Το Ευρωκοινοβούλιο ενεργοποιεί κυρώσεις κατά της Ουγγαρίας

1326
ευρωκοινοβούλιο

Πράσινο φως για την ενεργοποίηση της διαδικασίας επιβολής κυρώσεων κατά της Ουγγαρίας για την επανειλημμένη παραβίαση των δημοκρατικών κανόνων έδωσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Με 448 ψήφους υπέρ, 197 κατά και 48 αποχές, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε για πρώτη φορά στην ιστορία του την ενεργοποίηση της διαδικασίας του άρθρου 7 κατά κράτους-μέλους.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμφώνησε ότι υπάρχει, πράγματι, κίνδυνος παραβίασης των θεμελιωδών αξιών της Ένωσης από την Ουγγαρία και καλεί τα κράτη μέλη της Ε.Ε. να κινήσουν τη διαδικασία που προβλέπει το Άρθρο 7, παράγραφος 1 της Συνθήκης της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση απειλής κατά των ιδρυτικών αξιών της Ένωσης, οι οποίες περιλαμβάνουν τον σεβασμό στη δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Από το 2010, οπότε ανέβηκε στον πρωθυπουργικό θώκο, ο Βίκτορ Όρμπαν έχει ασκήσει πιέσεις σε δικαστήρια, μέσα ενημέρωσης και μη κυβερνητικές οργανώσεις ενώ αρνείται σθεναρά να ανοίξει τα σύνορά της χώρας στους αιτούντες άσυλο στην Ευρώπη.

Αν και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επανειλημμένως εκφράσει τη δυσαρέσκειά της, δεν έχει καταφέρει να αντιμετωπίσει αυτό που οι επικριτές της κυβέρνησης Όρμπαν χαρακτηρίζουν αυξανόμενο απολυταρχισμό.

Μετά την ιστορική απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου, τον λόγο έχουν τα κράτη-μέλη της Ένωσης. Η πιο σοβαρή ποινή, βάσει του Άρθρου 7, είναι η αφαίρεση του δικαιώματος ψήφου της Ουγγαρίας.

Το ενδεχόμενο αυτό ωστόσο είναι μάλλον απίθανό, καθώς είναι απαραίτητη η απόλυτη πλειοψηφία από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η κυβέρνηση της Πολωνίας, με την επίσης αντιμεταναστευτική ρητορική της, είναι βέβαιο ότι δεν θα επιτρέψει την εφαρμογή οποιουδήποτε σκληρού μέτρου εις βάρος της κυβέρνησης Όρμπαν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας