Τι απαντά στους Αμερικανούς το εργαστήριο της Βουχάν

1931
απαντά

To εργαστήριο της Βουχάν που βρίσκεται επί μήνες στο επίκεντρο θεωριών για το πώς ο φονικός Covid19 έκανε την εμφάνισή του και εξαπλώθηκε ανά τον πλανήτη, αλλά και τελευταίως στο στόχαστρο του Αμερικανού πρόεδρου, Ντόναλντ Τραμπ, αρνείται κατηγορηματικά την όποια εμπλοκή.

Ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Επιδημιολογίας της Βουχάν, Γιουάν Ζίμινγκ, σε συνέντευξή του στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο China Global Τelevision Network διεμήνυσε: «Δεν υπάρχει καμία απολύτως πιθανότητα, κανένας τρόπος ο ιός να γεννήθηκε στις εγκαταστάσεις μας και να διέρρευσε από εκεί».

Να σημειωθεί ότι ο «ασθενής μηδέν» στην Κίνα δεν έχει ακόμη εντοπιστεί. Ωστόσο, ο Γιουάν απέρριψε τις θεωρίες ότι πρόκειται για άτομο που είχε επαφή με το εργαστήριο, τονίζοντας πως κανένας από τους υπαλλήλους, τους συνταξιούχους ή τους φοιτητές, που κάνουν έρευνα στο εργαστήριο, δεν έχει διαγνωσθεί με τον νέο κορονοϊό.

Σχολίασε δε πως άνθρωποι όπως ο Αμερικανός γερουσιαστής, Τομ Κότον, αλλά και δημοσιογράφοι της Washington Post, είναι μεταξύ εκείνων, που «σκοπίμως παρακινούν τον κόσμο να μην εμπιστεύεται το εργαστήριο και την υψηλότατου επιπέδου ασφάλειά του».

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, αναζωπύρωσε τις υποθέσεις για την προέλευση του ιού σε συνέντευξη που παραχώρησε το Σάββατο, τονίζοντας ότι εάν η Κίνα «είναι εν γνώσει της υπεύθυνη» για το ξέσπασμα της πανδημίας, θα υποστεί τις συνέπειες. Υπενθυμίζεται ότι στο παρελθόν είχε πολλές φορές χρησιμοποιήσει τον όρο «κινεζικός ιός».

Παράλληλα προχθές, Κυριακή, ο Πίτερ Ναβάρο, σύμβουλος του Τραμπ επί εμπορικών θεμάτων, δήλωσε στο Fox News: «Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι το σημείο μηδέν για τον υιό ήταν λίγα μόλις μίλια από το εργαστήριο… Εάν υποθέσουμε ότι η πιο απλή εξήγηση είναι και η πιο πιθανή τότε η Κίνα θα πρέπει να αποδείξει ότι δεν ήταν η πηγή του ιού το εργαστήριο».

Χώρες όπως η Αυστραλία έχουν ζητήσει τη διεξαγωγή ανεξάρτητης διεθνούς έρευνας για το πώς ξέσπασε η πανδημία, η οποία μετράει πλέον περισσότερα από 2,4 εκατ. κρούσματα παγκοσμίως και ευθύνεται για τον  θάνατο περισσότερων από 166.000 ανθρώπων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας