Τέλος Ειρηνικού-Η Ιαπωνία ρίχνει στη θάλασσα 1,25 εκατ.τόνους μολυσμένου ραδιενεργού νερού!

937
Η Ιαπωνία ρίχνει στη θάλασσα

Ανυπολόγιστες και καταστροφικές οι συνέπειες για το θαλάσσιο περιβάλλον

Η Ιαπωνία αποφάσισε να απορρίψει στη θάλασσα το μολυσμένο νερό από τον πυρηνικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Φουκουσίμα, στον οποίο σημειώθηκε το 2011 πυρηνικό δυστύχημα, μεταδίδουν σήμερα τοπικά μέσα ενημέρωσης, παρά τη μεγάλη αντίθεση της τοπικής κοινότητας στο σχέδιο αυτό.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Γιοσιχίντε Σούγκα προβλέπει να ανακοινώσει την απόφαση ήδη την ερχόμενη Τρίτη, σύμφωνα με το πρακτορείο Jiji και το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NHK.

Με την απόφαση αυτή αναμένεται να δοθεί τέλος σε συζητήσεις επτά ετών για τον τρόπο απόρριψης του νερού αυτού, που προέρχεται από βροχές, υπόγεια ύδατα ή είχε χρησιμοποιηθεί για να ψυχθούν οι πυρήνες αντιδραστήρων του σταθμού μετά την καταστροφή της 11ης Μαρτίου 2011.

Το νερό που πρόκειται να απορριφθεί σε αυτήν την επιχείρηση, η οποία αναμένεται να διαρκέσει αρκετά χρόνια, έχει φιλτραριστεί πολλές φορές για να απαλλαγεί από την πλειονότητα των ραδιενεργών του ουσιών, χωρίς βέβαια αυτό να πείθει κανένα, αλλά όχι από το τρίτιο, το οποίο δεν μπορεί να εξαλειφθεί με τις τρέχουσες πρακτικές.

Αυτό θα αραιωθεί ώστε να ανταποκρίνεται στα διεθνή πρότυπα, διευκρίνισε το NHK.

Οι πληροφορίες αυτές βλέπουν το φως της δημοσιότητας έπειτα από συνάντηση που είχε την Τετάρτη ο πρωθυπουργός Σούγκα με τον επικεφαλής της ομοσπονδίας συνεταιρισμών αλιέων της Ιαπωνίας Χιρόσι Κίσι. Μετά τη συνάντηση, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα ληφθεί μια απόφαση “στο προσεχές μέλλον”.

“Η διαχείριση του μολυσμένου ύδατος είναι ένα θέμα που δεν μπορούμε να αποφύγουμε” στο πλαίσιο της ανοικοδόμησης της Φουκουσίμα, είχε δηλώσει επίσης ο Ιάπωνας πρωθυπουργός.

Περίπου 1,25 εκατομμύριο τόνοι μολυσμένου νερού βρίσκονται σήμερα αποθηκευμένοι σε περισσότερες από χίλιες δεξαμενές κοντά στον πυρηνικό σταθμό στον οποίο σημειώθηκε το δυστύχημα πριν από δέκα χρόνια στην βορειοανατολική Ιαπωνία.

Η λήψη μιας απόφασης καθίσταται ακόμη πιο επείγουσα καθώς οι δυνατότητες αποθήκευσης του νερού που βρίσκεται εκεί μπορεί να φτάσουν στα όριά τους ήδη το φθινόπωρο του 2022

Στις αρχές του 2020, εμπειρογνώμονες εντεταλμένοι από την κυβέρνηση συνέστησαν την απόρριψη στη θάλασσα, μια πρακτική που ήδη υφίσταται στην Ιαπωνία και στο εξωτερικό σε ενεργές πυρηνικές εγκαταστάσεις.

Η επιλογή αυτή που προτάσσεται έναντι άλλων σεναρίων, όπως η εξάτμιση στον αέρα ή μια μόνιμη αποθήκευση, αμφισβητείται πολύ από τους αλιείς και τους γεωργούς της Φουκουσίμα, οι οποίοι φοβούνται ότι αυτό θα υποβαθμίσει επιπλέον την εικόνα των προϊόντων τους στους καταναλωτές.

Το τρίτιο δεν είναι επικίνδυνο για την υγεία των ανθρώπων παρά μόνον σε υψηλή δόση, σύμφωνα με ειδικούς. Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) τάσσεται επίσης υπέρ της επιλογής μιας αραίωσης στη θάλασσα.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας