Τσίπρας στην περιδίνηση του επερχόμενου Συνεδρίου

1049

Μετά και το τελευταίο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένα μετά και την πρόταση Τσίπρα για την εκλογή των ανώτατων οργάνων του κόμματος μπορεί να πει κανείς ότι κλίνει οριστικά ένας κύκλος και στο θέμα της εσωκομματικής λειτουργίας γι΄ αυτό το κόμμα! Ένας κύκλος που έχει να κάνει αυτή την φορά με μια από τις ιστορικές διαφορετικότητες της αριστεράς σε σχέση με τα άλλα κόμματα, αυτήν δηλαδή της συλλογικότητας και της εσωκομματικής δημοκρατίας! Κανείς πλέον δεν μπορεί να αμφιβάλει ότι στον ΣΥΡΙΖΑ, μετά και την κυβερνητική του θητεία, εκτός του πολιτικού του στίγματος και στο θέμα της εσωκομματικής του λειτουργίας  η μετάλλαξη του προωθείται κανονικά με την πρόταση Τσίπρα.

Η ενότητα του κόμματος  που προήλθε μέσα από την διαφορετικότητα των πολιτικών ρευμάτων που ίδρυσαν τον ΣΥΡΙΖΑ και διαμόρφωσαν το γνωστό μας πολυτασικό κόμμα φαίνεται ότι είναι πλέον παρελθόν!

Ο Τσίπρας πράγματι πρότεινε στο τελευταίο Πολιτικό Συμβούλιο η εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ να γίνεται απευθείας από τον κόσμο της βάσης του κόμματος έτσι γενικά και «αφηρημένα» και όχι από το συνέδριο του κόμματος στην βάση των αποφάσεων που πάρθηκαν σ΄ αυτό! Να μπορεί δηλαδή ένας με ένα μικρό χρηματικό ποσό να γίνεται μέλος του κόμματος και στην συνέχεια μετά και από λίγες μέρες  ή ακόμα και την ίδια μέρα του συνεδρίου να μπορεί να διαμορφώνει και να προωθεί πρόσωπα και καταστάσεις μέσα στο κόμμα!

Υπάρχουν φυσικά και καλόπιστοι άνθρωποι που δεν  αντιλαμβάνονται τι κρύβεται πίσω από την πρόταση Τσίπρα και διερωτώνται ποιες μπορούν να είναι οι εναλλακτικές προτάσεις από αυτές που προτείνει ο Αλέξης Τσίπρας ή ακόμη περισσότερο τι σημασία μπορεί να έχουν στην πάλη ενάντια στην δεξιά ο τρόπος εκλογής του προέδρου ή της Κ.Ε. αυτά τα ζητήματα για αυτούς έχουν μικρή σημασία! Αυτές όμως οι επιδερμικές αντιλήψεις  και επιλογές δεν μπορούν να περάσουν αβασάνιστα στον υπόλοιπο προοδευτικό και αριστερό κόσμο που αντιλαμβάνεται την τεράστια σημασία της εσωκομματικής λειτουργίας για την προώθηση όλων των κοινωνικών αγώνων!

Είναι γεγονός ότι μέσα σε όλα τα κόμματα της αριστεράς από πολλές δεκαετίες έχουν διαμορφωθεί προτάσεις που υπερασπίζονται την εσωκομματική δημοκρατία και την αριστερή ιδεολογική και πολιτική διαφορετικότητά της!

Για παράδειγμα τα μέλη του κόμματος μέσα από τις οργανώσεις βάσης τους εκλέγουν δημοκρατικά με κοινό μέτρο για όλες τις οργανώσεις, τους αντιπροσώπους τους για το συνέδριο. Οι σύνεδροι εκλέγουν τα μέλη του ανώτατου οργάνου του κόμματος που είναι η Κεντρικής Επιτροπής  και τέλος ο Πρόεδρος ή Γραμματέας του κόμματος εκλέγεται από την Κ.Ε όπως και η Πολιτική Γραμματεία στην βάση των αποφάσεων του συνεδρίου! Η ανακλητότητα και ο έλεγχος του Προέδρου όπως και όλων των οργάνων από την συλλογικότητα που τους εκλέγει, είναι η μόνη μορφή παρέμβασης για να αποφευχθεί η διαμόρφωση ενός Προεδρο κεντρικού αρχηγικού συγκεντρωτικού αντιδημοκρατικού κόμματος! Αυτές είναι προτάσεις για την λειτουργία ενός κόμματος που θέλει να προσδιορίζεται ως δημοκρατικό και αριστερό, που έχουν υιοθετηθεί απ΄ όλα σχεδόν τα κόμματα της ριζοσπαστικής ευρωπαϊκής αριστεράς και όχι μόνον!

Οι αλλαγές που πρότεινε ο Αλ. Τσίπρας είναι σαρωτικές και επιδιώκουν την διαμόρφωση ενός κόμματος αγνώριστου σε σχέση με το παρελθόν του, απολύτως αντιδημοκρατικό, στο οποίο ο αρχηγός θα λαμβάνει μονομερώς όλες τις αποφάσεις. Τα πάντα θα κινούνται γύρο από ένα πρόσωπο και όλοι οι άλλοι θα πρέπει να υπηρετούν τον  « μεγάλο ηγέτη» χωρίς δεύτερη σκέψη!  Αυτές όμως οι επιλογές είναι κυρίαρχες σε κόμματα συντηρητικά αντιδημοκρατικά που θυμίζουν Ερντογάν ή ηγετίσκους της Λατινικής Αμερικής τύπου Μπολσονάρου !

Αυτοί που αντιδρούν μέσα στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, όπως είναι φυσικό, εξέφρασαν τις διαφωνίες τους και στο τελευταίο Πολιτικό Συμβούλιο, οι οποίες αποτυπώθηκαν και στο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας 28 υπέρ 11 κατά!.

Οι 11 που τάχθηκαν κατά των προτάσεων Τσίπρα είναι οι Τσακαλώτος, Σκουρλέτης, Φίλης, Βούτσης, Βίτσας, Δρίτσας, Χριστοφιλοπούλου, Λάμπρου, Σβίγγου, Καλαμαρά και ο γραμματέας της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνος Βλαχάκης.

Τα στελέχη αυτά δεν είναι απλά στελέχη μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, αντιλαμβάνονται ότι μπορεί να πληγεί και η δική τους πολιτική υπόσταση μέσα στο κόμμα αν δεν ευθυγραμμισθούν πλήρως με τις επιλογές Τσίπρα. Βέβαια είναι και πολιτικά πρόσωπα πρώτης γραμμής που έβαλαν πλάτη το 2015 στην μεγάλη στροφή και πολιτική μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ . Πρωτοστάτησαν στο πλευρό των Τσίπρα – Δραγασάκη στην μάχη ενάντια στην Αριστερή πτέρυγα του κόμματος και κύρια στο Αριστερό Ρεύμα που δεν ταυτίστηκε μαζί τους και δεν θέλησε σε καμιά περίπτωση να ανεχθεί την πολιτική «Κολοτούμπα » μετά και το δημοψήφισμα  όπου μετατράπηκε το μεγάλο «όχι» στο δημοψήφισμα της 7ης Ιουλίου 2015 σε εξευτελιστικό «ναι»!   Είναι στελέχη που κατέλαβαν σημαντικές κυβερνητικές θέσεις και κυβέρνησαν μαζί με τον Τσίπρα με έναν τρόπο που αποδείχθηκε καταστροφικός για τον κόσμο της εργασίας στην χώρα μας με πολιτικές επιζήμιες για την υπεράσπιση των συμφερόντων του λαού μας και της πατρίδας μας από το « Μακεδονικό» ως τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την πλήρη υποταγή μας στα Νατοϊκά γεράκια και τις μνημονιακές επιλογές της Γερμανό-κρατούμενης Ε.Ε . Αυτές τις επιλογές τις πλήρωσε και τις πληρώνει και εκλογικά σήμερα συνολικά η Αριστερά στην Ελλάδα και την Ευρώπη!             

Όμως τώρα το θέμα δεν είναι  μόνο στα πρωτοκλασάτα αυτά στελέχη που σωστά διαφώνησαν με τις προτάσεις Τσίπρα βλέποντας ίσως να έρχεται και η δική τους σειρά με έναν νέο ξεκαθάρισμα πολιτικών λογαριασμών των ίδιων με τον Τσίπρα  πλέον αλλά και στις χιλιάδες άλλα μέλη του κόμματος! Μέλη που πάλεψαν συλλογικά για να οδηγήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ σε ποσοστά λαϊκής συγκατάθεσης πρωτόγνωρα για την Ελληνική αριστερά. Που δεν μπορούν και δεν θέλουν να ξεκόψουν τελείως από την αριστερή ταξική πολιτική και ιδεολογική διαφορετικότητά τους. Αυτοί οι άνθρωποι βλέπουν και ζουν καθημερινά την βαρβαρότητα και τον παραλογισμό ενός νέου σάπιου πολιτικά δικομματικού συστήματος Ν.Δ – ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ που διαμορφώνεται και πάλι μέρα με την μέρα. Το όλοι το «ίδιο είναι» περνάει δυστυχώς από στόμα σε στόμα και εκ των πραγμάτων λοιπόν προβληματίζονται, δυσανασχετούν και οι αντιδράσεις τους αυτές σίγουρα θα ενταθούν ακόμα περισσότερο κατά την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ προς το συνέδριό του. Είναι τα μέλη και τα στελέχη που δεν αποδέχονται τον εύκολο λαϊκισμό των Πολάκιδων και την πλήρη λαϊκίστικη Πασοκοποίηση του κόμματός τους, με ένα ηγέτη που δεν έχει και το ανάστημα του Ανδρέα Παπανδρέου, που τους οδηγεί στην διαμόρφωση ενός πολιτικού υποκειμένου  αρχηγικού πρόεδρο-κεντρικού και αντιδημοκρατικού που δεν θέλει να αγωνισθεί και να ενσωματωθεί στην ταξική πάλη για καλύτερη δημόσια υγεία και παιδία για την αντιμετώπιση της ανεργίας, της ακρίβειας και της φτώχιας μέσα στο λαό!

Χωρίς καμιά αμφιβολία μπορούμε να πούμε ότι τα πράγματα θα δυσκολέψουν πολύ για τον Αλέξη Τσίπρα όσο πλησιάζουμε προς το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ οπότε τελικά γίνει αυτό στους επόμενους μήνες!

Η περιδίνηση της αμφισβήτησης σίγουρα έχει αρχίσει για τον Αλ. Τσίπρα!

 

Πριμικιρης Βασίλης

Κ.Ε  Αριστερο Ρεύμα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας