Το βίντεο του Α.Κολώνια για Ν.Βουλγαρίδη και αντιδικτατορική «παρέα» πλατείας Μαβίλη

αντιδικτατορική «παρέα» πλατείας Μαβίλη

“Έφυγε” ένας αδελφικός φίλος και αγωνιστής μιας ηρωικής παρέας
Ο Άγγελος Κολώνιας

   έφυγε από κοντά μας 30-01-2021

Άγγελος Κολώνιας
Photo: φοιτητικά Χρόνια
Γράφει ο Παναγιώτης Λαφαζάνης

 

Με οδύνη πληροφορηθήκαμε όλοι εμείς από την παλιά νεανική αντιστασιακή παρέα της Πλατείας Μαβίλη, που είχε ως μεγάλο δάσκαλο τον Νίκο Βουλγαρίδη, ότι έφυγε γρήγορα και ξαφνικά από κοντά μας, στα 69 του χρόνια από ανίατη ασθένεια, ένας αδελφικός φίλος, ένας συνεπής αγωνιστής και ένας καλόκαρδος και πάντα χαμογελαστός σύντροφος και οραματιστής, ο Άγγελος Κολώνιας.

Με τον Άγγελο ήμουν μαζί από τα γυμνασιακά χρόνια, τα περισσότερα μέσα στην επτάχρονη Χούντα και μαζί με τους άλλους «Καππαδόκες» της μετέπειτα ιστορικής παρέας στην πλατεία που σας ανάφερα, η οποία βρισκόταν, όπως είναι γνωστό, κοιτάξτε σύμπτωση, δίπλα στην αμερικάνικη πρεσβεία, τον Κίμωνα Αναστασιάδη και τον Γιώργο Καράγιαννη, πηγαίναμε στο 10ο γυμνάσιο της πλατείας Έλενας στο Μαράσλειο.

Ο Άγγελος, μαζί με εμάς, οργανώθηκε γρήγορα στα μαύρα Χουντικά χρόνια στην ΑντίΕΦΕΕ και μετέπειτα στην ΚΝΕ, δραστηριοποιούμενος έντονα στην Φλωρεντία της Ιταλίας, όπου πήγε να σπουδάσει Αρχιτεκτονική, την οποία αγαπούσε και τελείωσε με καλό βαθμό.

Με την επιστροφή του στην Ελλάδα, παράλληλα με την αγωνιστική του δράση, δούλεψε σε διάφορες πόλεις, από τα Χανιά της Κρήτης έως την Ξάνθη, στην οποία και διέμενε όλα τα τελευταία του χρόνια σε ένα σπίτι μέσα σε «τουρκομαχαλά», στο οποίο φιλοξενούμην και κοιμόμουν και εγώ όποτε ανέβαινα στην πανέμορφη αυτή πόλη της Θράκης.

Ο Άγγελος αποχώρησε, όπως αρκετοί της παλιάς παρέας, από το ΚΚΕ, του οποίου ήταν στέλεχος, με την μεγάλη διάσπαση του ’91 και ακολούθησε το δρόμο της «Ανανεωτικής Ριζοσπαστικής Αριστεράς» μέσα από τις γραμμές του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου και μετέπειτα του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ, όταν ο τελευταίος ψήφισε τον Αύγουστο του 2015 το επάρατο τρίτο Μνημόνιο, τον εγκατέλειψε και εντάχθηκε μαζί με άλλους της ιστορικής παρέας στην «Λαϊκή Ενότητα».

Ελπίζω να δοθεί σύντομα η δυνατότητα να κάνουμε όλοι οι «παλιοί» ένα πολιτικό μνημόσυνο για τον  Άγγελο Κολώνια, προκειμένου να θυμηθούμε και να πούμε πολλά όχι μόνο για το παρελθόν αλλά και το μέλλον.

Καλό σου ταξίδι  Άγγελε για εκεί όπου πηγαίνουν οι καλοί, οι έντιμοι, οι ανιδιοτελείς και οι αγωνιστές για το κοινωνικό σύνολο σαν και εσένα.

Ελπίζουμε να υπάρχει καλό «κυνήγι», που τόσο σε συνάρπαζε, και εκεί που θα φθάσεις στην μεταθανάτια Ιθάκη σου.

Απευθύνω τα βαθιά συλλυπητήρια μας στη γυναίκα του Άγγελου, τα παιδιά του και στον αδελφό του Βασίλη, συμμέτοχο στην παλιά παρέα της πλατείας Μαβίλη.

Άγγελε, θα βρίσκεσαι πάντα στην μνήμη μας και ανάμεσα μας.

Π. Λαφαζάνης

 

Το βίντεο με τον Άγγελο Κολώνια
Ο Δημήτρης Τσοπανίδης και  Ο Άγγελος Κολώνιας

Άγγελος Κολώνιας
……..
Τάκης Κοντογιάννης (φοιτητής Ιατρικής στην  εξέγερση του Πολυτεχνείου, φρόντιζε τους τραυματίες)


ΥΓ. Καλό κατευόδιο Άγγελε και «όταν περνάς τον ποταμό Αχέροντα» να ξέρεις ότι οι φίλοι σου πάντα θα σε θυμούνται  

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας