Το Λονδίνο της καταλήστευσης αρχαιοτήτων δεν εξιλεώνεται επιστρέφοντας μια βαβυλωνιακή στήλη

970
λονδίνο

Το Λονδίνο παρέδωσε σήμερα στον πρεσβευτή του Ιράκ, μια βαβυλωνιακή στήλη πολύ μεγάλης αξίας, ηλικίας 3.000 ετών, η οποία κατά πάσα πιθανότητα κλάπηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου, σύμφωνα με τη βρετανική κυβέρνηση.

Η στήλη εντοπίστηκε το 2012 στο αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου από τελωνειακούς, ο οποίοι ενημέρωσαν το μουσείο για το εύρημά τους.

«Είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς του Ιράκ» σημείωσε ο Χάρτβικ Φίσερ, διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου. και επαίνεσε τους τελωνειακούς «για το εκπληκτικό και άοκνο έργο τους».

«Λίγα χρόνια αργότερα, μετά από σκληρή νομική δουλειά, είμαστε σε θέση να πραγματοποιήσουμε αυτή τη μεταφορά του αρχαιολογικού θησαυρού στο Ιράκ», είπε ο Μάικλ Έλις, ο υφυπουργός Πολιτισμού της Βρετανίας.

Μέχρι και σήμερα παραμένει ασαφές το πότε και από ποιους κλάπηκε η στήλη, όμως οι βρετανικές αρχές πιστεύουν ότι αυτό έγινε πριν από περίπου 15 χρόνια, εν μέσω του πολέμου.

Η στήλη, που αποκαλείται «κουντούρου», περιέχει ένα κείμενο που αναφέρεται στη βασιλική δωρεά γης, από τον Βαβυλώνιο βασιλιά Ναβουχοδονόσορα Α΄ σε έναν υπήκοό του, σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για τις υπηρεσίες που προσέφερε, σύμφωνα με τον Τζόναθαν Τέιλορ, συντηρητή στο Βρετανικό Μουσείο.

Στη μία πλευρά της εικονίζονται οι θεοί των Βαβυλωνίων Ενλίλ και Μαρντούκ και στην άλλη ένα κείμενο σε σφηνοειδή γραφή. Ο Τέιλορ εξήγησε ότι η στήλη έχει τη φήμη ότι συνοδεύεται από μια κατάρα: ότι θα υποστεί «τρομερά δεινά» όποιος προσπαθήσει να την καταστρέψει ή να αρπάξει τα εδάφη που δώρισε ο βασιλιάς στον υπήκοό του.

Μέχρι σήμερα έχουν βρεθεί λιγότερες από 200 τέτοιες στήλες.

Νωρίτερα σήμερα, στο μουσείο της Βασόρας, στο νότιο Ιράκ, παρουσιάστηκαν περίπου 2.000 αρχαιολογικοί θησαυροί, μεταξύ των οποίων και 100 αντικείμενα που είχαν κλαπεί και βρέθηκαν στο εξωτερικό. Πρόκειται για σουμεριακά, βαβυλωνιακά και ασσυριακά αντικείμενα, που χρονολογούνται από το 6.000 π.Χ. μέχρι το 1.500 μ.Χ.

Τα 100 αντικείμενα που εκτίθενται ξανά από σήμερα στο επιβλητικό μουσείο – ένα πρώην παλάτι του Σαντάμ Χουσέιν– επιστράφησαν στο Ιράκ από την Ιορδανία και τις ΗΠΑ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας