Σύντομο μάθημα προς ανιστόρητους και αγεωγράφητους

ευρώ

Tο 39% των εδαφών της γεωγραφικής Μακεδονίας βρίσκονται στη FYROM. Το απόλυτα ορθό θα ήταν να δώσουν την ονομασία ‘Βόρεια Μακεδονία’ ή ‘Μακεδονία του Βαρδάρη’ στο γεωγραφικό αυτό διαμέρισμα. Το ορθό επίσης όνομα για το κρατίδιο θα ήταν ‘Δαρδανία’ ή ‘Δημοκρατία του Βαρδάρη’. Στην τωρινή συγκυρία (αλλά και προ 25ετίας) δεκτή έπρεπε να γίνει η ονομασία του γεωγραφικού διαμερίσματος ως ονομασία όλου του κρατιδίου, για αποφυγή εντάσεων και σκιαμαχιών. Η ελληνικότητα της Μακεδονίας, βασίζεται κυρίως σε όσα έχει γράψει ο αρχαίος γεωγράφος και ιστορικός Στράβων. Τα ιστορικά όμως γεγονότα, αποδεικνύουν ότι η Μακεδονία ποτέ δεν συμμάχησε με τις λοιπές ελληνικές πόλεις- κρατίδια εναντίον κοινού εχθρού όπως οι Πέρσες. Τουναντίον η Μακεδονία επικράτησε στη μάχη της Χαιρώνειας κατατροπώνοντας τον συνασπισμένο στρατό των άλλων ελληνικών πόλεων-κρατιδίων. Το γεωγραφικό διαμέρισμα της Ελλάδας που πήρε το όνομα Μακεδονία, αυθαίρετα περιέλαβε και εδάφη που ανήκαν ιστορικά στη Θράκη και κατοικούνταν από θρακικά φύλα. Η περιοχή πέρα από τον ποταμό Στρυμόνα δεν ανήκε στην ιστορική Μακεδονία. Το μεγαλύτερο τμήμα του νομού Σερρών, ο νομός Καβάλας και ο νομός Δράμας δεν ανήκαν στην ιστορική Μακεδονία. Από το 1922 το ελληνικό γεωγραφικό διαμέρισμα Μακεδονία, κατοικείται, στη συντριπτική του πλειοψηφία από πρόσφυγες προερχόμενους από τον Πόντο, τη Θράκη και τη Μικρά Ασία και ο γηγενής πληθυσμός ήταν οικτρή μειοψηφία. Είναι αμφισβητήσιμο βέβαια και μη αποδεικνυόμενο ότι οι γηγενείς ήταν κατευθείαν απόγονοι των αρχαίων Μακεδόνων. Ακόμη, η πόλη της Θεσσαλονίκης, ως συγκροτημένη πόλη, δεν υπήρχε τα χρόνια της ιστορικής Μακεδονίας, γιατί ιδρύθηκε αργότερα από τον Κάσσανδρο και πρωτεύουσα της ήταν οι Αιγές στον νομό Πέλλας. Γιατί άραγε δεν μπορεί να θεωρηθεί ως ένδειξη αλυτρωτισμού και επεκτατισμού, από την πλευρά της Ελλάδας, η απαγόρευση χρήσης σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό για το γειτονικό κρατίδιο; Kατά τα άλλα μας φταίνε οι ‘γυφτοσκοπιανοί’ και όχι ο παγκόσμιος νεοφιλελεύθερος καπιταλισμός, που διέλυσε και κατέστρεψε τις όποιες κοινωνικές υποδομές και την κοινωνική συνοχή στην Ελλάδα, αλλά και στις χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας.

*Καλλίνικος Νικολακόπουλος –  Οικονομολόγος (πτυχιούχος οικονομικών επιστημών, 2ετές μεταπτυχιακό διοίκησης επιχειρήσεων στην τραπεζική/χρηματοοικονομική, 2ετές μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στα οικονομικά και διοίκηση μονάδων υγείας) – Αναλυτής Πληροφοριακών Συστημάτων (2ετές μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στα πληροφοριακά συστήματα), email : nikokal02@yahoo.gr,  website : www.kallinikosnikolakopoulos. blοgspot.com

6 Σχόλια

  1. Το που επεκτείνεται σήμερα η σύγχρονη Μακεδονία, αποτελεί διοικητικό μέτρο της σύγχρονης πολιτείας. Είναι αλήθεια ότι οι Μακεδόνες Βασιλείς συνθηκολόγησαν με τους Πέρσες, προφανώς λόγω φόβου, όμως έδιναν ταυτόχρονα πληροφορίες, στους συνασπισμένους Έλληνες σχετικά με τις κινήσεις των Περσών. Συνθηκολόγηση-συμμαχία έκαναν και άλλες Ελληνικές πολιτείες, μήδισαν, όπως οι Θεσσαλοί και οι Θηβαίοι. Αυτό δεν τους στερεί την Ελληνικότητα. Αλλά και η Αθήνα και η Σπάρτη κατά την διάρκεια του Πελοποννησιακού πολέμου, συμμαχούσαν με τους Πέρσες. Ακόμα και ο Ήρωας της Σαλαμίνας Θεμιστοκλής συμμάχησε και πήγε στην Περσία. Πληροφορίες σχετικά με την καταγωγή των Μακεδόνων ηγετών έχουμε από τον Θουκυδίδη, ο οποίος αναφέρει ότι οι Βασιλείς των Μακεδόνων κατάγονταν από το Αργος, γι αυτό και ο οίκος τους ονομαζόταν Τημενίδες από τον Τήμενο, η Αργεάδες ή Ηρακλείδες. Ο Γεωγραφικός προσδιορισμός που αναφέρεις είναι100% λάθος. Το αναφέρει και ο κολωτούμπας Τσίπρας. Η διεθνής πρακτική, δίνει ονομασία με Γεωγραφικό προσδιορισμό ΜΟΝΟ όταν πρόκειται για διαμελισμένο κράτος όπως Βόρεια Κορέα Νότια Κορέα. ¨όταν πρόκειται για κοινή περιοχική ονομασία, δύο κρατών με διαφορετική Εθνικότητα, δίδεται αν θέλουν να ονομάσουν την κοινή περιφέρεια μόνο με Εθνικό προσδιορισμό. Πχ Σλαβική Μακεδονία. Τώρα θα αμφισβητήσουμε ως αριστεροί, ότι η Θεσσαλονίκη, η Καβάλα, οι Σέρρες, όλη τέλος πάντων η Ελληνική Μακεδονία, δεν την κατοικεί Ελληνικός πληθυσμός; Στην κατοχή όταν οι Βούλγαροι φασίστες σύμμαχοι των ΝΑΖΙ, κατέλαβαν και προσάρτησαν μέρος της Μακεδονίας, βρήκαν μπροστά τους την Αντίσταση της οργάνωσης Ελευθερία που είχε ιδρυθεί από το ΚΚΕ και αργότερα από το ΕΑΜ. Να μην καταδικάζουμε μόνο τους ντόπιους Εθνικιστές, αλλά και τους Σκοπιανούς όμοιούς τους και να μην στέλνουμε τους δημοκρατικούς πολίτες στις δαγκάνες της δεξιάς και ακροδεξιάς.

  2. κ. Νικολακόπουλε,
    το επιχειρημα σας οτι οι αρχαίοι Μακεδόνες δεν ήταν Έλληνες γιατι πολέμησαν εναντίων των συνασπισμενων δυναμεων των υπόλοιπων ελληνικών πόλεων στη Χαιρωνεια ειναι πολύ ρηχο.
    Ο λόγος ειναι οτι οι πόλεις-κράτη της αρχαίας Ελλάδας έχουν πολεμήσει μεταξύ τους άπειρες φορες και με εκατοντάδες διαφορετικές συμμαχιες και συνασπισμούς μεταξύ τους καθε φορα.
    Επιπλεον αφού γνωριζετε τοσο καλα τα ιστορικα θέματα αν και το πτυχιο σας ειναι στα οικονομικα και στην πληροφορικη, θα ξερετε οτι στους Περσικούς πολέμους που αναφερετε, συμμαχοι των Περσων ήταν πολλες φορες Ελληνικες πόλεις άλλες οικειοθελως και αλλες γιατι εξαναγκάστηκαν. Θα πρεπει και αυτες να μη θεωρηθούν Ελληνικες?
    Πλην αυτού, θα μπορούσατε να ανασυρετε από τη μνήμη σας ότι στους ίδιους Περσικούς πολέμους πολλοί συμβουλοι που καθοδηγούσαν τον Περσικο στρατό ήταν Έλληνες που είχαν εκδιωχθει από τις πόλεις τους όπως ο Ιππίας και ο Ιππαρχος γιοι του τυράννου της Αθήνας Πεισίστρατου και ο έπτωτος βασιλιάς της Σπάρτης Δημαρατος.
    Για το αν οι αρχαίοι Μακεδόνες ήταν ή δεν ήταν τελικά Έλληνες θα σας παραπέμψω στις επιγραφές που έχουν αφησει πίσω τους που ειναι γραμμένες όλες στα Ελληνικά.
    Καταλήγοντας να σας πω οτι ειναι άλλο πραγμα το μαθημα ιστορίας και άλλο πραγμα η καταθεση πολιτικης άποψης. Και τα δύο ειναι φυσικα αποδεκτά, φτάνει να μην τα μπλεκουμε όπως κανετε εσεις.

  3. Βρίσκω πολύ ενδιαφέροντα τα ιστορικά κ γεωγραφικά στοιχεία που δίνει ο συντάκτης,αλλά κ τα επιχειρήματα των σχολιαστών.Για καθαρά ιστορικούς λόγους κ επειδή αυτά δε μας τα μάθανε στο σχολείο,θα με ενδιέφερε,κατά πόσο συγγένευε φυλετικά ο αρχαίος μακεδονικός λαός -κ όχι οι μακεδόνες ηγεμόνες- με τους Έλληνες των πόλεων-κρατών,αν την εποχή της ακμής των ελληνικών πόλεων-κρατών οι Μακεδόνες αυτοπροσδιορίζονταν με το όνομα Έλληνες -αν δηλ. είχαν την ελληνική συνείδηση- όπως κ το αν συμμετείχαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες (ούτε κ αυτό το ξέρω με βεβαιότητα).

    • Ο Μακεδονικος λαος ηταν Ελληνικός που υποδουλωσε τους γειτονες του. Ετσι στο Μακεδονικο κρατιδιο υπηρχε μια μιξη απο Παιονες, Σκυθες, Ιλλυριοις κ.α Ο Φιλιππος ο Β ηταν τρεις φορες ολυμπιονικης , οποτε οι μακεδονες συμμετειχαν στους ολυμπιακους αγωνες που ηταν μονο για ελληνες. Η φυλετικη συγγενεια ειναι σχετικη. Ολα τα φυλα που κατοικησαν στην περιοχη της Ελλαδας εχουν προελευση την Ανατολια. Πχ Οι Μινωιτες συγγενευουν με τους Μυκηναίους ως αρχικη προελευση την Ανατολια, αλλα οι Μυκηναιοι ηρθαν αργοτερα απο αλλη διαδρομη και προσμιξεις και αλλων φυλων στο DNA τους.

  4. Θα ήταν χρήσιμο να απαντήσει ο κος Νικολακόπουλος, αν περιττεύει στην ονομασία ο εθνοτικός προσδιορισμός (και ποιος ειναι αυτος).

  5. Σαν ανιστόρητος θα ήθελα να ρωτήσω τον γράφοντα:(Να μαθαίνουμε κι εμείς)
    1.)Είτε οι αρχαίοι Μακεδόνες ήταν “η δεν ήταν Ελληνες(τα αρχαία μνημεία έχουν άραγε σλαβική γραφή) έχει δικαίωμα ένας σλαβογενεις πληθυσμός να αποκαλείται Μακεδόνας/σλαβομακεδονας ,την στιγμή που ήρθε τουλάχιστον 1000 χρόνια μετά?
    2.)Αν ΝΑΙ ,τότε το έχουν Πιότερο και όσοι μη σλαβογενεις κατοικούν και κατοικούσαν στο Ελληνικό κομμάτι της Μακεδονίας(και τέτοιοι δεν είναι μόνο οι πρόσφυγες του 1922,αλλά και προσφυγικοί πληθυσμοί από το Μοναστήρι,Στρωμνιτσα κλπ )
    3.)Σήμερα υπάρχουν κάποια σύνορα,για όσους είναι Αριστεροί αυτά πρέπει να παραμείνουν όσο σωστά η λάθος στημένα κι αν είναι απαραβίαστα και οι Ελληνες &Σλάβοι εργαζόμενοι να μην πέσουν στην παγίδα του Καπιταλισμού που επικαλείται ο γράφων,και να αγωνιστούν εναντίων του και όχι να μπλέξουν σε Εθνοτικες διαμάχες.Η ενότητα όμως των εργαζομένων δεν μπορεί να γίνει χωρίς σεβασμό στην Ιστορία και τον κόπο του καθένα.
    4.)Τα σύνορα αυτά θα απαιτήσει να μεταβάλει ένωμα η γείτονας χώρα αν πάρει όνομα ‘Μ’ σκέτο είτε σύνθετο, και θα έχουμε εθνικιστικές διαμάχες και ο κόσμος εύκολη λεία της Χ.Α και κάθε πατριδοκαπηλου Εθνικιστή.Ο μεγάλος νικητής??Ο καπιταλισμός!.
    5.)Το ζητούμενο είναι η Αριστερά(ΚΚΕ_ΛΑΕ_ΑΝΤΑΡΣΥΑ) να μην βάλουν την υπογραφή τους στην ονομασία και να μην αρκούνται μόνο στην άρση των αλυτρωτισμών,που αύριο μπορούν να επανέλθουν, εκ μέρους της γείτονος και μόνο!
    6.)Βαρνταρσκα,Δαρδανία οτιδήποτε εκτός “Μ”,μέχρι τότε με κάποιον που δεν αναγνωρίζεις κλείνεις τις πόρτες,κάτι που έπρεπε να γίνει και επί Ενιαίας Γιουγκοσλαβιας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας