Τσαβούσογλου προς Ε.Ε: Πάρτε τους πρόσφυγες-Άλλωστε εκεί θέλουν να έρθουν

768
νέα

Εκβιάζει και απειλεί την Ε.Ε ο Τσαβούσογλου, πατώντας τον κάλο της και δείχνοντας αποφασιστικότητα, την ώρα που η Ελλάδα υπαλληλοποιείται όλο και περισσότερο στις Βρυξέλλες και στην Ουάσιγκτον.

Νέες απειλές κατά της Ευρώπης για το προσφυγικό εξαπέλυσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξη του στην Deutsche Welle λέγοντας ότι «η Τουρκία θα ανοίξει τις πόρτες για να έρθουν στην Ευρώπη εκατομμύρια πρόσφυγες».
Ο Τούρκος υπουργός ερωτηθείς εάν ο πρόεδρος Ερντογάν επιμένει στις δηλώσεις του για το προσφυγικό δήλωσε:
«Εδώ και χρόνια φιλοξενούμε στην Τουρκία Σύρους πρόσφυγες. Είμαστε εγγυητές για τη σταθερότητα της Ευρώπης από κάθε άποψη. Γιατί δημιουργείται τώρα αυτή η αντίδραση από την Ευρώπη; Οι Βρυξέλλες ανακοινώνουν ότι «αν δεν επιστρέψουν οι Σύροι στην πατρίδα τους, δεν θα βοηθήσουμε». Μα ήδη έχουν επιστρέψει εθελοντικά πάνω από 370.000 Σύροι στις περιοχές των στρατιωτικών επιχειρήσεων “Ασπίδα του Ευφράτη” και “Πηγή Ειρήνης”.
Η ΕΕ λέει στους ανθρώπους που θέλουν να γυρίσουν σπίτι ότι ‘εγώ δεν πρόκειται να βοηθήσω’. Τότε ο Erdogan και η Τουρκία λένε- και δικαίως- το εξής: ‘Τους έχω στη χώρα μου 8-9 χρόνια, το 90% θέλει να πάει σε ευρωπαϊκές χώρες.
Αν δεν θέλετε να πάνε σε αυτές τις περιοχές, ορίστε, ας τους αναλάβετε εσείς. Έχουμε το δικαίωμα να το πούμε αυτό».

Σε νέα ερώτηση της Deutsche Welle, εάν η τουρκική κυβέρνηση διατηρεί στο τραπέζι αυτή την επιλογή, ο Τσαβούσογλου δήλωσε πως «οι πρόσφυγες που διαμένουν στην Τουρκία θέλουν να γυρίσουν στη Συρία αλλά η Ευρώπη δεν θέλει να βοηθήσει σε αυτό.
Σε αυτή την περίπτωση, φιλοξενήστε τους στις χώρες σας. Είναι 3,6 εκατομμύρια Σύροι, και συνολικά πάνω από 4 εκ. πρόσφυγες».

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ υπογράμμισε ακόμη ότι ως τώρα το τουρκικό κράτος έχει δαπανήσει πάνω από 40 δισεκατομμύρια δολάρια για τους πρόσφυγες που φιλοξενεί και κατηγόρησε την ΕΕ ότι δεν της παρείχε την απαραίτητη στήριξη.

«Οι Σύροι πρόσφυγες θέλουν να πάνε στην Ευρώπη. Οπότε έχουμε το δικαίωμα να πούμε φροντίστε τους στη δική σας χώρα. Δεν είναι απειλή και δεν είναι μπλόφα. Είναι απλώς μία απάντηση στην ΕΕ» τόνισε ο Τσαβούσογλου.

Μετά την επανέναρξη των τουρκικών στρατιωτικών επιχειρήσεων πολλές ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ αυτών η Ολλανδία, η Γαλλία και η Γερμανία, αποφάσισαν να επιβάλλουν σημαντικούς περιορισμούς στις εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στο μέτωπο της Συρίας.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας δηλώνει: «Για εμάς είναι ζήτημα ζωτικής σημασίας, είναι ζήτημα εθνικής ασφάλειας, είναι ζήτημα επιβίωσης. Ό,τι κι αν κάνουν, είτε πρόκειται για εμπάργκο όπλων, είτε για κάτι άλλο, απλώς μας κάνει πιο δυνατούς. Πριν 15 χρόνια η παραγωγή μας κάλυπτε μόλις το 20% των εξοπλιστικών προϊόντων που χρειαζόμαστε, τώρα είμαστε στο 70%. Όλα αυτά μας κάνουν πιο δυνατούς».

Τέλος ο Τούρκος ΥΠΕΞ επανέλαβε την πάγια θέση της Τουρκίας ότι η «στρατιωτική επιχείρηση στρέφεται κατά της τρομοκρατίας» και ξεκαθαρίζει ότι «ακόμη κι αν οι αντίπαλοί μας υποστηρίξουν την τρομοκρατική οργάνωση, ακόμη κι αν μείνουμε μόνοι μας, ακόμη κι αν επιβληθεί εμπάργκο, ό,τι κι αν κάνουν, ο αγώνας μας έχει στόχο την τρομοκρατική οργάνωση. Και στον αγώνα απέναντι στην τρομοκρατική οργάνωση δεν θα υποχωρήσουμε σε καμία περίπτωση».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας