Τ.Γιαλαμάς: Επιτυχία του κινήματος η ανάκληση απόφασης μεταβίβασης μνημείων στο Υπερταμείο

1153
γιαλαμάς

Ο περιφερειακός σύμβουλος Θεσσαλίας Τάκης Γιαλαμάς, με αφορμή την ανάκληση της κυβερνητικής απόφασης για τη μεταβίβαση 2.329 μνημείων της χώρας στο Υπερταμείο, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η μεταβίβαση των ακινήτων αρχαιολογικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε., προκάλεσε εξαρχής αντιδράσεις της τοπικής Αυτοδιοικησης Α΄ και Β΄ βαθμού, των κοινωνικών και συλλογικών φορέων και βεβαίως του συλλόγου των Ελλήνων Αρχαιολόγων, οι οποίοι με καταγγελίες, παρεμβάσεις, την συνυποβολή της αίτησης ακύρωσης στο ΣτΕ των αποφάσεων μεταβίβασης, συνέβαλλαν στην ανάκληση της απόφασης του υπουργείου Οικονομικών.

Η κινητοποίηση και οι πρωτοβουλίες της τοπικής Αυτοδιοίκησης και των φορέων, η ανάδειξη του θέματος στα Περιφερειακά και Δημοτικά Συμβούλια, έφεραν την ανάκληση της κυβερνητικής απόφασης για τη μεταβίβαση των μνημείων της χώρας στο Υπερταμείο, καθώς και τη δημοσιοποίηση, από μέρους μας, της πλήρης λίστας με τα 2.329 αρχαίων και πολιτιστικών μνημείων, που επιχείρησε η κυβέρνηση να χαρίσει στους δανειστές.

Ο κ. Τσακαλώτος αφού πέρασε 10.119 ακίνητα του ελληνικού δημοσίου στη θυγατρική του Υπερταμειου, την Ελληνική Εταιρεία Ακινήτων Α.Ε., ακίνητα τα οποία αναφέρονται μόνο με τον Κωδικό Αριθμό Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ), χωρίς καμία περιγραφή της θέσης, της έκτασης, της χρήσης, και των λοιπών τους στοιχείων, επιχείρησε να κρύψει την παράδοση  2.329 μνημείων, σε μια προσπάθεια να αποφύγει η κυβέρνηση τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας.

Ζήτημα το οποίο ακόμα παραμένει άλυτο. Είμαστε σε αναμονή τη δημοσιοποίησης της πλήρης λίστας των ακινήτων που εξαιρούνται της μεταβίβασης.

Η τετράμηνη κωλυσιεργία της κυβέρνησης, τα «ανώνυμα» ΚΑΕΚ, η διγλωσσία των υπουργών και κυβερνητικών εκπροσώπων στο ζήτημα της εκχώρησης των αρχαιοτήτων, αποτελεί απόδειξη ότι η κυβέρνηση δε διστάζει να υποχωρήσει σε όλες τις απαιτήσεις των δανειστών, παραδίδοντας γη και ύδωρ, κυριολεκτικά στους τοκογλύφους.

Αυτή η επιτυχία και η σημαντική νίκη μας δίνουν τη δύναμη να συνεχίσουμε τους δίκαιους αγώνες μας ενάντια στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και της πολιτιστικής μας κλήρονομιάς, να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε έως ότου ανακληθούν στο σύνολό τους, οι ΚΥΑ, με τις οποίες μεταβιβάστηκαν στο Υπερταμείο χιλιάδες ακόμη ακίνητα του Δημοσίου».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας