Τι θέλει ο διευθυντής της CIA στην Τουρκία; ΗΠΑ – Τουρκία – Ρωσία – Συρία

2193
σύνοδο

Στενότερος συντονισμός κατά του «Ισλαμικού κράτους». Επανεξέταση της αμερικανικής υποστήριξης στους Κούρδους της Συρίας, αλλά και των σχεδίων για την ανακατάληψη της Ράκα, de facto έδρας του αυτοαποκαλούμενου «Χαλιφάτου».
Δημιουργία «ζωνών ασφαλείας» στη βόρεια Συρία. Εξομάλυνση των διμερών σχέσεων, μέσα και από το πρίσμα του τουρκικού αιτήματος για έκδοση του ιμάμη-«τρομοκράτη» Φετουλάχ Γκιουλέν από τις ΗΠΑ.
Πλούσια και βαριά η ατζέντα της χθεσινής επίσκεψης του νέου διευθυντή της CIA, Μάικ Πομπέο, στην Αγκυρα, της πρώτης που πραγματοποιεί στο εξωτερικό από την ανάληψη των νέων καθηκόντων του.
Προγραμματίστηκε αιφνίδια, κατά την προχθεσινή πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των προέδρων ΗΠΑ και Τουρκίας. Και περιελάμβανε συναντήσεις με τον ίδιο τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, καθώς και τον επικεφαλής των τουρκικών υπηρεσιών πληροφοριών MİT, Χακάν Φιντάν.
Αργά χθες το βράδυ εν τω μεταξύ αναμενόταν και τηλεφωνική επικοινωνία του Αμερικανού αντιπροέδρου, Μάικ Πενς, με τον Τούρκο πρωθυπουργό Γιλντιρίμ.
«Νομίζω ότι είναι πολύ νωρίς να υποθέσουμε ότι η τηλεφωνική συνομιλία [Τραμπ-Ερντογάν] θα αποδώσει αμέσως, επιλύοντας όλες τις διαφορές μεταξύ των δύο κρατών», επισημαίνει στο ρωσικό πρακτορείο Sputnik ο αντιπρόεδρος του κεμαλικού CHP της τουρκικής αξιωματικής αντιπολίτευσης, Οζτούρκ Γιλμάζ.
«Θα σταματήσουν οι ΗΠΑ τη στήριξη στους Κούρδους της Συρίας; Θα ζητήσουν την απομάκρυνσή τους από την [ανατολικά του Ευφράτη] πόλη Μανμπίτζ;», διερωτάται ο Τούρκος πολιτικός και πρώην διπλωμάτης, σταχυολογώντας τα «αγκάθια» στις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις. «Πόσους [Αμερικανούς] στρατιώτες θα αναπτύξουν στη Συρία για την ανακατάληψη της Ράκα και ποιος θα επιφορτιστεί με τη συγκέντρωση των χερσαίων δυνάμεων;».

Επιχείρηση Αλ Μπαμπ

Πρωτίστως, συμπληρώνει, «σε ποιο βαθμό μπορούν οι ΗΠΑ να παράσχουν βοήθεια στην Τουρκία στην επιχείρηση κατάληψης της Αλ Μπαμπ, στη βόρεια Συρία;».
Πρόκειται για το τελευταίο αστικό προπύργιο του «Ι.Κ.» δυτικά της Ράκα, το οποίο πλαγιοκοπείται το τελευταίο 48ωρο, ταυτόχρονα από τις δυνάμεις της Αγκυρας στα δυτικά και από τον συριακό στρατό, υπό την αεροπορική κάλυψη των Ρώσων, στον Νότο.
Μέσα σε αυτή τη συγκυρία, μάλιστα, ρωσικά βομβαρδιστικά σκότωσαν χθες στην περιοχή «κατά λάθος» -σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή- τρεις Τούρκους στρατιώτες και τραυμάτισαν άλλους 11.
Επεισόδιο, για το οποίο ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν έσπευσε να εκφράσει τη λύπη του στον Ερντογάν, σε τηλεφωνική επικοινωνία, κατά τη διάρκεια της οποίας οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να εντείνουν τον συντονισμό στη μάχη κατά του «Ι.Κ.», ενώ συζήτησαν για την επόμενη συνάντησή τους, στη Ρωσία, τον Μάρτιο.
«Η ταυτόχρονη κούρσα για τον έλεγχο της Αλ Μπαμπ έχει μετατραπεί σε δοκιμασία για το πώς μια διεθνής ευθυγράμμιση δυνάμεων, που υποστηρίζουν αντιμαχόμενες πλευρές στη Συρία, θα μπορούσε να βοηθήσει στην αναδιαμόρφωση ή στον τερματισμό της εξαετούς σύγκρουσης», γράφει σε ένα εξαιρετικό ενδιαφέρον ρεπορτάζ στους New York Times η επικεφαλής του γραφείου της αμερικανικής εφημερίδας στη Βηρυτό, Αν Μπάρναρντ.
Στη μάχη της Αλ Μπαμπ, εξηγεί, «η Ρωσία και η Τουρκία πρέπει να μετατρέψουν την προσφάτως ανακτηθείσα διμερή κατανόηση σε αποτελέσματα επί του εδάφους, με τον φιλόδοξο στόχο ώθησης των Σύρων εταίρων τους σε μια de facto στρατιωτική συνεργασία.
Διαφορετικά, κινδυνεύουν να δημιουργήσουν ένα νέο σημείο ανάφλεξης», αναφέρει, την ώρα που Τούρκοι αξιωματούχοι «υπαινίσσονται την προοπτική ενός ενισχυμένου, αν και έμμεσα, συντονισμού μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας», μέσω Αγκυρας.
Επικαλούμενη μάλιστα φιλοκαθεστωτικές συριακές πηγές, η Μπάρναρντ υποστηρίζει πως «Ρωσία και Τουρκία συμφώνησαν ότι στην Αλ Μπαμπ θα εισέλθουν οι κυβερνητικές και όχι οι [υποστηριζόμενες από την Αγκυρα] αντικαθεστωτικές δυνάμεις».
Η συμφωνία, γράφει, έκλεισε τον περασμένο μήνα στην Αστάνα του Καζακστάν, στο πλαίσιο των ενδοσυριακών ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων που προωθούν από κοινού Ρωσία, Ιράν και Τουρκία.

Δύσκολη εξίσωση

Αστάθμητος παράγοντας σε αυτά τα σχέδια, επισημαίνει, παραμένει η στάση αφ’ ενός της Δαμασκού (και κατ’ επέκταση του Ιράν, εν μέσω επιδείνωσης των σχέσεων με τις ΗΠΑ), αφ’ ετέρου των Σύρων αντικαθεστωτικών που μάχονται στο πλευρό των Τούρκων στην Αλ Μπαμπ και «θεωρούν εξευτελιστική την κατάληψη της πόλης από τις καθεστωτικές δυνάμεις, λίγο πριν από τον νέο γύρο διαβουλεύσεων για το Συριακό», στις 20 του μήνα, στη Γενεύη».
»Σε αντιστάθμισμα, γράφουν οι NYT, η τουρκική πλευρά προτείνει «τη μετακίνηση μεγάλου μέρους των δυνάμεων των αντικαθεστωτικών από την Αλ Μπαμπ στη μάχη για τη Ράκα».
Με αυτά τα εναλλακτικά σχέδια, αναφέρει το δημοσίευμα, «υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία της Τουρκίας αναμένεται στην Ουάσινγκτον την επόμενη εβδομάδα».
*Πηγή: efsyn.gr, Μαργαρίτα Βεργολιά

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας