Το Ισραήλ κατασκόπευε με «κοριούς» ακόμα και τον Λευκό Οίκο

996
ισραήλ
Στόχος ο Τραμπ, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Politico

Συσκευές παρακολούθησης, που εντοπίστηκαν την τελευταία διετία κοντά στον Λευκό Οίκο φέρεται να τοποθέτησε το Ισραήλ, όπως αναφέρει το Politico επικαλούμενο τρεις Αμερικανούς πρώην αξιωματούχους, οι οποίοι υποστήριξαν ότι στόχος ήταν ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο εκπρόσωπος της πρεσβείας του Ισραήλ στην Ουάσιγκτον, Ελάντ Στρομάγιερ, χαρακτήρισε «απόλυτες ανοησίες» τους ισχυρισμούς αυτούς. «Το Ισραήλ δεν διεξάγει επιχειρήσεις κατασκοπείας στις ΗΠΑ, τελεία και παύλα», είπε. Αλλά ένας από τους πρώην αξιωματούχους των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που μίλησε στο Politico ήταν κατηγορηματικός: «ήταν σαφές ότι οι Ισραηλινοί ήταν υπεύθυνοι».

Ισραήλ: «Κραυγαλέο ψέμα» το ρεπορτάζ για τους «κοριούς»

Το γραφείο του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου διέψευσε το ρεπορτάζ ως «κραυγαλέο ψέμα» επισημαίνοντας ότι «υπάρχει μια μακρά δέσμευση και οδηγία από την ισραηλινή κυβέρνηση να μη γίνονται επιχειρήσεις συλλογής πληροφοριών στις ΗΠΑ. Η οδηγία αυτή εφαρμόζεται αυστηρά χωρίς εξαιρέσεις».

Οι «κοριοί» που εντοπίστηκαν είναι γνωστοί ως “StingRays” και μιμούνται τη λειτουργία των πύργων κινητής τηλεφωνίας για να εξαπατήσουν τα κινητά να τους δώσουν τις θέσεις και τα στοιχεία της ταυτότητάς τους. Είναι επίσης γνωστοί ως καταγραφείς ταυτότητας συνδρομητή κινητού.

«Ουδέν σχόλιον» από το Λευκό Οίκο

Σύμφωνα με το Politico ο Λευκός Οίκος, όπως εξάλλου και το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, αλλά και το FBI, αρνήθηκαν να προβούν σε κάποιο σχόλιο. «Δεν γνωρίζω να λογοδότησε κανείς», είπε ένας πρώην αξιωματούχος. «Η αντίδραση [του Λευκού Οίκου] ήταν πολύ διαφορετική σε σχέση με το πώς θα αντιδρούσε η προηγούμενη κυβέρνηση. Μ’ αυτήν που έχουμε τώρα λαμβάνονται υπόψη άλλοι υπολογισμοί όσον αφορά στη διευθέτηση τέτοιων θεμάτων».

Γύρω στον Οκτώβριο του 2018 στελέχη του αμερικανικού υπουργείου Εσωτερικών είχαν ανακαλύψει στοιχεία για τις συσκευές παρακολούθησης κοντά στον Λευκό Οίκο, αλλά και άλλες τοποθεσίες -κλειδιά στην Ουάσιγκτον και προώθησαν τα ευρήματά τους στις αρμόδιες ομοσπονδιακές υπηρεσίες. Το FBI και άλλες υπηρεσίες που ερεύνησαν την υπόθεση «έδειξαν» το Ισραήλ, είπαν οι αξιωματούχοι. Το δημοσίευμα επικαλείται πρώην αξιωματούχους και άτομα που εργάστηκαν σε προηγούμενες αμερικανικές κυβερνήσεις ότι είναι διάχυτη η ανησυχία ότι το Ισραήλ κατασκοπεύει τον Λευκό Οίκο. «Οι Ισραηλινοί είναι πολύ επιθετικοί», είπε ένας εξ’ αυτών. «Τους ενδιαφέρει πρωτίστως η προστασία του ισραηλινού κράτους και κάνουν ό,τι θεωρούν αναγκαίο για να πετύχουν το στόχο αυτό».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας