Τουρκία: Διεργασίες για την ένωση της αντιπολίτευσης υπό τον Α. Gül

1471
gül

Νευρικότητα φαίνεται να δημιουργούν στον πρόεδρο της Τουρκίας Tayyip Erdogan και το ισλαμοσυντηρητικό, κυβερνών AKP οι κινήσεις στον χώρο της αντιπολίτευσης, οι οποίες δείχνουν προς σύμπηξη μετώπου για έναν και μόνο, ενιαίο υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές. Οι διεργασίες μάλιστα είναι έντονες, με επίκεντρο τον τέως πρόεδρο (2007-2014) της Τουρκίας Abdullah Gül, ο οποίος δεν έχει ανακοινώσει εάν θα διεκδικήσει την επιστροφή του στη θέση του αρχηγού του κράτους.
Το κεντροαριστερό, κεμαλικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) «δάνεισε» 15 βουλευτές του στην Εθνοσυνέλευση στο κεντροδεξιό, επίσης κεμαλικό «Καλό Κόμμα» (Iyi) της Μεράλ Ακσενέρ, το οποίο αποτελεί διάσπαση του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP), ώστε το Iyi να εξασφαλίσει τη συμμετοχή του στις εκλογές της 24ης Ιουνίου.
«Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου (σ.σ. ηγέτης του CHP) είναι υπεράνω κάθε επαίνου», τόνισε συγκινημένη η Ακσενέρ σε δήλωσή της. «Πρόκειται για δημοκρατική προσέγγιση ιστορικής σημασίας», πρόσθεσε.
Ακόμη και ισλαμιστές πρώην πολιτικοί σύμμαχοι και υποστηρικτές του Τ. Ερντογάν επαίνεσαν την κίνηση.
Η δυσαρέσκεια που έχει προκληθεί από τη συγκεκριμένη, άτυπη ακόμη συμμαχία, φάνηκε όταν ο πρόεδρος Erdogan και ο πρωθυπουργός Binalli Yildirim αποχώρησαν από τον χώρο της Εθνοσυνέλευσης, όταν στο βήμα ανέβηκε ο βουλευτής του Iyi Νούρι Οκουτάν για να μιλήσει για την Εθνική Ημέρα για το Παιδί.
Μ. Ακσενέρ και Κ. Κιλιτσντάρογλου σχολίασαν ότι ο εκνευρισμός του Τ. Ερντογάν δείχνει φόβο μπροστά στο αποτέλεσμα της κάλπης.
Υποψήφιος… Αμπντουλάχ Γκιουλ;
Το όνομα που ακούγεται περισσότερο για τον υποψήφιο πρόεδρο της Τουρκίας εκ μέρους της ενωμένης αντιπολίτευσης είναι εκείνο του Abdullah Gül, τέως προέδρου της χώρας μεταξύ 2007 και 2014 και συνιδρυτή, μαζί με τον Τ. Ερντογάν, του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP). Μολονότι ισλαμοσυντηρητικός, ο κ. Abdullah Gül έχει διαφοροποιηθεί τα τελευταία χρόνια από τον επί δεκαετίες πολιτικό του σύντροφο, ενώ θεωρείται ότι μπορεί να αποσπάσει συντηρητικούς και Κούρδους ψηφοφόρους από τον νυν πρόεδρο της χώρας.
Πηγή του κεμαλικού CHP ανέφερε ότι στις συζητήσεις έχει προταθεί στην Μ. Ακσενέρ να δεχθεί να μην κατέλθει ως υποψήφια πρόεδρος, να στηρίξει τον κ. Gül και ως αντάλλαγμα να δεχθεί θέση αντιπροέδρου της Τουρκίας, εάν εκείνος εκλεγεί.
Καθώς το νέο σύνταγμα της Τουρκίας επιτρέπει στον πρόεδρο να διορίζει έναν ή περισσότερους αντιπροέδρους της χώρας, εικάζεται ότι σε μια τέτοια περίπτωση τόσο ο Κ. Κιλιτσντάρογλου, όσο και κάποιος Κούρδος πολιτικός θα μπορούσαν να αποτελέσουν, μαζί με την κ. Ακσενέρ, το «τρίο» των αντιπροέδρων μιας προεδρίας Gül.
Ο ίδιος ο τέως πρόεδρος της Τουρκίας, πάντως, δεν έχει εκφραστεί για το κατά πόσο θα είναι υποψήφιος και κάτι τέτοιο θα πρέπει να γίνει σύντομα, καθώς οι ημερομηνίες «στενεύουν» τα περιθώρια για πολιτικούς ελιγμούς.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας