θα είναι διαθέσιμο ένα τεστ την εβομάδα για διάστημα δύο μηνών για όλους τους πολίτες.

Ο ίδιος έκανε γνωστό, μεταξύ άλλων, ότι το self test θα είναι υποχρεωτικό, σε εβδομαδιαία βάση (μέχρι και 3 φορές!), για όσους δραστηριοποιούνται στους τομείς της ακτοπλοΐας – ναυτιλίας, λιανεμπορίου, εστίασης, τουρισμού, μεταποίησης, δικαστηρίων.

Για να αποφευχθεί συνωστισμός τις πρώτες ημέρες εξετάζεται το ενδεχόμενο να δοθεί προτεραιότητα στους πολίτες έως 67 ετών τις πρώτες ημέρες. Περισσότερες λεπτομέρειες για τη διάθεση των τεστ θα δοθούν τις επόμενες ημέρες.

Αν είναι θετικό το πρώτο τεστ, θα γίνεται δεύτερο σε δημόσιες δομές υγείας για να επιβεβαιωθεί το αποτέλεσμα.

Για τα σχολεία θα νομοθετηθεί η υποχρεωτική διενέργειά τους για μαθητές και εκπαιδευτικούς, για τους οποίους θα είναι υποχρεωτικό για μία φορά την εβδομάδα. 

Η επιτροπή των επιστημόνων θα συνεδριάσει στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας για να συζητήσει για την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, για τις διαδημοτικές μετακινήσεις και τα σχολεία, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού.

Νωρίτερα, ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, από την πλευρά του, διευκρίνισε ότι με τα self test θα μπορούμε πλέον να ελέγχουμε εύκολα αν είμαστε θετικοί. Η εφαρμογή δεν διαφέρει πολύ από τα ένα τεστ κύησης.

Τι είπε για την Siemens o Ν.Χαρδαλιάς 

Στην αποκάλυψη του pronews.gr πως η κυβέρνηση έκανε «φωτογραφικό» διαγωνισμό μέσα από τον οποίο η κυβέρνηση θα προμηθευτεί 40 εκατομμύρια self test από την Siemens ο Ν.Χαρδαλιάς απάντησε.

«Την ώρα που υπάρχει ένας ανοιχτό μειοδοτικός διαγωνισμός για τα τεστ κάποιοι επιδίδονται σε πλειοδοτικό διαγωνισμό σε ψέματα και ανοησίες, νομίζω είναι ξεκάθαρο αυτό που είπε η επιστημονική επιτροπή και ο αναπληρωτής υπουργός, ο διαγωνισμός πληροί τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές, στηρίζονται στις υγειονομικές ανάγκες της χώρας μας και δεν ευνοούν καμία εταιρεία, ούτε βεβαίως την Siemens που μας κατηγορούν. Εν πάση περίπτωση υπάρχει διαγωνισμός με διαφάνεια και συγκεκριμένες προδιαγραφές». 

Παρόλα αυτά θα πρέπει να τονίσουμε για ακόμα μία φορά ότι η Siemens είναι η μόνη ευρωπαϊκή εταιρεία που έβγαλε self test και μάλιστα… την ίδια χρονική περίοδο με την ανακοίνωση που έκανε ο Α.Σκέρτσος για την προμήθεια self test από τη χώρα μας.

Επιμένει στην διπλή μάσκα η Β.Παπαευαγγέλου

Η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου μίλησε για την πορεία του κορωνοϊού στην Ελλάδα, ενώ στάθηκε στην διπλή μάσκα και στο ατομικό τεστ.

Επίσης αναφέρθηκε στη γενική επιδημιολογική κατάσταση της χώρας, κάνοντας λόγο για σημάδια σταθεροποίησης στον αριθμό των νέων μολύνσεων μετά από 7 εβδομάδες.

Πιο αναλυτικά:

«Στόχος είναι να αξιοποιηθεί η χρήση σε ανοιχτούς χώρους. Συζητείται η χρήση διπλής ενισχυμένης μάσκας σε χώρους υψηλού κινδύνου. Σήμερα έχουμε στα χέρια μας τα ατομικά τεστ. Με τη διενέργεια ατομικού τεστ από τους πολίτες, θα έχουμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε τους ασυμπτωματικούς και την ιχνηλάτιση των επαφών τους έγκαιρα. Το αρνητικό τεστ θα πρέπει να διαπιστώνεται και με ένα μοριακό τεστ.

Τηρώντας τα μέτρα προστασίας, θα περιμένουμε να μειωθούν τα κρούσματα τις αμέσως επόμενες ημέρες

Στην Επιτροπή επεξεργαζόμαστε το άνοιγμα της επόμενης ημέρας. Περιμένουμε τη μείωση των κρουσμάτων και των νέων ασθενών. Η βασική στρατηγική είναι όχι μόνο να εξασφαλιστεί το άνοιγμα κάποιων δραστηριοτήτων, αλλά και η αποφυγή ενός ακόμα κλεισίματος.».

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας