Τραμπ: «Θα υπάρξει πολύς θάνατος, δυστυχώς»

1374
τραμπ

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε το Σάββατο ότι «θα υπάρξει πολύς θάνατος» τις προσεχείς εβδομάδες καθώς ο αριθμός των ανθρώπων που πέθαναν από τον κορονοϊό στις Ηνωμένες Πολιτείες ξεπέρασε τις 8.000.

«Αυτή θα είναι ίσως η πιο σκληρή εβδομάδα μεταξύ αυτής της εβδομάδας και της επόμενης εβδομάδας», δήλωσε ο πρόεδρος στον Λευκό Οίκο με ενημέρωση που έκανε το Σάββατο.

«Και θα υπάρξει πολύς θάνατος, δυστυχώς. Αλλά πολύ λιγότερος θάνατος από ό,τι αν δε γινόταν αυτό (καραντίνα, περιοριστικά μέτρα)», είπε.

Τουλάχιστον 1.324 θάνατοι αναφέρθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες το Σάββατο, οι περισσότεροι θάνατοι από κοροναϊό που έχουν αναφερθεί ποτέ σε μία μόνο μέρα μέχρι στιγμής.

Ο Τραμπ, ο οποίος αρχικά έθεσε την Κυριακή του Πάσχα ως ημερομηνία-στόχο για την εκ νέου χαλάρωση των μέτρων της χώρας πριν από την αποχώρησή του, δήλωσε ότι οι διακοπές θα είναι μια ιδιαίτερα «θλιβερή» ημέρα για τους Αμερικανούς που απαγορεύεται να συγκεντρωθούν σε μεγάλους αριθμούς.

Είπε ότι θα ήθελε και πάλι να εξετάσει τη χαλάρωση των κανόνων κοινωνικής αποστασιοποίησης για τις υπηρεσίες του Πάσχα και ότι είπε στους συμβούλους: «Ίσως θα μπορούσαμε να επιτρέψουμε ειδικές μαζώξεις για τις εκκλησίες» που θα ήταν πιθανώς έξω με «μεγάλες αποστάσεις».

«Είναι κάτι για το οποίο πρέπει να μιλήσουμε», προσέθεσε, αλλά δεν ανακοίνωσε αλλαγές στις υπάρχουσες ομοσπονδιακές συστάσεις.

Τουλάχιστον 8.476 άνθρωποι έχουν πεθάνει σε εθνικό επίπεδο και έχουν μολυνθεί 311.301 άνθρωποι, σύμφωνα με στοιχεία που συνέλεξε το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins.

Οι εμπειρογνώμονες του Λευκού Οίκου νωρίτερα αυτή την εβδομάδα προέβλεπαν ότι τουλάχιστον 100.000 Αμερικανοί θα μπορούσαν να πεθάνουν από τον ιό, υποθέτοντας ότι οι κάτοικοι τηρούν αυστηρά τις ομοσπονδιακές κατευθυντήριες γραμμές κοινωνικής απομάκρυνσης.

Οι αρμόδιοι για την υγεία ζήτησαν από τους Αμερικανούς να συνεχίσουν να ακολουθούν τις κατευθυντήριες γραμμές για την κοινωνική απομάκρυνση, ενώ ο δρ Anthony Fauci του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Μολυσματικών Νόσων το ονομάζει «το πιο σημαντικό εργαλείο μας». Υπογράμμισε απευθυνόμενος στην πολιτεία της Ουάσιγκτον, όπου τα μέτρα κοινωνικής απομάκρυνσης φαίνεται να αποδίδουν.

«Θέλω πραγματικά να απευθύνω απλώς έκκληση … στο αμερικανικό κοινό, ξέρετε, ότι όσο απογοητευτικό και όσο δύσκολο είναι αυτό, αυτό που κάνουμε είναι να κάνουμε τη διαφορά», δήλωσε ο Fauci. «Συνεπώς, πρέπει να συνεχίσουμε να το κάνουμε αυτό».

Η δρ. Deborah Birx, συντονίστρια της απόκρισης απέναντι σε θέματα του κορονοϊού του Λευκού Οίκου, δήλωσε ότι οι επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι κρίσιμες για την ισοπέδωση της καμπύλης.

«Αυτή είναι η στιγμή να μην πηγαίνεις στο παντοπωλείο, να μην πηγαίνεις στο φαρμακείο, αλλά να κάνεις ό,τι μπορείς για να κρατήσεις την οικογένειά σου και τους φίλους σου ασφαλείς, και αυτό σημαίνει ότι όλοι πρέπει να τηρούν την απόσταση ασφαλείας και να πλένουν τα χέρια τους» είπε.

Όλες εκτός από 8 πολιτείες, έχουν εκδώσει μια μορφή διαταγής παραμονής στο σπίτι, αν και ο Fauci είπε νωρίτερα την εβδομάδα ότι δεν καταλαβαίνει γιατί όλες οι πολιτείες δεν έχουν εκδώσει τέτοια εντολή.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δε θα εκδώσει εθνική διαταγή. Επανέλαβε το Σάββατο ότι δε θα αναγκάσει τους οκτώ κυβερνήτες, λέγοντας,«έχουμε κάτι που ονομάζεται Σύνταγμα».

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας