Το Ευγενίδειο γιορτάζει σήμερα το θερινό ηλιοστάσιο

1091
ευγενίδειο

Το Ίδρυμα Ευγενίδου, με αφορμή το θερινό ηλιοστάσιο, οργανώνει μια μεγάλη γιορτή για μικρούς και μεγάλους το απόγευμα της Τρίτης 18 Ιουνίου, και δίνει το «εναρκτήριο λάκτισμα» προκειμένου να ξεκινήσει ο εορτασμός των 50 ετών από την ημέρα που o άνθρωπος πάτησε στη Σελήνη.

Τη βραδιά αυτή, η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Στις δραστηριότητες του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου και του Κέντρου Επιστήμης και Τεχνολογίας απαραίτητα είναι τα δελτία προτεραιότητας, η διανομή των οποίων θα αρχίσει στις 18:00 της ίδιας ημέρας από το ταμείο του Ιδρύματος Ευγενίδου και έως εξαντλήσεως των διαθεσίμων θέσεων. Οι ενδιαφερόμενοι/ες θα μπορούν να προμηθεύονται έως και 2 δελτία ανά δραστηριότητα.

Για τη συμμετοχή στις δράσεις της Βιβλιοθήκης, του UTech Lab, στην έκθεση «Planets In Your Hand» και στην αστροπαρατήρηση με τα Τηλεσκόπια της Ελληνικής Ερασιτεχνικής Αστρονομικής Ένωσης, δεν χρειάζονται δελτία προτεραιότητας.

Οι χώροι του Ιδρύματος Ευγενίδου είναι προσβάσιμοι και φιλικοί σε ανθρώπους με κινητική αναπηρία, ενώ θα υπάρχει διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα και Χειλεανάγνωση. Σημειώνεται, επίσης, ότι το ένα από τα τηλεσκόπια θα είναι προσαρμοσμένο έτσι, ώστε να εξυπηρετεί χρήστες/χρήστριες αναπηρικού αμαξιδίου, ενώ οι σκύλοι οδηγοί τυφλών είναι ευπρόσδεκτοι.

Πρόγραμμα

Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο

Ψηφιακή Παράσταση: «Από την Γη στην Σελήνη»

Ώρες παραστάσεων: 18:30 και 20:00.

Ξεκινώντας τον εορτασμό για τα 50 χρόνια από την πρώτη προσσελήνωση ανθρώπου, το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο προσκαλεί τους μικρούς του φίλους 5 ετών και άνω με τους γονείς τους σε  ένα συναρπαστικό ταξίδι με προορισμό τη Σελήνη μέσα από την προβολή της επετειακής προβολής «Από την Γη στην Σελήνη». Ένα ταξίδι που αναδεικνύει τις εντυπωσιακές όσο και εναγώνιες προσπάθειες Σοβιετικών και Αμερικανών να πατήσουν για πρώτη φορά το πόδι τους στη Σελήνη, υλοποιώντας ένα από τα μεγαλύτερα και ανεκπλήρωτα, ως τότε, όνειρα του ανθρώπου «να κάνει μια βόλτα στο Φεγγάρι»! Τα πρώτα αυτά βήματα αποδείχτηκαν πραγματικά «ένα γιγάντιο άλμα για την ανθρωπότητα», που άλλαξε τον κόσμο μας για πάντα και θα παραμείνει αιώνια χαραγμένο στη μνήμη μας ως το σπουδαιότερο κεφάλαιο της Μεγάλης Περιπέτειας του ανθρώπου στο Διάστημα.

 

Παρατήρηση νυκτερινού ουρανού με τα τηλεσκόπια της Ελληνικής Ερασιτεχνικής Αστρονομικής Ένωσης.

Ώρες: 21:00 ‒ 23:00

Η είσοδος του Ιδρύματος Ευγενίδου γεμίζει με τα τηλεσκόπια της δραστήριας Ελληνικής Αστρονομικής Ένωσης και ‒καιρού επιτρέποντος‒ το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρατηρήσει τον έναστρο νυκτερινό ουρανό.

Είσοδος ελεύθερη. Δεν χρειάζονται δελτία προτεραιότητας.

 

Kέντρο Επιστήμης και Τεχνολογίας

Περιήγηση στην Έκθεση

Ώρες: 18:00 ‒ 21:00

Ένας χώρος αφιερωμένος στις Θετικές Επιστήμες και τις σύγχρονες Τεχνολογίες, όπου η θεωρία συναντά το πείραμα και την πρακτική εφαρμογή. Επαφή με  τον κόσμο των Επιστημών και της σύγχρονης Τεχνολογίας μέσα από ένα βιωματικό ταξίδι εξερεύνησης και πειραματισμού. Δύο όροφοι με 57 διαδραστικά εκθέματα  περιμένουν τους επισκέπτες στον χώρο της Έκθεσης για να κάνουν αυτό το ταξίδι πραγματικότητα. Μικροί και μεγάλοι έχουν τη δυνατότητα να παρατηρήσουν από κοντά, να εξερευνήσουν και να πειραματιστούν με βασικές αρχές των επιστημών, έννοιες των μαθηματικών, αλλά και σύγχρονα τεχνολογικά και επιστημονικά επιτεύγματα.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη. Απαραίτητα θα είναι τα δελτία εισόδου, η διανομή των οποίων θα αρχίσει στις 18:00 της ίδιας ημέρας από το ταμείο του Ιδρύματος Ευγενίδου και έως εξαντλήσεως των διαθέσιμων θέσεων. Οι ενδιαφερόμενοι/ες θα μπορούν να προμηθεύονται έως και 2 δελτία ανά δραστηριότητα.

UΤech Lab

Ώρες 18:00 – 20:00

Το Ίδρυμα Ευγενίδου προσκαλεί το κοινό σε μία επίσκεψη γνωριμίας με το UΤech Lab, ένα εργαστήριο δημιουργικής απασχόλησης για νέους/νέες, που είναι στοχευμένο στη σύγχρονη τεχνολογία. Κατά την διάρκεια της επίσκεψής τους,  μικροί και μεγάλοι θα μπορούν να φωτογραφηθούν για λίγα λεπτά στη μεγάλη «πράσινη οθόνη» που διαθέτει με φόντο εντυπωσιακά πλάνα από την πλανηταριακή παράσταση «Από την Γη στην Σελήνη». Οι φωτογραφίες θα αποστέλλονται αμέσως με email στους φωτογραφιζόμενους -χωρίς κόστος, και το Ίδρυμα Ευγενίδου δεν θα κρατάει αρχείο των εν λόγω φωτογραφιών.

Είσοδος ελεύθερη. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Βιβλιοθήκη

«Leonardo da Vinci, 500 χρόνια παρουσίας (1519-2019)», Διαθεματικό αφιέρωμα των μαθητών/τριών της Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης.

Η Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου ανοίγει, επίσης, τις πύλες της και υποδέχεται τους μικρούς και μεγάλους φίλους της επιστήμης και της τεχνολογίας παρουσιάζοντας το διαθεματικό πρόγραμμα-αφιέρωμα «Λεονάρντο Ντα Βίντσι: 500 χρόνια παρουσίας (1519-2019)». Στη δράση αυτή, που είναι αποτέλεσμα γόνιμης συνεργασίας της Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος Ευγενίδου και της Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης, παρουσιάζονται οι εργασίες μαθητών/τριών, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Το αφιέρωμα περιλαμβάνει παρουσιάσεις, προβολές, δρώμενα, μηχανικές και εικαστικές δημιουργίες των μαθητών/τριών-ερευνητών/τριών, καθώς και έργα εμπνεόμενα από το έργο του Leonardo da Vinci.

Έκθεση «Planets In Your Hand»

Ώρα 18:00 – 21:30

Η ομάδα του Planets In Your Hand, μία από τις πιο δραστήριες και ενεργές ομάδες επικοινωνίας της επιστήμης του Τμήματος Φυσικής του ΕΚΠΑ, παρουσιάζει στο κοινό τη διαδραστική έκθεση «Planets Ιn Υour Ηand» και καλεί όλους/ες τους επισκέπτες/τριες να αγγίξουν τους πλανήτες και να εξοικειωθούν με τα χαρακτηριστικά των πλανητικών επιφανειών, καθώς επίσης και με τις ατμοσφαιρικές και γεωλογικές συνθήκες που επικρατούν σε αυτές, τη θερμοκρασία και τον άνεμο!

Η έκθεση προσφέρει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να δουν, να μάθουν και να αντιληφθούν διά της αφής και της όρασης τις ιδιαιτερότητες της κάθε επιφάνειας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας