Υπερδνειστερία: Η αχίλλειος πτέρνα της Ρωσίας στην Ουκρανική κρίση

1650
Ρωσίας στην Ουκρανική κρίση

Αναφορικά με τα Σχέδια στρατιωτικών επιχειρήσεων Ρωσίας-ΗΠΑ στην Ουκρανία και Βαλτική, είχαμε αναφέρει ότι είναι εύλογο ότι στην περίπτωση  γενικευμένης Ρωσικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας , ΗΠΑ -ΝΑΤΟ θα είχαν τις παρακάτω στρατιωτικές δυνατότητες αντίδρασης:

Πρώτον θα ενίσχυαν αφειδώς με πολεμικό υλικό την Ουκρανία.

Δεύτερον θα κατέστρεφαν με αεροπορικές πρωτίστως και ναυτικές δευτερευόντως επιθέσεις, πλήρως τον ρωσικό στόλο της Μαύρης θάλασσας, ο οποίος είναι “γεωγραφικά αποκλεισμένος” μη διαθέτοντας οδό διαφυγής παρά μόνο μέσα από τα κανάλια του Βόλγα ποταμού, πρός την  επίσης περίκλειστη Κασπία θάλασσα.

Τρίτον θα επιτίθεντο με χερσαίες δυνάμεις  κατά της Υπερδνειστερίας την οποία κατέχουν ρωσικές δυνάμεις, η οποία σημειωτέον είναι μια παντελώς απομονωμένη ρωσική μακρόστενη λωρίδα γης ευρισκόμενη δυτικά της Ουκρανίας, χωρίς δυνατότητα διαφυγής των δυνάμεών της.

Η  χερσαία επίθεση αυτή, υποστηριζόμενη από  πολλές αεροπορικές δυνάμεις  των ΝΑΤΟ-ΗΠΑ, σίγουρα θα έληγε με  πλήρη καταστροφή των ρωσικών δυνάμεων της Υπερδνειστερίας και κατάληψή της.

Η Ουκρανική πρόταση αποκλεισμού της Υπερδνειστερίας

Πρόσφατα ο Ουκρανός δημοσιογράφος Yuriy Butusov πρότεινε να οργανωθεί αποκλεισμός της Υπερδνειστερίας ως απάντηση στον «αποκλειστικό  της Αζοφικής και της Μαύρης Θάλασσας από τη Ρωσία».

Αυτή δεν είναι η πρώτη τέτοια πρόταση του Μπουτουσόφ και σήμερα κρίνεται ως  “χρήσιμη” σε σχέση με τη διοργάνωση ασκήσεων στην θαλάσσια  περιοχή της Μαύρης θάλασσας από το ρωσικό ναυτικό.

Σύμφωνα με τον Butusov, η Υπερδνειστερία θα πρέπει να αποκλειστεί πλήρως από κοινού από τη Μολδαβία και την Ουκρανία.

“Κανένας οικονομικός δεσμός, καμία μετάβαση, μόνο οι αρχές της Μολδαβίας θα πρέπει να κυβερνούν αυτή τη γη… Αν θέλουμε να απελευθερώσουμε το Ντονμπάς, ας δείξουμε πώς πρέπει να απελευθερωθεί η Υπερδνειστερία, εξαρτάται από εμάς”, έγραψε ο Μπουτούσοφ στις σελίδες της έκδοσής του Censor

Ο αποκλεισμός της Υπερδνειστερίας είναι μοχλός πίεσης στη Ρωσία

Σημειώστε ότι αυτή δεν είναι καθόλου τρελή ιδέα. Ο πρώην πρόεδρος της Μολδαβίας Igor Dodon προειδοποίησε για αυτήν πριν από τις κοινοβουλευτικές εκλογές πέρυσι.

“Θα προσπαθήσουμε  να στριμώξουμε την Υπερδνειστερία και από τις δύο πλευρές. Θα στήσουμε οικονομικό αποκλεισμό από τη Μολδαβία και την Ουκρανία “, ανέφερε ο Ουκρανός πολιτικός επιστήμονας Ruslan Bortnik.

«Θεωρητικά, δεδομένης της γεωγραφίας, η Ουκρανία και η Μολδαβία είναι σε θέση να μπλοκάρουν την Υπερδνειστερία, να διαταράξουν τις συγκοινωνιακές συνδέσεις και τις οικονομικές ροές », – λέει ο Ruslan Bortnik.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, το ερώτημα είναι αν οι δυτικοί εταίροι της Μολδαβίας και της Ουκρανίας είναι έτοιμοι να στηρίξουν το παιχνίδι τους.

Η Μολδαβία δεν θα τολμήσει τον αποκλεισμό και η Ουκρανία κατανοεί τον κίνδυνο που ενέχει

Ο αποκλεισμός είναι αδύνατος από την πλευρά της Μολδαβίας, αφού η χώρα εξαρτάται 100% από τις ρωσικές προμήθειες φυσικού αερίου. Αυτό δήλωσε σε συνέντευξή του στο RIA Novosti ο πρόεδρος της Ακαδημίας Γεωπολιτικών Προβλημάτων, Διδάκτωρ Στρατιωτικών Επιστημών Konstantin Sivkov.

Να σημειωθεί ότι στη Μολδαβία έχει κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου.

Ταυτόχρονα, ο Sivkov σημείωσε ότι το σενάριο της Υπερδνειστερίας ως πεδίου μάχης  μεταξύ Μόσχας και Κιέβου θα ήταν ακόμη πιο πιθανό, εφόσον προηγείτο  μια μεγάλης κλίμακας ρωσική  στρατιωτική επιχείρηση στο Donbass, αφού κατά τη γνώμη του, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας θα έπρεπε να εγκαταλείψουν το δυτικό τμήμα της χώρας για να καταλάβουν τις μη αναγνωρισμένες δημοκρατίες στα νοτιοανατολικά της χώρας, αφήνοντας το υπόλοιπο ανυπεράσπιστο έδαφος της Ουκρανίας.

Σε αυτή την περίπτωση, ο ρωσικός στρατός θα επιτεθεί από την Υπερδνειστερία, κυκλώνοντας τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας στα ανατολικά.

Προσθέτουμε ότι η Ρωσική Ομοσπονδία έχει επίσης ένα άλλο σημείο πίεσης στη Μολδαβία – στη φιλορωσική Gagauzia, της οποίας οι αρχές ζήτησαν πρόσφατα από τη Μόσχα να τους πουλήσει φυσικό αέριο χωριστά από το Κισινάου και σε χαμηλότερες τιμές.

Από το 1992, Ρώσοι ειρηνευτικές δυνάμεις έχουν έδρα στην Υπερδνειστερία, οι οποίοι σταμάτησαν τη στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ του Κισινάου και του ρωσόφωνου τμήματος της Μολδαβίας. Πολλοί κάτοικοι της περιοχής έχουν ρωσική υπηκοότητα. Η Υπερδνειστερία επεδίωξε απόσχιση από τη Μολδαβία ακόμη και πριν από την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, φοβούμενη ότι  η Μολδαβία θα προσχωρούσε στη Ρουμανία. Το 1992, μετά από μια αποτυχημένη προσπάθεια των μολδαβικών αρχών να λύσουν το πρόβλημα με τη βία, η Υπερδνειστερία έγινε ουσιαστικά μια περιοχή που δεν ελέγχεται από το Κισινάου.

Η ΕΕ θέτει έναν όρο για την είσοδο της Μολδαβίας στην ένωση , αυτή είναι η επανένωση με την Υπερδνειστερία.

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι η αχίλλειος πτέρνα της Ρωσίας στη διαμάχη της με την Ουκρανία είναι η Υπερδνειστερία, σε περίπτωση που ΝΑΤΟ-ΗΠΑ θελήσουν να απαντήσουν δυναμικά σε μια ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας

Οι επιλογές τους θα ήταν αρχικά η ενίσχυση με οπλικά συστήματα – μέσα και “στρατιωτικούς σύμβουλους-μισθοφόρους”, της Μολδαβίας-Ρουμανίας-Ουκρανίας, προκειμένου να αποκλειστεί η Υπερδνειστερία, έτσι ώστε να χρησιμεύσει ως μοχλός πίεσης προς τον Πούτιν.

Στη συνέχεια εάν αυτό δεν “έπειθε” τη Ρωσία, θα μπορούσε να καταληφθεί η Υπερδειστερία με στρατιωτικές επιχειρήσεις από το ΝΑΤΟ, κάτι εξόχως επικίνδυνο ωστόσο , αφού θα οδηγούσε σε γενικευμένη σύρραξη ΝΑΤΟ-ΗΠΑ με τη Ρωσία.

Πηγή: Πενταπόσταγμα – Παναγιώτης Νάστος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας