Τσιμουδιά η Merkel για Τουρκικές προκλήσεις σε Ίμια και Κύπρο στη συνάντηση με Yildirim

2955
merkel

Ξέχασε, όπως δείχνει το ρεπορτάζ, να κάνει την παραμικρή αναφορά η Merkel, κατά τη συνάντηση της με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Binali Yildirim, στις τουρκικές προκλήσεις στις Ίμια και στην Κυπριακή ΑΟΖ.
Η στάση αυτή της Merkel είναι πολύ ενδεικτική των διαθέσεων της αλλά και της σημασίας που αποδίδει σε θέματα που κινδυνεύουν να τινάξουν στον αέρα την περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.
Τα εμπόδια τα οποία παραμένουν στις Γερμανοτουρκικές σχέσεις επαναβεβαίωσε η Γερμανίδα Καγκελάριος Angela Merkel κατά την διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Τούρκο πρωθυπουργό Binali Yildrim.
Ειδικότερα, τονίστηκε επανειλημμένα πόσο σημαντικό και επείγον είναι το ζήτημα της κράτησης του Γερμανού δημοσιογράφου, τουρκικής καταγωγής, Ντενίζ Γιουτζέλ, ο οποίος κρατείται σε τουρκικές φυλακές ως ύποπτος συμμετοχής στο αποτυχημένο πραξικόπημα, χωρίς ωστόσο να του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.
Και οι δύο ηγέτες πάντως επισήμαναν ότι η συνάντησή τους αποτελεί απόδειξη της κοινής βούλησης για βελτίωση των διμερών σχέσεων και δεσμεύθηκαν να συνεχίσουν τις επαφές τους μετά τον σχηματισμό κυβέρνησης στο Βερολίνο. Αρκετή δουλειά πρέπει να γίνει ακόμη, σύμφωνα με την κυρία Merkel και σε ότι αφορά την απελευθέρωση του καθεστώτος της βίζας αλλά και τη διεύρυνση της τελωνειακής ένωσης.
Η βούληση για συζήτηση υπάρχει, αλλά υπάρχουν και δυσκολίες στην διαδικασία επαναπροσέγγισης, τόνισε η κυρία Μerkel. «Η υπόθεση Γιουτζέλ οδήγησε σε επιδείνωση των σχέσεων και παραμένει ένα βάρος», δήλωσε και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να απαγγελθούν σύντομα κατηγορίες και να ξεκινήσει η δικαστική διαδικασία, με όρους κράτους δικαίου.
Από την πλευρά του ο Τούρκος πρωθυπουργός απέφυγε να αναφερθεί σε χρονοδιάγραμμα σχετικά με τη δίκη του Ντενίζ Γιουτζέλ, τονίζοντας ότι η Τουρκία είναι ένα κράτος δικαίου και ότι η υπόθεση είναι αρμοδιότητα της τουρκικής δικαιοσύνης, η οποία ενεργεί σύμφωνα με το Σύνταγμα. Μάλιστα, ζήτησε κατανόηση για τις καθυστερήσεις, επικαλούμενος τον φόρτο εργασίας στα τουρκικά δικαστήρια, λόγω των υποθέσεων που αφορούν την απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016. Εξέφρασε πάντως την ελπίδα η δίκη να ξεκινήσει σύντομα και να καταλήξει σε αποτέλεσμα και διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να διευκολύνει τη διαδικασία.
Αναφορικά με την στρατιωτική επιχείρηση του τουρκικού στρατού εναντίον των κούρδων στο Αφρίν της Συρίας, ο κ. Yildirim δήλωσε ότι η Τουρκία, με τον αγώνα της κατά της τρομοκρατίας, προστατεύει όχι μόνο τους δικούς της πολίτες, αλλά και τα σύνορα του ΝΑΤΟ, ενώ ταυτόχρονα εμποδίζει προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη και την εξάπλωση της τρομοκρατικού κινδύνου στην Γερμανία και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Οι επιθέσεις στο Αφρίν υπηρετούν αυτούς τους στόχους, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η οργάνωση YPG είναι ο συριακός βραχίονας του ΡΚΚ», δήλωσε ο κ. Yildirm.
Σε ότι αφορά την συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας για τους πρόσφυγες, επισήμανε ότι πρέπει να εκταμιευθούν τα χρήματα που έχει συμφωνηθεί να διατεθούν στην ‘Αγκυρα.
Τέλος, η ‘Angela Merkel σημείωσε ότι η αποψινή επίσκεψη αποτελεί δείγμα αμοιβαίας βούλησης να συζητήσουμε εντατικά για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων σε μια κοι

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας