Τι είναι το 5G; Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε γι’ αυτό

1951
5g

Οι χρήστες με 5G μπορούν να αναμένουν «εντυπωσιακά καλύτερες ταχύτητες λήψης και φόρτωσης».

Μία πραγματική επανάσταση στον χώρο της επικοινωνίας και της συνδεσιμότητας αποτελούν τα δίκτυα 5G, που έρχονται για να τα αλλάξουν όλα.

Όμως τι πραγματικά σημαίνει 5G;

Πρώτα από όλα το «G»  σημαίνει «Generation», δηλαδή γενιά και επί του προκειμένου «Πέμπτη Γενιά».

Οι γενιές αυτές αναφέρονται  στα διάφορα στάδια της ασύρματης τεχνολογίας που ονομάζονται δίκτυα για τη σύνδεση κινητών συσκευών στο διαδίκτυο.

Σε σύγκριση με τις προηγούμενες γενιές, το 5G μπορεί να φέρει ασύγκριτα πιο γρήγορα μετάδοση δεδομένων, με χαμηλή  κατάσταση λάθους, υψηλή αξιοπιστία και χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας σε μετάδοση.

Έτσι, θα βλέπετε τα ίδια βίντεο  αλλά με υψηλής ποιότητας εικόνα, ταχύτερο χρόνο φόρτωσης και μικρότερη καθυστέρηση και όλα αυτά σε μία κατά πολύ ωραιότερη συσκευή.

Ενώ οι πάροχοι κατασκευάζουν τα δίκτυα 5G σε διαφορετικά φάσματα, θα χρησιμοποιήσουν τα δίκτυα 4G για υποστήριξη.

Σε αντίθεση με το 4G, 3G και 2G, το 5G δεν είναι μια ενιαία ασύρματη τεχνολογία, αλλά μια σύγκλιση δικτύων.

Το 5G δίκτυο μπορεί να μεταδώσει έως και 10Gbps, αλλά αυτή η τιμή δεν μπορεί να επιτευχθεί πάντα.

Σύμφωνα με τις Ψηφιακές Τάσεις, οι χρήστες με 5G μπορούν να αναμένουν «εντυπωσιακά καλύτερες ταχύτητες λήψης και φόρτωσης».

Η καθυστέρηση ή ο χρόνος που χρειάζονται οι συσκευές για να επικοινωνούν μεταξύ τους ασύρματα δίκτυα θα μειωθεί επίσης δραστικά.

Σήμερα και με τα καλύτερα κινητά και τις ιδανικές συνθήκες λήψης προσεγγίζουμε τα 200 ΜΒ το δευτερόλεπτο ενώ το δίκτυο 5G θα ξεκινά από τα 1.000 ΜΒ το δευτερόλεπτο!

Οι λήψεις και οι μεταφορτώσεις θα είναι 5-10 φορές πιο γρήγορες και επειδή το 5G θα βασιστεί τόσο πολύ στην κάλυψη από το δίκτυο του 4G, τα τηλέφωνα πρώτης γενιάς 5G δεν θα «βιώσουν» την ίδια εξάντληση μπαταρίας με τη μετάβαση από 3G σε 4G περίπου 10 χρόνια πριν.

Στην πραγματικότητα, το 2018 ο διευθύνων σύμβουλος της Verizon, Lowell McAdam, προέβλεψε ότι τα τηλέφωνα 5G θα έχουν τελικά τη διάρκεια ζωής των μπαταριών διάρκειας ενός μήνα (!) χάρη στην έλλειψη καθυστέρησης που θα παράσχει το νέο δίκτυο.

Η επιθυμία για αστραπιαία σύνδεση στο διαδίκτυο, χάρη στην αυξημένη διαθεσιμότητα ινών αλλά και η πληθώρα συσκευών απαιτούν περισσότερο από ποτέ ασύρματη συνδεσιμότητα.

Οι έξυπνες συσκευές απαιτούν ασύρματη συνδεσιμότητα, οπότε 5G θα σημαίνει αξιοπρεπή συνδεσιμότητα για τα περίπου 21 δισεκατομμύρια είδη συσκευών, που προβλέπεται να συνδεθούν ως το 2020 στο ίντερνετ.

Τα τηλέφωνα αυτά θα ξεκινήσουν σύντομα.

Το Galaxy S10 της Samsung έχει δυνατότητα 5G (μεταξύ άλλων δυνατοτήτων) και θα κυκλοφορήσει στην αγορά γύρω στο Μάρτιο του 2019.

Άλλα τηλέφωνα σίγουρα θα κυκλοφορήσουν σε ένα παρόμοιο χρονικό πλαίσιο.

Αναμένεται ότι στο μέλλον, το ποσοστό μετάδοσης των δικτύων 5G μπορεί να φτάσει μέχρι και 10Gbps, πράγμα που σημαίνει ότι οι χρήστες κινητών τηλεφώνων μπορούν να κατεβάσουν μια ταινία υψηλής ευκρίνειας λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο με όρους επιδόσεων υλικού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας