Τούρκος ΥΠΟΙΚ: Δεν θα πάμε ούτε σε ΔΝΤ ούτε σε capital controls

1104
ΔΝΤ

Να καθησυχάσει τις αγορές επιχειρεί ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών, Μπεράκ Αλμπαϊράκ, δίνοντας διαβεβαιώσεις σε περίπου 1.000 επενδυτές πως οι τουρκικές επιχειρήσεις δεν διατρέχουν άμεσο κίνδυνο.

Σε τηλεδιάσκεψη, ο Τούρκος υπουργός υπογράμμισε πως ο τραπεζικός τομέας είναι υγιής και ισχυρός και οι τράπεζες έχουν ήδη ξεκινήσει stress tests. Υποστήριξε, δε, πως δεν υπάρχουν μεγάλες εκροές καταθέσεων από τις τράπεζες και τόνισε πως η κυβέρνηση θα στηρίξει τον τραπεζικό τομέα εφόσον χρειαστεί.

Ο  Αλμπαϊράκ επισήμανε πως δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για προσφυγή στο ΔΝΤ και κατέστησε σαφές πως δεν εξετάζεται σχέδιο επιβολής capital controls, το οποίο δεν θα μπει ποτέ στην ατζέντα της.

Ο υπουργός δήλωσε ακόμη πως η Τουρκία ουδέποτε εφάρμοσε μέτρα εκτός των αγορών και υπογράμμισε πως οι έλεγχοι κεφαλαίων δεν θα βρεθούν ποτέ στην ημερήσια διάταξη.

Πρόσθεσε πως η χώρα θα εφαρμόσει περαιτέρω δημοσιονομικούς περιορισμούς και θα επικεντρωθεί στην αύξηση του πρωτογενούς πλεονάσματος. Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και η ευελιξία στην αγορά εργασίας αποτελούν επίσης προτεραιότητα, δήλωσε.

Σύμφωνα με τον Αλμπαϊράκ, η Τουρκία θα επιτύχει τον δημοσιονομικό στόχο της μέσω της μείωσης των δαπανών. Θα επικεντρωθεί επίσης στην προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων.

Ο Αλμπαϊράκ τόνισε επίσης πως η Τουρκία δεν θα συμβιβαστεί στο θέμα της δημοσιονομικής πειθαρχίας και πως η μείωση του πληθωρισμού αποτελεί κορυφαία προτεταιότητα.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας