Τουρκική πρόκληση: Εντός της κυπριακής ΑΟΖ πλέει το Barbaros

1326
navtex

Νέες παράνομες σεισμογραφικές έρευνες εντός της Κυπριακής ΑΟΖ ξεκινά το “Barbaros“, το οποίο από την Κυριακή πλέει στα νότια της Κύπρου, σε απόσταση περίπου 30 ναυτικών μιλίων από το Ακρωτήρι Λεμεσού, εντός του τεμαχίου 9, του οποίου τα δικαιώματα έρευνας έχουν οι εταιρείες ΕΝΙ-KOGAS.

Όπως αναφέρει ο «Φιλελεύθερος» της Κύπρου, η παρουσία του Barbaros– το οποίο συνοδεύεται από το πλοίο υποστήριξης “TANUX-1”- έρχεται μόλις λίγα εικοσιτετράωρα μετά την παράτυπη Navtex με την οποία η Άγκυρα δέσμευσε θαλάσσια περιοχή νότια της Κύπρου για παράνομη δραστηριότητα -σεισμογραφικές έρευνες- για περίοδο τεσσάρων μηνών, δηλαδή από σήμερα μέχρι και τις 25 Μαΐου.

Η τουρκική Navtex αφορά σε θαλάσσια περιοχή έκτασης 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων που καλύπτει τμήματα των τεμαχίων 1,8,9 και 12 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ξεκινά από απόσταση περίπου 20 ναυτικών μιλίων από το Ακρωτήρι Λεμεσού στο βορειοδυτικό της άκρο και σε απόσταση 32 ναυτικών μιλίων από τις ακτές του Μαζωτού στο βορειοανατολικό της άκρο.

Για τα εν λόγω τεμάχια της Κυπριακής ΑΟΖ βρίσκονται σε εξέλιξη τεχνικές διαδικασίες όπου θα γίνουν γεωτρήσεις τους επόμενους μήνες από τις ΤΟΤΑΛ και ΕΝΙ, ενώ για το τεμάχιο 7 αναμένεται το αμέσως επόμενο διάστημα να αποφασίσει το υπουργικό την έναρξη διαπραγματεύσεων για ανάθεσή του στην κοινοπραξία ΤΟΤΑΛ-ΕΝΙ.

Να σημειωθεί ότι η δραστηριότητα του “Barbaros” είναι παράνομη και με βάση το διεθνές και το Κυπριακό Δίκαιο. Μάλιστα η νομοθεσία προβλέπει ότι όποιος διεξάγει αναζήτηση, έρευνα ή εκμετάλλευση υδρογονανθράκων χωρίς να κατέχει τη σχετική άδεια, διαπράττει αδίκημα και σε περίπτωση καταδίκης του, υπόκειται σε φυλάκιση για χρονική περίοδο δύο έως τεσσάρων ετών ή σε πρόστιμο από €1,7 εκατ. έως €8,5 εκατ. ενώ το Δικαστήριο μπορεί να διατάξει και κατάσχεση πλοίων και εξοπλισμού.

Επίσης, με τη δραστηριότητα του Barbaros, η Τουρκία παραβιάζει πρόδηλα και την Σύμβαση για την Προστασία της Μεσογείου Θάλασσας από τη Ρύπανση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας