Τσαβούσογλου σε δηλώσεις “πολέμου” κατά Ελλάδας: “Τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα”

1007
νέα

Οι ρητές και κατηγορηματικές δηλώσεις Τσαβούσογλου ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα διχοτομούν τα θαλάσσια δικαιώματα του Αιγαίου, θέτουν τα ελληνικά νησιά υπό την περικύκλωση τουρκικής ΑΟΖ και αποκλείουν την Ελλάδα από θαλάσσια δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αυτές οι δηλώσεις συνιστούν άτυπη αλλά ουσιαστική κήρυξηπολέμου” σε βάρος της χώρας μας.

Και όμως ακόμα  η κατεστημένη πολιτική τάξη της Ελλάδας ζει σε άλλο πλανήτη!

Με την παρουσίαση χάρτη η Τουρκία επισημοποιεί την εκστρατεία που θα ξεκινήσει εντός των ελληνικών θαλάσσιων υδάτων πλησίον της Κρήτης, της Ρόδου και της Καρπάθου.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου διαμήνυσε προς τις χώρες της περιοχής ότι για να υπάρξει σταθερότητα θα πρέπει να γίνουν αποδεκτά τα συμφέροντα της Τουρκίας. Η παρουσίαση χάρτη από πλευράς Μεβλούτ Τσαβούσογλου ήρθε λίγες ώρες μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας όπου επαναλήφθηκε η θέση για τα «τουρκικά δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο» παράλληλα με την απειλή ότι η Άγκυρα δεν θα αποδεχθεί την αμφισβήτηση αυτών των δικαιωμάτων.

Ο Μ.Τσαβούσογλου εμφανίστηκε σε συνέντευξη σε τουρκικό κανάλι κρατώντας στα χέρια του ένα χάρτη στον οποίο παρουσιάζονται οι διεκδικήσεις της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο. Παράλληλα, παρουσίασε την περιοχή στην οποία προτίθεται να προχωρήσει σε έρευνες η ΤΡΑΟ (τουρκική εταιρεία πετρελαίων). Περιοχή η οποία βρίσκεται εντός ελληνικών υδάτων και εφάπτεται των νήσων Κρήτης, Ρόδου και Καρπάθου.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι τα δυτικά θαλάσσια σύνορα της χώρας του σχεδιάστηκαν σε συνεργασία με τον τουρκικό στρατό. Σημείωσε ότι κατά τον σχεδιασμό υπήρξε ευαισθησία από τουρκικής πλευράς προκειμένου να μην παραβιαστούν τα χωρικά ύδατα των έξι μιλίων των ελληνικών νησιών. Σύμφωνα με τον Μ. Τσαβούσογλου «τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα αλλά έχουν χωρικά ύδατα έξι μιλίων» και αυτό λήφθηκε υπόψη κατά τον σχεδιασμό των «θαλάσσιων συνόρων».

«Εμείς εκεί έχουμε συμφέροντα, έχουμε συμφέροντα στη Μεσόγειο, για τη σταθερότητα της περιοχής είναι σημαντικό», ανέφερε ο Τούρκος υπουργός και πρόσθεσε: «Εμείς δεν έχουμε βλέψεις στα εδάφη κανενός κι ούτε στα καλά καθούμενα έχουμε πρόθεση να επιτεθούμε σε κανέναν, αλλά στο θέμα της υπεράσπισης των συμφερόντων μας όταν φτάσει η ώρα κάνουμε τα βήματά μας, τα κάναμε και θα συνεχίσουμε να τα κάνουμε και από εδώ και πέρα».

Για την Ανατολική Μεσόγειο, ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε ότι η στάση της Τουρκίας εκεί έχει δύο σκέλη: «Πρώτον, την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του ‘Τ/κ λαού’ και δεύτερον βήματα εντός της δικής μας υφαλοκρηπίδας». Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε πως αυτός είναι και ο στόχος της συμφωνίας που υπέγραψαν με τη Λιβύη. Επανέλαβε ότι στόχος τους είναι να συνεργαστούν με όλους πλην της ε/κ πλευράς η οποία «πρέπει να συμφωνήσει με την ‘τδβκ’ για να υπάρξει δίκαιος διαμοιρασμός των υδρογονανθράκων γύρω από την Κύπρο».

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ συνέχισε λέγοντας: «Τι δείχνει αυτό; Ότι είμαστε έτοιμοι για συνεργασία με όλους στην ανατολική Μεσόγειο, αλλά μέχρι σήμερα οι άλλες χώρες η Ελλάδα, η Αίγυπτος, το Ισραήλ και οι άλλες χώρες, αποκλείοντάς μας από την περιοχή, μεταξύ τους και με τον ε/κ τομέα -Κυπριακή Δημοκρατία- έκαναν συνεργασία μεταξύ τους. Εμείς τους λέμε καμιά συμφωνία στην οποία δεν συμμετέχει η Τουρκία δεν έχει ισχύ και καμιά συνεργασία δεν θα έχει αποτέλεσμα». Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε: «Δεν επιτρέπουμε τετελεσμένα. Εάν θέλετε να κάνετε συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο, ελάτε σε μας. Στο Λονδίνο ο Πρόεδρός μας είπε στον Μητσοτάκη ‘ελάτε να κάνουμε συμφωνία’ αλλά η Ελλάδα αντί να κάνει συμφωνία με μας, προσπάθησε να κάνει παράπονα εναντίον μας δεξιά και αριστερά».

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας