Το πόρισμα για Πέραμα εκθέτει αστυνομία-Από 38-σφαίρες τις 32 έριξαν 3-αστυνομικοί

658
Το πόρισμα για Πέραμα εκθέτει

Σύμφωνα με πληροφορίες στο πόρισμα που παραδόθηκε στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη για την αιματηρή καταδίωξη στο Πέραμα, αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι τις 32 από τις 38 σφαίρες τις έριξαν τρεις αστυνομικοί από τους επτά που βρισκόταν στο πεδίο

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, παρέλαβε σήμερα το πόρισμα του πειθαρχικού ελέγχου και της επιχειρησιακής αξιολόγησης για την αιματηρή καταδίωξη στο Πέραμα, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο του 18χρονου Ρομά Νίκου Σαμπάνη από αστυνομικά πυρά.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, υπήρξε κακός συντονισμός, ελλιπής εικόνα, έλλειψη εκπαίδευσης στη διαχείριση και όχι μόνο, αλλά και αναφορές για αδυναμία του κέντρου επιχειρήσεων, όπως αναφέρει ο ΣΚΑΪ.

Την ίδια στιγμή και ενώ τη Δευτέρα αναμένονται οι ανακοινώσεις του υπουργού για λήψη μέτρων με στόχο τη βελτίωση της επιχειρησιακής δράσης της αστυνομίας, η οικογένεια του Νίκου Σαμπάνη ζητά να τεθούν σε διαθεσιμότητα οι επτά αστυνομικοί

Όπως προκύπτει σύμφωνα με πληροφορίες κατά την διάρκεια της επιχείρησης υπήρξε:

  •  Κακός συντονισμός δυνάμεων
  •  Ασαφείς εντολές από το κέντρο
  • Έλλειψη εκπαίδευσης στην διαχείριση και όχι μόνο
  • Πρόβλημα στις επικοινωνίες μέσω ασυρμάτου
  • Ελλιπής εικόνα της συνολικής κατάστασης
  • Απουσία επικεφαλής στο κέντρο της Άμεσης Δράσης

Χαρακτηριστικό του χάους που επικράτησε κατά την διάρκεια της καταδίωξης αποτελεί το γεγονός πως από τις 38 σφαίρες που έπεσαν στο περιστατικό, τις 32 τις έριξαν οι 3 αστυνομικοί από τους 7 που βρίσκονταν στο πεδίο. Για τον λόγο αυτό σύμφωνα με πληροφορίες έρχονται αλλαγές σε εκπαίδευση, συντονισμό δυνάμεων από την άμεση δράση, καθώς και αλλαγές που τώρα υπάρχουν στην άμεση δράση.

Οι αλλαγές που θα ανακοινωθούν

Με βάση τα συμπεράσματα του πορίσματος, αναμένεται να υπάρξουν αλλαγές στη λειτουργία της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. και του Κέντρου Επιχειρήσεων της Άμεσης Δράσης, που είχαν την ευθύνη διαχείρισης του περιστατικού.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ertnews.gr, επίκεινται:

α) αλλαγές στην εκπαίδευση των αστυνομικών της ΔΙ.ΑΣ.

β) επικαιροποίηση του πρωτοκόλλου καταδιώξεων με βάση και διεθνή πρακτική (π.χ. καρφιά για την ακινητοποίηση οχημάτων)

γ) επιτάχυνση του σχεδίου για τοποθέτηση καμερών σε στολές των αστυνομικών της ΔΙ.ΑΣ.

δ) επίκεινται αλλαγές σε πρόσωπα στην Άμεση Δράση και το Κέντρο Επιχειρήσεων.

Η αντίδραση του Κούγια και το αίτημα της οικογένειας του 18χρονου Ρομά

Από τη μεριά του ο Αλέξης Κούγιας που υπερασπίζεται τους επτά αστυνομικούς ανέφερε πως «Αυτό το πόρισμα είναι αδιάφορο για την υπόθεση». Ο κ. Κούγιας αποτίμησε θετικά την κρίση των δικαστικών αρχών να αφεθούν ελεύθεροι οι 7 αστυνομικοί, ενώ εξέφρασε επιφυλάξεις σχετικά με τον 14χρονο που κατέθεσε ότι ήταν ο οδηγός του καταδιωκόμενου οχήματος.

«Θα φανεί αν αυτός ο συγκεκριμένος νεαρός οδηγούσε, ή αν ήταν καν στο αυτοκίνητο» είπε χαρακτηριστικά.

Η οικογένεια του 18χρονου Ρομά Νίκου Σαμπάνη παραχώρησε σήμερα μαζί με τους συνηγόρους της Πολιτικής Αγωγής συνέντευξη Τύπου. Ο πατέρας του θύματος Γιάννης Σαμπάνης ανέφερε «έχω χάσει ένα παιδί 18χρονο και θέλω δικαιοσύνη και μόνο».

«Ο ισχυρισμός των κατηγορουμένων ότι εμφανίστηκε ένας τυχαίος 14χρονος ο οποίος ανέλαβε 7 απόπειρες ανθρωποκτονίες (…) ζέχνει ρατσισμό. (…) Δεν υπήρχε ενεργός κίνδυνος ζωής που να δικαιολογεί τη νόμιμη χρήση των επιχειρησιακών όπλων» τόνισε ο Θανάσης Καμπαγιάννης, δικηγόρος της οικογένειας του θύματος. Όπως ανέφερε βρέθηκε δακτυλικό αποτύπωμα του 14χρονου στο όχημα και μάλιστα στη θέση του οδηγού, ενώ ο ίδιος θα υποβληθεί σε εξέταση DNA προκειμένου να αποδειχθεί η παρουσία του στο όχημα.

Η οικογένεια του 18χρονου Ρομά ζητά να τεθούν σε διαθεσιμότητα οι επτά αστυνομικοί και πρόκειται να προχωρήσει σε διάβημα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη που θα υποβάλουν το αίτημά τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας