Τουρκία: Αυξάνει την επιρροή στην Αφρική-Μετά το Σαχέλ, Αγκόλα και Κένυα

628
Αυξάνει την επιρροή στην Αφρική

Η Τουρκία ακολουθώντας συγκεκριμένο σχέδιο αυξάνει την παρουσία της στην Αφρική σε οικονομικό, εμπορικό, θρησκευτικό και στρατιωτικό επίπεδο στο Σαχέλ, γεγονός που προκαλεί μείζονα γεωπολιτικό ανταγωνισμό στην περιοχή.

Tα τουρκικά σχέδια δεν περιορίζονται μόνο στην περιοχή του Σαχέλ, αλλά εκτείνονται σε όλη την Μαύρη Ήπειρο.

Συγκεκριμένα ο Πρόεδρος της Αγκόλας Ζοάο Μανουέλ Γκονσάλβες Λουρένσο μίλησε στο Επιχειρηματικό Φόρουμ Τουρκίας-Αγκόλας που πραγματοποιήθηκε στην Άγκυρα, στο οποίο αφού ευχαρίστησε τις τουρκικές αρχές για την υποστήριξή τους, υπογράμμισε ότι ήταν πολύ χαρούμενος για αυτήν την ιστορική επίσκεψη.

Τονίζοντας ότι ήταν η πρώτη επίσημη επίσκεψή του στην Τουρκία, ο Lourenço είπε: «Μπορείτε να επενδύσετε στην Αγκόλα. Είναι η πρώτη μου επίσκεψη σε αυτήν την όμορφη χώρα. Έχουμε μια πολύ καλή ευκαιρία αυτή τη στιγμή, είναι πολύ καλή στιγμή να επεκτείνουμε το διάλογο, τις προοπτικές συνεργασίας μας και τις οικονομικές μας σχέσεις».

Δηλώνοντας ότι η κυβέρνηση της Αγκόλας έχει πραγματοποιήσει μεταρρυθμίσεις για τη μακροοικονομία και ότι αυτή τη στιγμή βιώνουν μια ανοδική πορεία, ο Lourenço είπε ότι έχουν κάνει μεταρρυθμίσεις και για να απλοποιήσουν τις επενδύσεις, να διευκολύνουν τις βίζες και να προσελκύσουν ξένους επενδυτές και θα συνεχίσουν να το κάνουν στο μέλλον.

Ο Λούρενσο τόνισε ότι καταπολεμούν τη διαφθορά και τη δωροδοκία για να προσελκύσουν επενδυτές στη χώρα του.

Τονίζοντας ότι αποδίδουν μεγάλη σημασία στη συνεργασία τους με την Τουρκία, ο Lourenço είπε, “Αυτές οι συνεργασίες θα ωφελήσουν και τις δύο χώρες. Θα ωφελήσει τους λαούς της χώρας και τους επιχειρηματίες. Περιμένουμε να φέρεται  επενδύσεις σε εμάς και να επιταχύνετε τη διαφοροποίηση της οικονομίας και  του εμπορίου μας”.

Ο Lourenço ανέφερε ότι μεταξύ των στόχων τους είναι η μείωση της ανεργίας στη χώρα του και είπε ότι θέλουν να εξάγουν εργατικά χέρια και να συνεργαστούν με τον ξένο ιδιωτικό τομέα για αυτό.

Εκφράζοντας ότι υπέγραψαν συμφωνία για την προώθηση και προστασία των επενδύσεων μεταξύ των δύο χωρών, ο Λούρενκο δήλωσε ότι οι Τούρκοι επενδυτές στην Αγκόλα θα προστατεύονται από το νόμο.

Σημειώνοντας ότι υπάρχουν ευκαιρίες στη χώρα τους στον τομέα της γεωργίας, της αλιείας, των πλούσιων φυσικών πόρων, της ενέργειας, του νερού, των μεταφορών, των τηλεπικοινωνιών και πολλών άλλων τομέων, είπε ότι είναι ανοικτή σε επενδύσεις η χώρα του, δηλώνοντας:

“Καλώ Τούρκους επιχειρηματίες από αυτό το βήμα και τους εύχομαι να δουν τις ευκαιρίες στην Αγκόλα».

Δηλώνοντας ότι αποδίδουν σημασία στην κατασκευή υποδομών και λιμένων, ο Lourenço ζήτησε από τις τουρκικές εταιρείες να συνεργαστούν με εταιρείες της Αγκόλας.

“Ως Αγκόλα και Τουρκία, θα είμαστε σύντομα πιο κοντά”. Είπε ότι η Turkish Airlines θα ξεκινήσει πτήσεις με την Angola Airlines, γεγονός που θα αυξήσει τον τουρισμό και το εμπόριο.

Απευθυνόμενος στους Τούρκους επενδυτές, ο Lourenço χρησιμοποίησε τις ακόλουθες δηλώσεις:

“Εμείς, ως Αγκόλα, είμαστε ανοιχτοί, έχουμε υπογράψει τις συμφωνίες μας, όλες υπό εγγύηση. Τώρα σας περιμένουμε, θέλουμε να δείτε τις ευκαιρίες στη χώρα μας. Συνεργαστείτε μαζί μας, θέλουμε η Αγκόλα να επιτύχει ένα καλύτερο επίπεδο ευημερίας, Θέλουμε να κάνουμε την Αγκόλα τη χώρα του μέλλοντος. Θέλουμε να έχουμε μια  καλύτερη ζωή ως Αγκόλα”.

Ο Lourenço είπε, “Η Turk Eximbank μπορεί να προσφέρει δάνεια σε τουρκικές εταιρείες. Ελπίζω ότι θα τους επιτρέψουν να κάνουν επιχειρήσεις στην Αγκόλα. Μπορούν να χτιστούν αεροδρόμια, λιμάνια και νοσοκομεία με αυτό το δάνειο. Ζητήσαμε από τον Πρόεδρο Ερντογάν μια τέτοια οικονομική υποστήριξη. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για εμάς. ” είπε.

Δηλώνοντας ότι οι δύο χώρες έχουν έρθει πολύ κοντά τώρα, ο Lourenço μοιράστηκε την πληροφορία ότι ο Ερντογάν θα κάνει επίσκεψη στη χώρα του και  ότι σχεδιάζει να πραγματοποιήσει αυτήν την επίσκεψη τον Οκτώβριο και ότι θα τον συνοδεύσει μια μεγάλη ομάδα επενδυτών.

Εκτός όμως από την Αγκόλα η Τουρκία “πατάει πόδι” και στην Κένυα, μέσω πώλησης στρατιωτικού εξοπλισμού.

Συγκεκριμένα η εταιρεία Katmerciler υπέγραψε σύμβαση 91,4 εκατομμυρίων δολαρίων με το Υπουργείο Άμυνας της Κένυας για ένα ολοκληρωμένο πακέτο που αποτελείται από το τακτικό τροχοφόρο θωρακισμένο όχημα HIZIR και τα παράγωγά του.

Η Katmerciler, μία από τις δυναμικές εταιρείες της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας, υπέγραψε συμφωνία μεγάλης κλίμακας για την εξαγωγή θωρακισμένων στρατιωτικών οχημάτων.

Το συνολικό ποσό της συμφωνίας πακέτου, το οποίο αποτελείται από 118 οχήματα της HIZIR και τα παράγωγά της, καθώς και ανταλλακτικά και συντήρηση, είναι 91.4  εκατομμύρια δολάρια. Η παράδοση των οχημάτων θα ξεκινήσει το 2022 και θα ολοκληρωθεί το 2023. Η συμφωνία είναι η υψηλότερη συμφωνία εξαγωγής της Katmerciler.

Τακτικό τεθωρακισμένο θωρακισμένο όχημα: HIZIR

Το προϊόν της τουρκικής μηχανικής, το HIZIR ξεχωρίζει ως θωρακισμένο όχημα σε διαμόρφωση 4 × 4, 400 ίππων, βαλλιστικά ενισχυμένο, υψηλής ευελιξίας, παρέχοντας υψηλή προστασία από νάρκες και αυτοσχέδιους  εκρηκτικούς μηχανισμούς. Τ

Το HIZIR έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί καλά σε συγκρούσεις  τόσο σε αγροτικές όσο  και σε αστικές περιοχές. Αναπτύχθηκε σύμφωνα με τα πρότυπα του ΝΑΤΟ και πέρασε με επιτυχία όλες τις δοκιμές απόδοσης και έκρηξης, το όχημα έχει δοκιμαστεί και εγκριθεί από ανεξάρτητο οργανισμό δοκιμών στο εξωτερικό, παρέχοντας προστασία υψηλού επιπέδου από νάρκες.

Ταυτόχρονα, το HIZIR είναι ένα ευέλικτο, χαμηλού κόστους και εύχρηστο όχημα  για διάφορες αποστολές, όπως όχημα Διοίκησης και ελέγχου, όχημα CBRN, όχημα-πλατφόρμα διαφόρων όπλων στο οποίο διάφορα οπλικά συστήματα ενσωματώνονται εύκολα, ασθενοφόρο όχημα, όχημα ασφαλείας συνόρων και όχημα αναγνώρισης

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι η Τουρκία ακολουθώντας συγκεκριμένο σχέδιο αυξάνει τη γεωπολιτική της επιρροή στην Αφρική.

Αυτό συνίσταται αναλόγως της χώρας, αρχικά σε κατασκευή κοινωφελών έργων, κατασκευή τζαμιών σε μουσουλμανικές χώρες και διεύρυνση των εμπορικών συναλλαγών.

Στη συνέχεια έρχεται σταδιακά η στρατιωτική παρουσία με τη μορφή πώλησης αμυντικού εξοπλισμού , δημιουργία στρατιωτικών βάσεων, εκπαίδευση των Ενόπλων Δυνάμεων της αφρικανικής χώρας και τέλος τη δημιουργία παραρτημάτων μισθοφορικών τουρκικών εταιρειών.

Το τελευταίο στάδιο θα είναι η εξάρτηση της αφρικανικής χώρας σε όλους τους παραπάνω τομείς από την Τουρκία, γεγονός που σημαίνει ότι η πολιτική βούληση και η ψήφος σε διάφορους οργανισμούς της εν λόγω χώρας θα είναι υποθηκευμένη έναντι της Άγκυρας, με ότι αυτό θα συνεπάγεται σε βάρος του Ελληνισμού, όπως από τυχόν επιχειρούμενη αναγνώριση του ψευδοκράτους μαζικά από χώρες του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης της Αφρικανικής Ηπείρου, ή και την δημιουργία  από πλευράς Τουρκίας ολόκληρου στρατού πολλών χιλιάδων τουρκόφιλων Αφρικανών μισθοφόρων.

Βασική Πηγή: Παναγιώτης Νάστος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας