ΤΑΙΠΕΔ: Χρονιά-ρεκόρ ιδιωτικοποιήσεων το 2020. Όλα στο σφυρί!

903
ταιπεδ

Χρονιά ρεκόρ θα είναι για το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) το 2020, με τον στόχο των εισπράξεων να πιάνει τα 2,4 δισ. ευρώ, υψηλότερα και από το 2018 και 2019. Το ηχηρό και καθολικό μήνυμα ότι «τώρα είναι ευκαιρία για επενδύσεις στην Ελλάδα» εκπέμπουν όλοι -με την κυβέρνηση να δίνει ιδιαίτερα θετικό τόνο- επισήμανε ο εκτελεστικός πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Άρης Ξενόφος, μιλώντας σε συνάντηση με δημοσιογράφους.

Ο επικεφαλής του Ταμείου περιέγραψε το “καλό κλίμα” που επικράτησε και στο πρόσφατο συνέδριο Capital Link στη Νέα Υόρκη, στο οποίο μετείχε με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Ταμείου Ριχάρδο Λαμπίρη, με κεντρική προσέγγιση τις “επενδυτικές δυνατότητες”, όπως ονομάζουν το ξεπούλημα του εθνικού πλούτου. Ο κ. Ξενόφος επισήμανε ότι οι τομείς της ενέργειας και των υποδομών προσελκύουν σημαντικό “επενδυτικό” ενδιαφέρον, όπως επίσης και ο κλάδος των ακινήτων.

Χρονοδιάγραμμα

Απαντώντας σε ερωτήσεις για την πορεία του προγράμματος εκποίησης της δημόσιας περιουσίας που υλοποιεί το ΤΑΙΠΕΔ, τοποθέτησε χρονικά μετά τις γιορτές την ανακοίνωση των προεπιλεγέντων “επενδυτικών” σχημάτων για τη Β’ φάση του διαγωνισμού για την πώληση του 30% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, εκτιμώντας ότι και οι 10 ενδιαφερόμενοι περνούν στη φάση των δεσμευτικών προσφορών.

Μέσα στο πρώτο τρίμηνο θα εκκινήσουν τα περιφερειακά λιμάνια -είναι μια εκκρεμότητα που υπάρχει από το 2019-, Αλεξανδρούπολη, Καβάλα και Ηγουμενίτσα, για να ακολουθήσουν μετά λιμάνια που έχουν ιδιαίτερο οικονομικό ενδιαφέρον, όπως είναι ο Βόλος, το Ηράκλειο και η Κέρκυρα. Θα ακολουθήσουν οι διαγωνισμοί για τις μαρίνες, όπως αυτές της Καλαμαριάς (Αρετσού), της Ρόδου, της Ζακύνθου και του Αργοστολίου. Ακόμη, αναμένεται να αξιοποιηθεί το Ολυμπιακό Κέντρο Ιππασίας στο Μαρκόπουλο, ένα πολύ μεγάλο ακίνητο με ιδιαίτερη χρήση.

Στο κομμάτι του real estate, το Ταμείο συνεχίζει την εκποίηση των ακινήτων που έχει σε ιαματικές πηγές με σχετικούς διαγωνισμούς το επόμενο διάστημα. Αν και πρόκειται για μικρά assets, εντούτοις είναι σημαντικά για την ανάπτυξη τόσο της τοπικής κοινωνίας όσο και αυτού του είδους τουρισμού που παγκοσμίως κερδίζει έδαφος, ανέφερε. «Επίσης, ένα μεγάλο ακίνητο που έχουμε είναι στο Ηράκλειο Κρήτης, στις Γούρνες, για το οποίο φτιάξαμε καινούργιο σχέδιο χρήσεων ανάπτυξης», όπως σημείωσε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας