Τσαβούσογλου στα Κατεχόμενα: “Εμείς θέλουμε δύο κράτη”-Και η Ελλάδα θέλει «διερευνητικές»!!!

496
Τσαβούσογλου στα Κατεχόμενα

Στα Κατεχόμενα θα μεταβεί στις 2 Φεβρουαρίου ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προκειμένου εκεί να καθορίσει μαζί με την τουρκοκυπριακή ηγεσία τη στάση της τουρκικής πλευράς πριν από την πενταμερή το Μάρτιο.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, δίνοντας συνέντευξη σήμερα, Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου, στο πρακτορείο ειδήσεων «Αnadolu», είπε ξεκάθαρα ότι προωθούν πλέον και επισήμως τη φόρμουλα των δύο κρατών. Μάλιστα είπε χαρακτηριστικά ότι «είμαστε 100% σύμφωνοι με την Τουρκία».

«Αν η πρότασή μας δεν γίνει αποδεκτή, τότε θα ξεκινήσει αγώνας για την αναγνώριση του κράτους μας, χωρίς λύση πλέον με την Κυπριακή Δημοκρατία», είπε. «Η πολιτική που προτείνουμε αυτή τη στιγμή είναι πολύ σημαντική. Διάφορες προσπάθειες για την αποκατάσταση μιας δημοκρατικής εταιρικής σχέσης σε ομοσπονδιακή βάση στην Κύπρο σε διάφορες περιόδους δεν πέτυχαν», δήλωσε ο Ερσίν Τατάρ, κατηγορώντας πάλι την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι τα ανέτρεψε όλα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στο Κραν Μοντανά το 2017.

«Έχει αποσαφηνιστεί η πολιτική της τουρκικής πλευράς για λύση δύο κρατών στην Κύπρο στο παρόν στάδιο. Πλέον δεν θέλουμε ως ΤΔΒΚ και ως Τουρκία να πάμε στα παλιά. Τελικά οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ το σεβάστηκαν αυτό. Στην άτυπη συνάντηση 5+1 ο καθένας θα έχει τη δυνατότητα να εξηγήσει τη θέση του. Εάν έρθει πρόσκληση, και φαίνεται ότι θα έρθει, γίνεται λόγος για μια άτυπη συνάντηση στα τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου στη Νέα Υόρκη. Σε αυτή τη συνάντηση θα πούμε: Εμείς πλέον είμαστε υπέρμαχοι της συνεργασίας των δύο κρατών που βρίσκονται δίπλα-δίπλα, απολαμβάνοντας κυριαρχική ισότητα. Αυτή είναι η πολιτική μας θέση από δω και στο εξής. Άλλωστε εγώ κέρδισα τις εκλογές με αυτή τη θέση. Πίσω από αυτή την πολιτική υπάρχει μια Τουρκία, η οποία μας στηρίζει πλήρως, η οποία είναι και εγγυήτρια δύναμη, και μητέρα πατρίδα και η μεγαλύτερη δύναμη της περιοχής», ανέφερε.

«Εάν δεν ληφθούν υπόψη οι πραγματικότητες της Κύπρου και μας αναγκάσουν σε μη ρεαλιστικές θέσεις του τύπου “η ΕΕ έτσι θέλει, η Ελλάδα έτσι θέλει, οι Ελληνοκύπριοι είναι οι μόνοι που αναγνωρίζονται, αυτό που λένε είναι πιο σημαντικό” εμείς δεν θα το δεχτούμε. Ο εξαναγκασμός θα μπορούσε να οδηγήσει σε χειρότερες καταστάσεις κι από αυτές του 1960», είπε.

Ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι συζητά όλα αυτά τα ζητήματα συνεχώς με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών και πως στις 2 Φεβρουαρίου ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου μαζί με την ομάδα του θα πάνε στα Κατεχόμενα για να συζητήσουν εφ’ όλης της ύλης, για να αποσαφηνιστεί η στάση της τουρκικής πλευράς πριν από την διάσκεψη της 5+1.

Αναφορικά με την πανδημία ο Ερσίν Τατάρ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στην Τουρκία για τα εμβόλια που παρέχει καθώς τους έστειλε 40.000 κινεζικά εμβόλια. Δεν αναφέρθηκε στα 1.080 εμβόλια της Pfizer που έφτασαν εκεί μέσω της Κυπριακής Δημοκρατίας και τα οποία είχε αρνηθεί να παραλάβει, αλλά τελικά τα δέχτηκε λόγω της κατακραυγής των πολιτών που ζουν στα Κατεχόμενα. Το υπουργείο Υγείας της Κύπρου το φθινόπωρο είχε ανακοινώσει  ότι στο πλαίσιο της κοινής διαπραγμάτευσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, ζήτησε 1,2 εκατομμύρια δόσεις για την Κύπρο, και πως στην ποσότητα αυτή περιλήφθηκαν και οι Τουρκοκύπριοι.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας