Υποκρισία-Φαρισαϊσμός και στο βάθος υποταγή στο εφοπλιστικό κεφάλαιο

συριζα

Κατά την πρόσφατη μεγάλη πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση των Ναυτεργατών ο Υπουργός Ε.Ν κ. Π. Κουρουμπλής στις διαδοχικές και επαναλαμβανόμενες συναντήσεις με την Διοίκηση της ΠΝΟ και των Ναυτεργατικών Σωματείων, έχοντας απεύθυνση κυρίως προς την ΠΕΝΕΝ, δήλωνε ότι οι απόψεις μας τον αδικούν ως άνθρωπο, ως πολιτικό και ως Υπουργό Ε.Ν και είναι πολύ πρόωρο να τον κρίνουμε και να τον επικρίνουμε για την πολιτική που θα ασκήσει στην Ναυτιλία και στο κομμάτι της Ναυτεργασίας.
Μάλιστα ενδεικτικά ανέφερε και τόνισε ότι ως Υπουργός Υγείας τα έβαλε με μεγάλη πολυεθνική φαρμακευτική εταιρεία υπονοώντας ότι θα θίξει και τα εφοπλιστικά συμφέροντα……
Πόσο θα τα αμφισβητήσει αυτά τα θεσμοθετημένα συμφέροντα και πόσο θα πάρει πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των οξύτατων προβλημάτων που ταλανίζουν τον Ναυτεργατικό μας κόσμο και τα οποία είναι απόρροια μιας εφοπλιστόδουλης κυβερνητικής πολιτικής – όλων των κομμάτων που άσκησαν την διακυβέρνηση της χώρας – το απέδειξε και το αποκάλυψε στην ομιλία του στην Βουλή μια μέρα μετά την λήξη της απεργίας των Ναυτεργατών κατά την συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του 2017!!!
Μια προσεκτική ανάγνωση του πολιτικού του λόγου ως αρμόδιου επί της Ναυτιλίας Υπουργού αποδεικνύεται εξαιρετικά αποκαλυπτική του ψέματος, της υποκρισίας και του φαρισαϊσμού που διακρίνει τον ίδιο, το κόμμα και την αντιλαϊκή κυβέρνηση που υπηρετεί.
Στην ομιλία του αυτή δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά στα οξύτατα Ναυτεργατικά προβλήματα που αναδείχθηκαν κατά την πρόσφατη απεργιακή κινητοποίηση και κυρίως το σύνολο των αιτημάτων που αφορούν και συνδέονται με την ασκούμενη ναυτιλιακή πολιτική και την αρμοδιότητα του κ. Κουρουμπλή!!!!
Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα εργασιακά προβλήματα που σχετίζονται με την ανεργία, τις παραβιάσεις της ναυτικής νομοθεσίας και των ΣΣΕ, τις μειωμένες οργανικές συνθέσεις στην Ακτοπλοΐα και στα πλοία διεθνών γραμμών, την ανασφάλιστη και χαμηλόμισθη εργασία στην ποντοπόρο ναυτιλία, τις συστηματικές υπερβάσεις στα ωράρια εργασίας, την αναδιοργάνωση του ΓΕΝΕ και πλήθος ακόμη δίκαιων αιτημάτων που με ιδιαίτερη ένταση και επιμονή πρόβαλε η ΠΕΝΕΝ και τα άλλα ναυτεργατικά σωματεία στην διάρκεια της πρόσφατης απεργίας και για τα οποία ο Υπουργός Ε,Ν διατυμπάνιζε σε όλους τους τόνους ότι σε αυτά θα δρομολογηθούν λύσεις μέσα από τις συναντήσεις με τα όργανα της ΠΝΟ.
Αντίθετα ο κ. Κουρουμπλής που επιζητούσε να του αναγνωρίσουμε το πολιτικό ήθος, την ειλικρίνεια και την θετική διάθεσή του για τα παραπάνω προβλήματα ήταν εξαιρετικά αποκαλυπτικός για το ποια συμφέροντα υπηρετεί και υπερασπίζεται δηλώνοντας απροκάλυπτα ότι θα συνεχίσει και ο ίδιος το ολισθηρό αντεργατικό ρόλο του κ. Δρίτσα για την κατάργηση της ΣΣΕ στα ποντοπόρα μετατρέποντας τον εαυτό του σε εντολοδόχο του εφοπλιστικού κατεστημένου για την συντριβή των δικαιωμάτων των Ναυτεργατών.
Αυτή ακριβώς είναι η ερμηνεία μας στο σχετικό απόσπασμα της ομιλίας του στην Βουλή που μεταξύ των άλλων ανέφερε: «πρέπει οι έλληνες ναυτικοί να πλημυρίσουν τα ελληνόκτητα πλοία για πολλούς και ευνόητους λόγους και οι εφοπλιστές πρέπει από την δική τους μεριά να αντιληφθούν και να αναγνωρίσουν την αξιοσύνη των ελλήνων ναυτικών». Η αναφορά αυτή χωρίς να δίνεται το στίγμα ότι η πρόσληψη και η απασχόληση θα γίνεται με τους όρους της ΣΣΕ και με θεσμοθετημένα δικαιώματα (ΣΣΕ – κοινωνική ασφάλιση κ.λπ) παραπέμπει στις θέσεις και τις προκλητικές αξιώσεις της ΕΕΕ για 200.000 νέους στο ναυτικό επάγγελμα χωρίς κατοχυρωμένα δικαιώματα και με μισθούς Φιλιππίνων!!!!
Αντίθετα στην ίδια ομιλία του στην Βουλή ο Υπουργός Ε.Ν ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτικός με τίνος συμφέροντα τάσσεται αφού ομολόγησε με σαφήνεια, ειλικρίνεια και καθαρότητα τα παρακάτω: «Η κυβέρνηση θα συνεχίσει την προσπάθεια και των προηγούμενων κυβερνήσεων για να στηρίξουμε την ελληνική ναυτιλία. Περιμένουμε όμως και από τον εφοπλισμό ανάλογη ανταπόκριση σε μια σειρά επενδύσεων».
Η συγκεκριμένη αναφορά του Υπουργού Ε.Ν αφορούσε την διένεξη για την φοροασυλία των εφοπλιστών η οποία συζητείται στις Βρυξέλες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού. Δηλαδή ούτε λίγο ούτε πολύ ο Υπουργός δηλώνει ότι τα προκλητικά θεσμοθετημένα και κραυγαλέα προνόμια του εφοπλιστικού κεφαλαίου με πάνω από 58 φοροαπαλλαγές, η κυβέρνηση θα συνεχίσει να τα στηρίζει, αρκεί και οι εφοπλιστές να κάνουν κάποιες – αόριστες – επενδύσεις στην χώρα!!!
Αυτές τις εκκλήσεις προς το εφοπλιστικό κεφάλαιο η κυβέρνηση – πρώτη φορά αριστερά – τις επαναλαμβάνει επί μία διετία με τους Τσίπρα – Δραγασάκη – Σταθάκη – Αλεξιάδη – Τσακαλώτο – Δρίτσα. Τώρα την σκυτάλη την παίρνει με την σειρά του ο Κουρουμπλής!!!
Η κυβέρνηση (πρώτη φορά αριστερά) αποδεικνύει και στον πλέον δύσπιστο ότι έχει αναλάβει τον θλιβερό ρόλο του φύλακα – προστάτη του θεσμοθετημένου καθεστώτος ασυδοσίας του εφοπλισμού και του μεγάλου κεφαλαίου και οι εκκλήσεις για επενδύσεις, ως αντίβαρο της υποταγής τους, δείχνουν αδυναμία να κατανοήσουν ότι οι εφοπλιστές τις εναποθέτουν στον κάλαθο των σκουπιδιών…..
Η κυβέρνηση όπως δηλώνει δίνει μάχη στα Ευρωπαϊκά όργανα να συνεχίσει το εφοπλιστικό κεφάλαιο την φοροαποφυγή και φοροασυλία αλλά τον χαμηλοσυνταξιούχο, τον εργαζόμενο και τα λαϊκά στρώματα τα τσακίζει, τα καταστρέφει, τα λεηλατεί και κυριολεκτικά τα ληστεύει με τα επαναλαμβανόμενα φοροεισπρακτικά μέτρα. Πιο κυνική πολιτική ομολογία δεν θα μπορούσε να υπάρχει. Η απόπειρα υπερφορολόγησης των Ναυτεργατών από την μια και η προσπάθεια φοροαποφυγής των εφοπλιστών αποκαλύπτει το ταξικό πρόσημο αυτής της αντιλαϊκής κυβέρνησης και της πολιτικής της η οποία με τον πιο ξεδιάντροπο τρόπο δηλώνει πίστη – υποταγή στο εφοπλιστικό κεφάλαιο και τα συμφέροντά του.
Ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του!!
 
Πειραιάς 14/12/2016

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας