Οι τουρκικές αρχές εκτρέπουν τις προσφυγικές ροές προς την Ελλάδα

1573
τουρκικές

Μεγάλη αύξηση σημειώνουν οι ροές προσφύγων από την Τουρκία μέσω του Έβρου. Μόνο χθες εισήλθαν στο ελληνικό έδαφος 340 πρόσφυγες, κυρίως Κούρδοι από το Αφρίν – συνολικά 2.700 από τις αρχές Απριλίου.
Αντίθετα, τη βουλγαροτουρκική μεθόριο διέρχονται ελάχιστοι, κάτι που αποδίδεται στον διαφορετικό χειρισμό των ροών από την Τουρκία.
Ο Ερντογάν, που διατηρεί άριστες σχέσεις με τη Σόφια, έχει αυξήσει τα μέτρα ασφαλείας στα σύνορα με την Βουλγαρία, με αυστηρότατους ελέγχους σε βάθος 30 χλμ. από την συνοριογραμμή, έτσι ώστε να μην μπορούν οι ροές να προσεγγίσουν τη βουλγαρική μεθόριο με την Ελλάδα: οι πρόσφυγες καταφθάνουν ανενόχλητοι και μαζικά στο ποτάμι, που το διαβαίνουν υπό τα αδιάφορα βλέμματα των Τούρκων φρουρών.
Έγκυροι κύκλοι μιλάνε για τετραπλασιασμό των εισόδων από την Τουρκία. Ειδικότερα οι ίδιοι κύκλοι κάνουν λόγο πως η Τουρκία, πέραν των άλλων, θέλει να “ξεφορτωθεί” τους Κούρδους πρόσφυγες από το Αφρίν για συγκεκριμένους αυτονόητους λόγους, μιας και τους θεωρεί κίνδυνο για την Τουρκία.
Η αυξημένη ροή των προσφύγων δεν είναι πάντως λόγος για να απαντάει στο πρόβλημα η Ελλάδα με ξενοφοβία και χωρίς να λαμβάνει μέτρα ανθρωπιστικής διαμονής, ενώ γίνεται επείγουσα η ανάγκη να ανοίξουν τα βόρεια σύνορα της χώρας για όσους πρόσφυγες θέλουν και είναι οι περισσότεροι να κατευθυνθούν στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη. Ο Γιούνκερ αντί να εκφράζει την λύπη του για την “μοναξιά” της Ελλάδας στο προσφυγικό, οφείλει να εφαρμόσει τους ευρωπαϊκούς κανόνες και για τους πρόσφυγες, με την ίδια αυστηρότητα που εφαρμόστηκαν τα μνημόνια στην Ελλάδα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας