«Τσιμέντο» οι ηθικές αξίες της Δύσης

1681
τσιμέντο

Όχι πως δεν το ξέραμε … Όχι πως δεν το έχουν γράψει επανειλημμένα τα μη κατεστημένα μέσα ενημέρωσης … Όχι πως δεν το έχουν αναφέρει τα μη δυτικά δίκτυα … Αλλά τώρα επιβεβαιώνεται με τη σφραγίδα και Γάλλων εισαγγελέων η αγαστή συνεργασία δυτικών κρατών με το Ισλαμικό Κράτος σε πολλά επίπεδα, την ίδια στιγμή που οι μεγάλοι υποκριτές πρόεδροι, πολιτικοί και ακαδημαϊκοί του τύπου του Μπερνάρ Ανρί Λεβί φρικιούσαν, υποτίθεται, για τις πράξεις των τζιχαντιστών.
Όπως μεταδίδει το Reuters από το Παρίσι (https://uk.reuters.com/article/uk-lafargeholcim-syria-france-exclusive/exclusive-france-asked-u-s-not-to-bomb-lafarge-factory-in-syria-in-2014-emails-idUKKBN1HW2E9 του Emmanuel Jarry) , το 2014 η Γαλλία ζήτησε από τους Αμερικανούς να μη βομβαρδίσουν ένα εργοστάσιο τσιμέντου της Lafargeστη βόρεια Συρία, μια περιοχή που τότε ελεγχόταν από το Ισλαμικό Κράτος (υπενθυμίζουμε ότι η Γαλλία υποτίθεται ότι ήταν στη υπό τις ΗΠΑ συμμαχία που πολεμούσε το ΙΚ). Αυτό φανερώνουν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που αποτελούν μέρος μιας επίσημης εισαγγελικής έρευνας για τις δραστηριότητες της εταιρείας στη Συρία.
Το περασμένο έτος, Γάλλοι εισαγγελείς ξεκίνησαν μια έρευνα για τη «χρηματοδότηση τρομοκρατικών επιχειρήσεων» από τον εν λόγω όμιλο τσιμέντου στη Συρία. Η εταιρεία παραδέχτηκε ότι είχε πληρώσει ένοπλες ομάδες για να συνεχιστεί η λειτουργία του εργοστασίου της.
«Αυτή η γαλλική επένδυση πρέπει να προστατευθεί» αναφέρει ένα ηλεκτρονικό μήνυμα του απεσταλμένου της Γαλλίας στη Συρία, Φρανκ Ζεγιέ, με ημερομηνία 19 Σεπτεμβρίου 2014, σχετικά με το εργοστάσιο της Lafarge, το οποίο βρισκόταν 87 χλμ. από τη Ράκα. «Είναι θεμιτό να ζητήσουμε από την Ουάσιγκτον να μην κάνει τίποτε σ’ αυτή την τοποθεσία χωρίς να το ελέγξει μαζί μας πρώτα», αναφέρει το μήνυμα, το οποίο περιείχε και τις συντεταγμένες του εργοστασίου. Αποδέκτες ανώτατοι αξιωματούχοι του υπουργείου Εξωτερικών.
Σημειώνεται ότι ο απεσταλμένος ενός κράτους οπουδήποτε είναι ο επίσημος εκπρόσωπός του και εφαρμόζει εντολές της κυβέρνησης.
Το εν λόγω μήνυμα συμπεριλαμβάνεται σε μια πλειάδα ανάλογων μηνυμάτων που έστειλαν ο Ζεγιέ, ο Ζαν-Κλοντ Βεϊγιάρ, τότε υπεύθυνος ασφαλείας της Lafarge και άλλοι Γάλλοι αξιωματούχοι, όπως βεβαιώνει το Reuters.
Τα στοιχεία αυτά έρχονται στη δημοσιότητα τη στιγμή που ο Εμανουέλ Μακρόν συζητεί με τον Τραμπ, την παραμονή των στρατιωτικών τους δυνάμεων στο έδαφος της Συρίας ώστε να εξασφαλιστεί ότι δεν θα διαλυθούν οι ομάδες των τζιχαντιστών [κι αυτό το αναφέρει το Reuters…]. Φαίνεται πως υπάρχουν κι άλλες «μπίζνες» για να γίνουν και μία από αυτές είναι να υπονομεύσουν την πολιτική/διπλωματική λύση του πολέμου.
Ένα άλλο μήνυμα με ημερομηνία 2 Οκτωβρίου 2014, που συμπεριλαμβάνεται στη δικαστική έρευνα, δείχνει ότι το γαλλικό «αίτημα» είχε διαβιβαστεί στους Αμερικανούς αξιωματούχους.
«Επιβεβαιώνεται ότι η τοποθεσία που αναφέρθηκε από τον συνομιλητή σας διαβιβάστηκε από τους στρατιωτικούς μας στους Αμερικανούς συναδέλφους τους και έχει καταγραφεί πλέον στην κατάλληλη λίστα», ανέφερε το ηλεκτρονικό μήνυμα που στάλθηκε στον Ζεγιέ.
Η Lafarge, το 2015, συγχωνεύτηκε με την ελβετική εταιρεία Holcim και έγινε Lafarge Holcim (LHN.S).
Το περασμένο έτος, εισαγγελείς άρχισαν να ερευνούν επισήμως αρκετά υψηλόβαθμα στελέχη της Lafargeκαι της Lafarge Holcim.
Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών αρνήθηκε να σχολιάσει όταν ρωτήθηκε για το αίτημα προς τους Αμερικανούς και εάν η γαλλική κυβέρνηση γνώριζε ότι η Lafarge πλήρωνε ένοπλες ομάδες.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Reuters, ένα από τα ντοκουμέντα περιέχει λεπτομερώς τα λεγόμενα ενός δικαστή που ρωτά τον Βεϊγιάρ αν ανέφερε στις μυστικές υπηρεσίες τις πληρωμές προς τις ένοπλες ομάδες που έλεγχαν την περιοχή. Ο Βεϊγιάρ απαντά: «… τους είπα τα πάντα».
Δικηγόροι που δραστηριοποιούνται σε υποθέσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανέφεραν, τον περασμένο Δεκέμβριο, ότι η Lafargeπλήρωσε σχεδόν 13 εκατομμύρια ευρώ σε ένοπλες ομάδες περιλαμβανομένων στρατιωτών του Ισλαμικού Κράτους, προκειμένου να διατηρήσει τις επιχειρήσεις της στη Συρία από το 2011 μέχρι το 2015.
Το περασμένο έτος παραιτήθηκε ο Έρικ Όλσεν, διευθύνων σύμβουλος της LafargeHolcim, αφού η εταιρεία παραδέχθηκε ότι είχε πληρώσει ένοπλες ομάδες τζιχαντιστών για να συνεχιστεί η λειτουργία του εργοστασίου της.

Μ.Ν.

*Πηγή: sxedio-b.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας