Σόου Ντονμέζ στο «Γιαβούζ». Γράφει στα παλιά του παπούτσια διάσκεψη Αθήνας

822
ντονμέζ

Το τουρκικό γεωτρύπανο «Γιαβούζ» ξεκίνησε από χθες, τις γεωτρήσεις ανοιχτά της Καρπασίας και αναμένεται να παραμείνει στην περιοχή για περίπου τρεις εβδομάδες

Μετά το μπαράζ των τουρκικών προκλήσεων από την πλευρά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αλλά και μετά τις παράνομες γεωτρήσεις που ξεκίνησε το «Γιαβούζ» ανοιχτά της Καρπασίας, πήρε τη «σκυτάλη» ο υπουργός Ενέργειας της γειτονικής χώρας Φατίχ Ντονμέζ.

Ο τούρκος υπουργός βρέθηκε χθες, το απόγευμα στο πλωτό γεωτρύπανο «Γιαβούζ» προκειμένου να πραγματοποιήσει επιθεώρηση.

Μαζί με τον Φ. Ντονμέζ, βρέθηκε ο λεγόμενος «πρωθυπουργός» Ερσίν Τατάρ καθώς και άλλοι αξιωματούχοι της τ/κ πλευράς με τους οποίους απαθανατίστηκε στο κατάστρωμα του «Γιαβούζ». «Η επίσκεψη του Φατίχ Ντονμέζ στο Γιαβούζ αποτελεί ένα μήνυμα προς τους Ελληνοκυπρίους», σχολιάζει η τουρκική εφημερίδα σήμερα Χουριέτ.

Σε δήλωσή του ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας ανέφερε ότι «τα δύο πλωτά γεωτρύπανά μας, ο Πορθητής στα δυτικά και το Γιαβούζ στην περιοχή της Καρπασίας συνεχίζουν τις εργασίες τους. Όπως επίσης και το ερευνητικό μας πλοίο Μπαρμπαρός επιχειρεί στα νότια. Ως Τουρκία επιθυμούμε οι υδρογονάνθρακες να αποτελέσουν πηγή  ενίσχυσης της ειρήνης και της ευημερίας κι όχι να γίνουν αιτία σύγκρουσης».

Μάλιστα ο κ. Ντονμέζ με ανάρτησή του στο Twitter στην οποία παρέθεσε και φωτογραφίες ανέφερε: «Επιθεωρήσαμε επιτόπου τις εργασίες, λάβαμε πληροφόρηση. Το Γιαβούζ, λαμβάνοντας στήριξη από το έθνος μας, θα συνεχίσει την γεώτρηση». Το σκάφος σεισμικών ερευνών Oruc Reis, πρόσθεσε,  «θα συμμετάσχει στη δουλειά αυτή από τα τέλη του Αυγούστου».

Στο παιχνίδι των προκλήσεων και ο Ακιντζί

Στο παιχνίδι των προκλήσεων δεν άργησε να μπει και ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί ο οποίος θα συναντηθεί στις 9 Αυγούστου με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Ο Ακιντζί υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι «η κυπριακή πλευρά κάνει μονομερείς προσπάθειες ερευνών για φυσικό αέριο στην ανατολική Μεσόγειο παρά τις επανειλημμένες τουρκοκυπριακές προτάσεις για την επίλυση του ζητήματος». Πρόσθεσε δε, στον ίδιο προκλητικό τόνο, ότι αυτό «δεν αφήνει στην τουρκοκυπριακή πλευρά και στην Τουρκία καμία άλλη επιλογή από αυτό που κάνουν τώρα».

Απειλές Ερντογάν

Χθες, σε μία ακόμη προσπάθεια να δημιουργήσει τετελεσμένα στην περιοχή, ο κ. Ερντογάν υποστήριξε πως «η σταθερότητα στην Κύπρο και την ανατολική Μεσόγειο είναι δυνατή μόνο με την τήρηση των δικαιωμάτων και συμφερόντων της Τουρκίας και της λεγόμενης ‘τδβκ’».

Σε ομιλία του στη Σύνοδο των Τούρκων Πρέσβεων, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε προκλητικά πως «δεν θα μείνουμε αδιάφοροι στις προσπάθειες σφετερισμού και σαμποτάζ στην ανατολική Μεσόγειο» . Θα προστατεύσουμε, πρόσθεσε,  «τα νόμιμα δικαιώματα της χώρας μας και των Τ/Κ μέχρι τέλους».

Ξεκίνησε να «τρυπάει» το Γιαβούζ

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Sabah , το τουρκικό γεωτρύπανο «Γιαβούζ» ξεκίνησε από χθες, τις γεωτρήσεις ανοιχτά της Καρπασίας και αναμένεται να παραμείνει στην περιοχή για περίπου τρεις εβδομάδες.

Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται ακόμη ότι το  το Fatih, το οποίο εδώ και μήνες βρίσκεται ανοιχτά της Πάφου, έφτασε στα 5.000 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, προσθέτοντας ότι το σεισμογραφικό Oruc Reis θα ταξιδέψει και αυτό με τη σειρά του στην Ανατολική Μεσόγειο για να ενισχύσει τις έρευνες του Barbaros.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας