Ταινία μικρού μήκους για την Ελλάδα της κρίσης

1393
ταινία

«Τι ζωή να ζήσεις αν περιμένεις το κακό να σε γλιτώσει από το κακό;» Αυτή η φράση από το διήγημα του Χρήστου Οικονόμου «Πίπολ αρ στρέιντζ» ήταν το έναυσμα για τον σκηνοθέτη και κινηματογραφιστή Στέφανο Κοσμίδη για να φτιάξει με μηδαμινά μέσα μία μικρού μήκους ταινία, που ακουμπά σε όλα όσα μας στοιχειώνουν καθημερινά στην Ελλάδα της κρίσης.

«Τον συγγραφέα Χρήστο Οικονόμου τον γνώρισα πριν μερικά χρόνια όταν τα διηγήματά του έγιναν ιστορίες στα χείλη και την ψυχή του Χρήστου Σαπουντζή σε σκηνοθεσία της Ειρήνης Μαργαρίτη. Τα βιβλία του από τότε τα διάβασα ξανά και ξανά. Αγάπησα τον λόγο του» λέει ο Στέφανος Κοσμίδης.

Κάπως έτσι γεννήθηκε η μικρού μήκους ταινία “People are strange” με πρωταγωνιστές τη Βασιλική Ιατροπούλου και τον Θανάση Βλαβιανό. Ένα τυπικό μεσοαστικό ζευγάρι στην Ελλάδα σήμερα. Μία οικογένεια πνιγμένη στα χρέη, στο χείλος του γκρεμού… Σας θυμίζει κάτι;

«Ο Οικονόμου, αποτυπώνει  μέσα σε λίγες γραμμές την μέση ελληνική οικογένεια στα χρόνια της κρίσης. Οι φράσεις από τα στόματα των ηρώων του, γνώριμες σε όλους μας. Συζητούν για τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν σε μια Ελλάδα βυθισμένη στην κρίση. Η κρίση καταλαμβάνει κάθε ίχνος τους. Την αξιοπρέπεια τους, την σχέση τους, τον τρόπο ζωής τους. Οι δύο του ήρωες ανακυκλώνουν τα αδιέξοδά τους αφού είναι ο μόνος τρόπος που γνωρίζουν πια να ζουν» επισημαίνει ο Στέφανος, που διασκεύασε και σκηνοθέτησε για τη μεγάλη οθόνη το διήγημα του Οικονόμου.

People Are Strange from stefanos kosmidis on Vimeo.

Λεφτά δεν υπήρχαν. Η παραγωγή στήθηκε αναγκαστικά εκ των ενόντων. Όμως είναι τέτοια η αλήθεια που καταθέτουν οι δημιουργοί της που δεν μπορεί να μην σε αγγίξει. Αυτό το έργο το ξέρεις, το έχεις ζήσει. Η κινηματογραφική ματιά του Κοσμίδη ξεπερνά τα στερεότυπα και στέκεται στο χαμένο βλέμμα των ηρώων του, στις μουδιασμένες, μηχανικές τους κινήσεις, στον τόνο της φωνής τους που μαρτυρά μία αναπόφευκτη παραίτηση.

«Ευχαριστώ όλους τους δημιουργούς που παλεύουν ακόμα σε μια χώρα που πολύ φοβάμαι έχει χάσει την μάχη. Ελπίζω όχι τον πόλεμο…» καταλήγει με νόημα ο Στέφανος.

Οι υπόλοιποι συντελεστές του “People are strange” είναι οι: Αλέξανδρος Μπαλαμώτης (βοηθός σκηνοθέτη), Μαρία Καββαδία (διεύθυνση φωτογραφίας), Αλέξανδρος Θεοφυλάκτου (κάμερα), Μαρία Καραθάνου (καλλιτεχνική επιμέλεια – κοστούμια), Γιώργος Γεωργίου (μουσική – sound design), Σταύρος Τσουμάνης (sound design – mixing).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας