Τιμάμε την Παναγιώτα Σταθοπούλου και όσους «έπεσαν» για να μην παραδοθεί η ελληνική Μακεδονία

5839
Παναγιώτα Σταθοπούλου
Τιμάμε τους ήρωες που «έπεσαν» για να μη παραδοθεί η Μακεδονία
Εναποθέτουμε λίγα λουλούδια στη μνήμη της Παναγιώτας Σταθοπούλου, της Κούλας Λίλη και των άλλων νεολαίων που έπεσαν στο μεγάλο συλλαλητήριο για την Μακεδονία στις 22/7/1943.
Ένας λαός υψώνεται, άμα μάθει να μη φοβάται την αλήθεια. – Δημήτρης Γλυνός
Ο μήνας Ιούλιος είναι σημαδιακός για την ελληνική Μακεδονία, για την Ελλάδα ολόκληρη, καθώς τον Ιούλιο του 1943, στην μαύρη περίοδο της Γερμανικής Κατοχής διοργανώθηκαν μερικές από τις πιο συγκλονιστικές μαχητικές εκδηλώσεις, που γνώρισε αυτός ο τόπος, ανατρέποντας τα σχέδια για την επέκταση της βουλγαρικής φασιστικής Κατοχής στη Μακεδονία.
Στις 22 Ιουλίου 2018 , συμπληρώνονται 75 χρόνια από το μεγάλο συλλαλητήριο της 22 Ιουνίου 1943. Τότε που ο Αθηναϊκός Λαός, κινητοποιημένος από το ΕΑΜ, εξεγέρθηκε και με ορμή και όγκο πρωτοφανή σε μια μοναδική στιγμή πολιτικής αντίστασης, στην κατεχόμενη από τους ναζί Ευρώπη βροντοφώναξε “ΟΧΙ” στην παράδοση της Μακεδονίας στους Βούλγαρους φασίστες. Οι Γερμανοί και οι συνεργάτες τους προσπάθησαν να καταστείλουν την αντιφασιστική και πατριωτική διαδήλωση και το δέντρο της λευτεριάς ποτίστηκε με το αίμα 15 νέων μαρτύρων και 50 τραυματιών.

Στη διασταύρωση των οδών Πανεπιστημίου και Ομήρου μία 17χρονη Επονίτισσα, η Παναγιώτα Σταθοπούλου, προσπάθησε με το σώμα της να ακινητοποιήσει ένα άρμα. Ένας Γερμανός, μέλος του πληρώματος, την πυροβόλησε και τη σκότωσε. Την ίδια στιγμή, η 19χρονη φοιτήτρια της Γαλλικής Ακαδημίας, Κούλα Λίλη επιτέθηκε στον οδηγό του άρματος με το τακούνι του παπουτσιού της, αλλά έπεσε κι αυτή νεκρή από τα πυρά του πληρώματος.

Σήμερα, 75 χρόνια μετά από αυτό το συλλαλητήριο που πέτυχε να ματαιώσει τα σχέδια της προσάρτησης της Μακεδονίας και της Θράκης, η συντριπτική πλειοψηφία του Ελληνικού Λαού αντιτίθεται στην αποστασία από την ιστορία, τη μνήμη και τους αγώνες, με την αντισυνταγματική και καταστροφική για τα λαϊκά και εθνικά συμφέροντα “Συμφωνία των Πρεσπών” που προσπαθεί να μας επιβάλει το ΝΑΤΟ, η Ε.Ε. και η Κυβέρνηση των πρόθυμων που σφετερίζεται το όνομα της Αριστεράς.

Επιλέγουμε να τιμήσουμε τους νεκρούς, στις 24 Ιουλίου 2018, στην επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας. Γιατί δημοκρατία δεν είναι οι φιέστες και η δεξιώσεις, αλλά ο σεβασμός της βούλησης της πλειοψηφίας και της αλήθειας των Λαϊκών Αγώνων.

Ό,τι κατάκτησε ο λαός μας το κέρδισε με ποτάμια αίματος, με συνεχείς αγώνες και κινητοποιήσεις. Τίποτε δεν χαρίστηκε. Αψευδής μάρτυρας η ιστορία, που καταγράφει τους αγώνες για Ελευθερία, αλλά και τα τραγούδια του τόπου μας, που εκφράζουν τον πόνο και τη λύπη.

Τότε η Λαϊκή Αντίσταση αναπτυσσόταν ραγδαία, και στην ανακοίνωση από τους Γερμανούς ναζί, ότι θα πραγματοποιηθεί επέκταση της βουλγαρικής ζώνης κατοχής και πέρα από τον Στρυμόνα, ως τον Αξιό ποταμό, προχωρώντας έτσι σε άμεση παράδοση στους Βούλγαρους φασίστες του μεγαλύτερου μέρους της ελληνικής Μακεδονίας αλλά και σημαντικών τμημάτων της Θράκης ΞΕΣΠΟΥΝ ΜΑΖΙΚΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ.

Η ανακοίνωση του ΕΑΜ αρχίζει ως εξής: «Η Μακεδονία ολόκληρη παραδόθηκε στη βουλγαρική θηριωδία…» και καταλήγει: «Να ενωθούμε σε ένα πανεθνικό, παλλαϊκό μέτωπο για τη σωτηρία της Μακεδονίας, για το ξεσκλάβωμα της χώρας»! Ανάλογη είναι και η ανακοίνωση του Π.Γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ στον παράνομο Ριζοσπάστη (18/7/43) που κατέληγε: «… Ζήτω η Ελληνική Μακεδονία και η Δυτική Θράκη! Ελεύθερη, ανεξάρτητη, ακέραια, λαοκρατούμενη Ελλάδα!».

Στις προετοιμασίες για τη μεγάλη κινητοποίηση κατά της βουλγαρικής αποκρουστικής επέκτασης πρωτοστατούν οι αξέχαστοι Ηλέκτρα Αποστόλου (δολοφονήθηκε ένα χρόνο αργότερα, τον Ιούλη του 1944, στην Ειδική Ασφάλεια), ο Βασίλης Εφραιμίδης, η Παναγιώτα Σταθοπούλου και πολλοί άλλοι νεολαίοι. Η μεγάλη ώρα πλησιάζει. Οι νέοι, οι νέες, οι ανάπηροι, ο λαός θα γράψουν ιστορία. Απέναντι στους εκατοντάδες χιλιάδες λαού είναι: οι έφιπποι Ιταλοί καραμπινιέροι, οι Γερμανοί ναζί με βαρύ οπλισμό και άρματα, ντόπιοι δωσίλογοι, γερμανοθρεμμένοι προδότες, μπάτσοι του Ράλλη. Η λαοθάλασσα με τα ουρανομήκη συνθήματα που δονούν τους αθηναϊκούς δρόμους δημιουργούν αμηχανία και προς στιγμήν δισταγμό στο προαναφερόμενο εχθρικό εσμό των ενόπλων. Οι ιαχές: «Κάτω τα χέρια από την Ελληνική Μακεδονία!», «Έξω οι Βούλγαροι κατακτητές», «Απεργία γενική», «Θάνατος στους προδότες!», κυριαρχούν.

Στόχος της μεγαλειώδους διαδήλωσης είναι να φτάσει στη Βουλγαρική πρεσβεία, που τότε ήταν στην οδό Ρηγίλλης. Ένας ηρωϊκός ΕΠΟΝίτης προπορεύεται με τη σημαία και δέχεται κατάστηθα τις ριπές ενός τανκ. Πέφτει. Ήταν ο Θωμάς Χατζηθωμάς. Εκείνη τη στιγμή ξεπετάγεται από το πλήθος μια νεαρή ξανθή κοπέλα και αρπάζει το λάβαρο από τα χέρια του νεκρού ΕΠΟΝίτη. Η γενναία κοπέλα σηκώνει ψηλά τη σημαία που κυματίζει μπροστά από το τανκ, παροτρύνοντας και τους άλλους να προχωρήσουν! Μια ριπή γαζώνει το ηρωϊκό κορίτσι, ενώ το άρμα περνά με τις ερπύστριες πάνω από το νεανικό κορμί της συνθλίβοντας το. Αυτή είναι η Παναγιώτα Σταθοπούλου, 17 χρονών. Στη συνέχεια, μια άλλη ΕΠΟΝίτισσα, η 19χρονη Κούλα Λίλη, φοιτήτρια της Γαλλικής Ακαδημίας, ανεβαίνει στο τανκ και με τα ξυλοπάπουτσα της χτυπάει στο πρόσωπο τον Γερμανό οδηγό του άρματος. Τα πυρά των ναζί την ρίχνουν και αυτή στην αιματοβαμμένη άσφαλτο. Μέσα στο πανδαιμόνιο νέοι και ανάπηροι της Αλβανίας ορμούν πάνω στους στρατιώτες! Στη συμβολή των δρόμων Αμερικής & Πανεπιστημίου μία άλλη νεαρή γυναίκα ανεβαίνει σε ένα άρμα και προσπαθεί να αρπάξει το πολυβόλο από τον ναζί οδηγό. Τραυματίζεται θανάσιμα και πέφτει. Αυτή είναι η 23χρονη κομμουνίστρια εργάτρια υφαντουργίας, η Όλγα Μπακόλα. Στις αιματηρές συγκρούσεις που μαίνονται μέχρι αργά το απόγευμα πολλοί θα είναι αυτοί που θα πέσουν νεκροί. Θα αναφέρουμε:

Θ. Μαυρομματίδης, ΕΠΟΝίτης, φοιτητής ΑΣΟΕΕ

Θ. Τεριακής, φοιτητής Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, τμήμα Πολιτικών Μηχανικών

Ε. Αντωνιάδου, φοιτήτρια

Α. Παπαδοσταυράκης, του αναπηρικού κινήματος από τον πόλεμο της Αλβανίας

Δ. Δουκάκης, ξυλουργός

Α. Δεσύπρης, εργάτης

Χ. Κοντός, εργάτης

Μ. Καλοζύμης

Β. Στεφανιώτης

Γ. Κατσαρός και δεκάδες άλλοι ηρωϊκοί μαχητές.

Οι γνώμες για τους νεκρούς διίστανται. Άλλοι μιλούν και για 30 νεκρούς και άλλοι για 53. Οι τραυματίες είναι κατά κάποιους 100άδες. Οι συλληφθέντες είναι τουλάχιστον 500 που θα υποστούν άγρια βασανιστήρια και θα καταδικαστούν σε βαρύτατες ποινές.

Ο αγώνας αυτοθυσίας του λαού δεν πήγε χαμένος! Η αποκρουστική Βουλγαρική επέκταση δεν πέρασε τελικά! Τη σταμάτησαν με τα κορμιά τους τα καλύτερα παιδιά του ελληνικού λαού.

Δυστυχώς, στα σχολεία δεν διδαχτήκαμε την πραγματική ιστορία των ηρώων, που έγιναν οδοδείκτες της λευτεριάς.

Εμείς την θυμόμαστε και τους θυμόμαστε και μας εμπνέουν!

Και διαπιστώνουμε ότι: «Ένας λαός υψώνεται άμα μάθει να μη φοβάται την αλήθεια», όπως έλεγε ο Δημήτρης Γλυνός.

Οι λυσσασμένοι Γερμανοί, μετά από εκείνη την διαδήλωση, ματαίωσαν τα άθλια σχέδιά τους για την παράδοση όλης της Μακεδονίας.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΗ ΑΛΛΑΓΗ ΣΥΝΟΡΩΝ ΣΤΗΝ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας