Σχεδόν ουτοπία η ενεργειακή μετάβαση-Μιλάνε δυο μεγάλες εταιρείες ΑΠΕ στον κόσμο

776
Σχεδόν ουτοπία η ενεργειακή μετάβαση

Δραματική προειδοποίηση από Orsted και Vestas…

Δραματική προειδοποίηση για τον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας απηύθυναν ο εκ Δανίας ενεργειακός όμιλος Orsted και μεγαλύτερος κατασκευαστής ανεμογεννητριών παγκοσμίως Vestas.
Όπως είπαν, τα πράγματα για την πράσινη μετάβαση είναι σε οριακό σημείο, δεδομένου ότι οι ταχύτητες του ανέμου έχουν μειωθεί δραματικά, ενώ οι διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες και το συνακόλουθο αυξανόμενο κόστος έχουν πλήξει τους κατασκευαστές.
Σύμφωνα με τη Vestas, το επιχειρηματικό περιβάλλον, σε ό,τι αφορά τις ΑΠΕ, γίνεται ολοένα και πιο απαιτητικό.
Σε αυτό το πλαίσιο, αναθεώρησε επί τα χείρω, για δεύτερη φορά εφέτος, το λειτουργικό περιθώριο κέρδους.
Από την άλλη, η Orsted, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής υπεράκτιων αιολικών πάρκων στον κόσμο, δήλωσε ότι είχε δεχτεί πλήγμα 2,5 δισ. κορόνες Δανίας (389 εκατομμύρια δολάρια) ανέμου τους πρώτους εννέα μήνες του τρέχοντος έτους εξαιτίας των χαμηλότερων ταχυτήτων του σε σύγκριση με το 2020.
Τα λειτουργικά κέρδη του τρίτου τριμήνου ήταν επίσης ελαφρώς χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Σημειώνεται πως οι σχετικά αρνητικές εκτιμήσεις είδαν το φως της δημοσιότητας μια ημέρα αφότου οι παγκόσμιοι ηγέτες στο COP26 στη Γλασκώβη χαρακτήρισαν τις τεχνολογίες καθαρής ενέργειας κρίσιμες για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Οι ασθενείς άνεμοι έχουν επηρεάσει την ενεργειακή πολιτική της Ευρώπης τους τελευταίους μήνες, με αποτέλεσμα τη στροφή προς το φυσικό αέριο και τη μεγαλύτερη εξάρτηση από τον άνθρακα.
Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι το γεγονός πως η μετοχή της Vestas, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της, υποχώρησε 14%.
Μάλιστα, αυτό συνέβη παρά την αύξηση των εσόδων κατά 16%, στα 5,54 δισ. ευρώ.

Περισσότερα αιολικά πάρκα

Στο μεταξύ, οι τιμές του χάλυβα στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, που αποτελεί το 70% μιας ανεμογεννήτριας, έχουν αυξηθεί κατά 86% και 53%, αντίστοιχα, φέτος.
Αν και η Vestas δεν αναθεώρησε τις εκτιμήσεις της για τα έσοδα το 2021, ο διευθύνων σύμβουλος Henrik Andersen υποστήριξε ότι τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας και το υψηλότερο κόστος «αναμένεται να διαρκέσουν όλο το 2022».
Επίσης, είπε ότι τόσο η δική του εταιρεία όσο και οι πελάτες της αναζητούν τρόπους για να ξεπεράσουν τις δυσκολίες, ωστόσο αναπόφευκτα θα υπάρξουν καθυστερήσεις στην παράδοση έργων σε ορισμένα μέρη του κόσμου.
Βέβαια, όπως επεσήμανε, η ανάγκη απομάκρυνσης από τα ορυκτά καύσιμα είναι πιο επείγουσα από ποτέ.
Προέτρεψε δε τους ηγέτες του κόσμου να αυξήσουν τις εκδόσεις αδειών για αιολικά πάρκα.
«Σταματήστε να μιλάτε για το τι θέλετε να κάνετε το 2040, το 2050 ή το 2060.
Κάνετε ό,τι πρέπει τώρα, τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2021» είπε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας