Τριμερής επιτροπή στην ηγεσία του SPD αντί της Νάλες που παραιτήθηκε

965
νάλες

Προτάσεις για την αναδιάρθρωση του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος πρότεινε η Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ στη συνεδρίαση του CDU

 

Τρία στελέχη του κόμματος αναλαμβάνουν προσωρινά την ηγεσία του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος μετά την παραίτηση της Άντρεα Νάλες, που άνοιξε τη διαδικασία εκλογής νέας ηγεσίας. Ο υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας πρότεινε το κόμμα να αποκτήσει ηγετικό δίδυμο, το οποίο θα εκλέγεται από τη βάση.

Η Άντρεα Νάλες υπέβαλε την παραίτησή της σήμερα το μεσημέρι και πλέον η τριμελής επιτροπή του κόμματος, Μανουέλα Σβέσιγκ (πρωθυπουργός του ΜεκλεμβούργουΠομερανίας), Μάλου Ντράιερ (πρωθυπουργός της ΡηνανίαςΒεστφαλίας) και Τόρστεν ΣέφερΓκίμπελ (επικεφαλής του κόμματος στην Έσση) αναλαμβάνουν την προεδρία του κόμματος έως ότου εκλεγεί η νέα ηγεσία στο επόμενο συνέδριο του κόμματος.

Αν και το επόμενο συνέδριο του SPD ήταν προγραμματισμένο για τον Δεκέμβριο, τώρα θεωρείται βέβαιο ότι θα επισπευσθεί.

Στη σημερινή συνεδρίαση του προεδρείου του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, ο υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, πρότεινε διαρχία στην ηγεσία του κόμματος και εκλογή των νέων ηγετών από τη βάση του κόμματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες από ΜΜΕ του ομίλου Funke, ο Χάικο Μάας πρότεινε η ηγεσία να αποτελείται από μια γυναίκα και έναν άνδρα, μοντέλο που ήδη εφαρμόζεται από τους Πράσινους και την Αριστερά, και να ψηφίζεται από τα 450.000 μέλη του κόμματος.

«Η εποχή των παρασκηνίων πρέπει επιτέλους να τελειώσει. Χρειαζόμαστε μια νέα ηγεσία, η οποία θα έχει την κατά το δυνατόν ευρύτερη στήριξη των μελών μας», φέρεται να δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών και στέλεχος του κόμματος, όταν παρουσίασε την πρότασή του.

Αναδιοργάνωση του CDU πρότεινε η Κραμπ-Καρενμπάουερ

Από την άλλη πλευρά το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) ανησυχεί για τις εξελίξεις στο SPD, διότι θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Μετά τη λήξη της διημερίδας του κόμματος, η πρόεδρός του και πιθανότερη αντικαταστάτρια της Άνγκελα Μέρκελ στην καγκελαρία, Ανεγκρέτ ΚραμπΚαρενμπάουερ, δήλωσε ότι το CDU είναι έτοιμο να ανταποκριθεί στο μερίδιο ευθύνης που του αναλογεί στην κυβέρνηση και πως η Γερμανία πρέπει να είναι σε θέση να λειτουργεί.

Επίσης εξέφρασε την ελπίδα ότι το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) θα λάβει τις αποφάσεις του κατά τρόπο ώστε αυτό να καθίσταται εφικτό.

Επίσης, η επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών ανακοίνωσε το σχέδιό της για την αναδιοργάνωση του κόμματος, ώστε να αντιμετωπίσει τις απώλειες στις πρόσφατες ευρωεκλογές.

Στο επίκεντρο των θεμάτων που έθεσε είναι οι πολιτικές για το κλίμα, η ψηφιοποίηση και η καινοτομία.

Όπως σημείωσε, το CDU αναμένει από την κυβέρνηση έναν σαφή «οδικό χάρτη» σχετικά με την εισαγωγή του γρήγορου Ίντερνετ έως το 2025.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας