Τουρκία: Απαγορεύουν σε καρκινοπαθή να πάει στο εξωτερικό για θεραπεία

1276
τουρκία

Ένας καθηγητής που βρίσκεται στο τελικό στάδιο του καρκίνου, λέει ότι οι τουρκικές αρχές του έχουν ακυρώσει και έχουν κατασχέσει το διαβατήριου του, σταματώντας τον έτσι στο να φύγει στο εξωτερικό για να κάνει κάποια εναλλακτική θεραπεία στην ασθένεια του.

Ο λόγος για τον Χαλούκ Σιαβάζ, που οι γιατροί λένε ότι έχει λίγους μήνες ζωής. Ο ίδιος ο Σιαβάζ δήλωσε στο euronews ότι η Τουρκία του στερεί ένα από τα βασικά του ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο Δρ.Σιαβάζ είναι ένας από τους κορυφαίους καθηγητές ψυχιατρικής στην Τουρκία, και έχασε την δουλειά του όταν η κυβέρνηση απέλυσε εκατοντάδες καθηγητές πανεπιστημίων και σχολείων μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα το 2016.

«Αν δεν μου δώσουν την ευκαιρία για μια θεραπεία στο εξωτερικό, θα πεθάνω εδώ στην Τουρκία. Όλοι θα είναι αυτόπτες μάρτυρες του θανάτου μου και όλοι θα γνωρίζουν ποιοι είναι οι υπεύθυνοι για αυτό», είπε στο euronews o δρ. Σιαβάζ.

Ο ίδιος θέλει να ταξιδέψει στο εξωτερικό για μια ανοσοθεραπεία που θα βοηθούσε όπως λέει το ανοσοποιητικό του σύστημα να καταπολεμήσει όσο μπορεί τον καρκίνο και να έχει περισσότερο χρόνο ζωής.

Χωρίς την θεραπεία, ο δρ.Σιαβάζ λέει πως οι μέρες του είναι μετρημένες.

Μετά την απόλυση του πριν από τρία χρόνια, ο δρ.Σιαβάζ είχε φυλακιστεί και κατηγορηθεί αρκετές φορές για συμμετοχή σε «τρομοκρατική οργάνωση».

Αργότερα οι κατηγορίες εναντίον του είχαν αποσυρθεί και η ταξιδιωτική απαγόρευση εναντίον του είχε αρθεί.

Ωστόσο ακόμη του αρνούνται να του επιστρέψουν το διαβατήριο.

Μετά την δημοσιοποίηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της κατάστασης στην οποία βρίσκεται, έλαβε αρκετά μηνύματα υποστήριξης ενώ έχει ξεκινήσει και ένα κίνημα υποστήριξης του στο twitter με το hashtag “PasaportForHalukSavaş”.

Ο ίδιος ανέφερε ακόμη ότι η λύση που του πρότεινε η κυβέρνηση για να πάρει διαβατήριο, θα χρειαστεί να περάσουν αρκετά χρόνια, όμως αυτός έχει μόλις οκτώ περίπου μήνες ζωής.

Στη συνέντευξη του στο euronews τονίζει: «Αυτό είναι ένα από τα βασικά μου ανθρώπινα δικαιώματα. Αν το τουρκικό κράτος και η κυβέρνηση δεν μου δίνουν αυτό το βασικό μου ανθρώπινο δικαίωμα, αυτό σημαίνει ότι το κράτος δεν ασκεί το βασικό διεθνές δίκαιο, τις ανθρωπιστικές και τις ηθικές αξίες».

«Αυτό είναι ένα καταστροφικό αποτέλεσμα για όλους στην Τουρκία. Ουσιαστικά έχουν μετατρέψει την χώρα σε μια ανοιχτή φυλακή».

Το κρατικό πρακτορείο Ανατολού αναφέρει ότι τα έγγραφα του δρ.Σιαβάζ έχουν σταλεί από την Περιφέρεια των Αδάνων στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Ωστόσο εκπρόσωπος από το τουρκικό Υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε πως το τμήμα τους δεν είναι υπεύθυνο για την έκδοση διαβατηρίων. Από πλευράς τουρκικής κυβέρνησης δεν είχαμε κανένα σχόλιο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας