Το Facebook έκλεισε τη σελίδα Jo Di «χωρίς δεύτερη εξήγηση»

1839
jo di

Ξαφνικά και χωρίς προηγούμενη ενημέρωση το Facebook έκλεισε τη σελίδα Έλληνας γραφίστας Jo Di, λίγα μόλις 24ωρα μετά την «προειδοποίηση» του Twitter να αποσύρει γράφημά του που αφορά τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ο Jo Di  είδε την σελίδα του στο Facebook να κλείνει τρία χρόνια μετά την έναρξη της λειτουργίας της εν λόγω σελίδας, «και χωρίς δεύτερη εξήγηση, ήρθε ο πλήρης αποκλεισμός πρόσβασης και οποιαδήποτε άλλη επικοινωνία ή επεξεργασία της σελίδας».
Σημειώνει δε πως «σε αντίθεση με την αναλυτική δικαστική απόφαση, στην περίπτωση του Twitter και του Ερντογάν, αυτή τη φορά το Facebook δεν μπήκε στον κόπο να ενημερώσει ούτε για ποιο λόγο συγκεκριμένα έγινε η πλήρης διαγραφή και το κλείσιμο της σελίδας Jo Di ούτε πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία».
Υπενθυμίζεται πως την περασμένη Δευτέρα, ο γραφίστας Jo Di, έλαβε ένα email από το νομικό τμήμα του Twitter, στο οποίο έχει επισυναφθεί απόφαση δικαστηρίου της Κωνσταντινούπολης, σύμφωνα με την οποία απαιτείται η διαγραφή δημοσιεύσεων από διάφορους χρήστες σε κοινωνικά δίκτυα που αφορούν τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Ερντογάν με δικαστική απόφαση απαιτεί να κατέβει από το twitter αιχμηρό γράφημα του Έλληνα γραφίστα Jo Di

 

Κάθε μη αρεστή φωνή στην Τουρκία διώκεται, στην κυριολεξία ο Ερντογάν «πνίγει» τον Τύπο και καταστέλλει κάθε φωνή διαμαρτυρίας, αντίστασης, κριτικής. Δεκάδες οι συλληφθέντες δημοσιογράφοι, εκατοντάδες οι μηνύσεις για προσβολή του …σουλτάνου.  Με μηνύσεις προσπαθεί να τρομοκρατήσει  και απαιτεί από twitter και facebook  να κατεβάσουν μη αρεστές αναρτήσεις, σκίτσα γραφήματα.
Αυτή τη φορά στο στόχαστρό του και ο Έλληνας γραφίστας Jo Di, αιχμηρό γράφημα του οποίου, με δικαστική απόφαση. απαιτεί να κατέβει από το twitter, μαζί με άλλες δεκάδες δημοσιεύσεις (σε Twitter, Facebook κ.α.) που αφορούν τον Τούρκο πρωθυπουργό και την πολιτική του.
Συγκεκριμένα, ο Jo Di γράφει:
“Σήμερα το πρωί, έλαβα ένα e-mail από το νομικό τμήμα του Twitter. Σε αυτό έχει επισυναφθεί μια απόφαση δικαστηρίου της Κωνσταντινούπολης, σύμφωνα με την οποία απαιτείται η διαγραφή δημοσιεύσεων από διάφορους χρήστες σε διάφορα κοινωνικά δίκτυα (Twitter, Facebook κ.α.) που αφορούν στην δράση του Erdogan. Το twitter αναλαμβάνει να ενημερώσει και να προτρέψει (κατά κάποιο τρόπο) τους χρήστες να διαγράψουν μόνοι τους τις δημοσιεύσεις τους, γιατί όπως αναφέρει ενδεχομένως θα κληθεί το ίδιο να λάβει δράση (να τις διαγράψει από μόνο του).

Το επίμαχο δημοσίευμα που αφορά στο Jo Di

Η αναφορά στον Erdogan, είχε γίνει με αφορμή την επίθεση στην Άγκυρα, το 2015 και ανέφερε το τι φώναζαν οι Τούρκοι, οι οποίοι είχαν κατέβει στο δρόμο. “Δολοφόνε Erdogan” φώναζαν και αυτό περιέγραψε η εικόνα με έναν αρκετά ανάγλυφο τρόπο. Έκτοτε φυσικά, ο Erdogan έχει προχωρήσει σε πολύ χειρότερες τακτικές και αυτό που επιθυμεί στην παρούσα φάση είναι να διαγραφεί κάθε ίχνος από τις διαφορετικές φωνές – όχι μόνο μέσα στην Τουρκία – αλλά και παγκόσμια μέσω του διαδικτύου.

Η δικαστική απόφαση που έστειλε το Twitter

Το έγγραφο του τουρκικού δικαστηρίου περιλαμβάνει μια σειρά από 80 δημοσιεύσεις σε Twitter, Facebook, άλλα κοινωνικά δίκτυα αλλά και διευθύνσεις διάφορων blogs, από τις οποίες απαιτείται η διαγραφή περίπου 80 δημοσιεύσεων (κυρίως σκίτσων και εικόνων) που αφορούν στις δράσεις του Erdogan.
Η παραπάνω εικόνα μάλιστα, που αφορά στο Jo Di, δημοσιεύτηκε τον Οκτώβριο του 2015 και στην λίστα του Erdogan περιλαμβάνεται περίπου 10 φορές από διαφορετικές διευθύνσεις και λογαριασμούς οι οποίοι είχαν κάνει αναδημοσιεύσεις της.

Μερικές από τις δημοσιεύσεις που απαιτεί ο Erdogan μέσω της δικαστικής απόφασης να διαγραφούν από το internet

Το χρονικό φάσμα που καλύπτουν οι δημοσιεύσεις είναι από τον Οκτώβριο του 2015 μέχρι και τον Φλεβάρη του 2018.
Ακολουθούν κάποιες από τις δημοσιεύσεις για τις οποίες απαιτείται η διαγραφή από την πλευρά του Erdogan:
erdogan1erdogan2erdogan3erdogan4erdogan5erdogan6
*Πηγή: atexnos.gr
 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας