Σφοδρή επίθεση Xi-Jinping στις ΗΠΑ-Αδιανόητο μια χώρα να ορίζει τον κόσμο

581
Αδιανόητο μια χώρα να ορίζει τον κόσμο

Ο Xi Jinping ζήτησε να αντισταθεί ο κόσμος στην ηγεμονία μίας χώρας

Για μια νέα παγκόσμια τάξη, στην οποία μία χώρα δεν θα καθορίζει τις τύχες του κόσμου, κάλεσε ο πρόεδρος της Κίνας, Xi Jinping, αρχίζοντας μια “καλυμμένη επίθεση εναντίον της παγκόσμιας ηγεσίας των ΗΠΑ”, όπως σχολίασαν οι αναλυτές.
“Οι διεθνείς υποθέσεις πρέπει να διεκπεραιώνονται από όλους”, δήλωσε ο Κινέζος πρόεδρος στο Φόρουμ Boao για την Ασία, γεγονός που θεωρείται ως απάντηση της χώρας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός.
Ο Xi δεν ονόμασε τις ΗΠΑ στην ομιλία των 18 λεπτών, αλλά στόχευσε στις προσπάθειες της Ουάσινγκτον να αποσυνδέσει τις αλυσίδες εφοδιασμού και να απαγορεύσει την πώληση κρίσιμων αμερικανικών ημιαγωγών και άλλων προϊόντων υψηλής τεχνολογίας από κινεζικές εταιρείες, όπως η Huawei.

Δεν θα μας καθορίζει μία χώρα

“Οι κανόνες που έχουν καθοριστεί από μία ή περισσότερες χώρες δεν πρέπει να επιβάλλονται σε άλλες και μια μεμονωμένη χώρα δεν πρέπει να δίνει σε ολόκληρο τον κόσμο ρυθμό”, είπε.
Ο Xi έκανε τα σχόλια λίγες μέρες μετά τη δέσμευση του Joe Biden, προέδρου των ΗΠΑ και του πρωθυπουργού της Ιαπωνίας, Yoshihide Suga, να συνεργαστούν για να περιορίσουν την κινεζική παρουσία στη Θάλασσα της Νότιας και Ανατολικής Κίνας.
Η Ουάσιγκτον και άλλες δυτικές κυβερνήσεις έχουν επίσης επικρίνει ιδιαίτερα την καταστολή του Πεκίνου στο Χονγκ Κονγκ και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εναντίον των Μουσουλμάνων Ουιγούρων στο Σινγιάνγκ.
“Τα αφεντικά άλλων και η παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών δεν θα γίνουν δεκτά”, δήλωσε ο Xi.

Αμερικανικό ενδιαφέρον για την κινεζική αγορά

Παρά τις γεωπολιτικές εντάσεις, οι αμερικανικές επιχειρήσεις είναι πρόθυμες να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στην Κίνα, η οποία σημείωσε ετήσια οικονομική ανάπτυξη 18,3% κατά τους πρώτους τρεις μήνες του 2021.
Ειδικότερα οι αμερικανικές τράπεζες ενδιαφέρθηκαν καθώς το Πεκίνο ανοίγει σταδιακά τις χρηματοοικονομικές του αγορές.
Στελέχη από επιχειρήσεις του δυτικού κόσμου που προγραμματίζουν να συμμετάσχουν στο φόρουμ Boao περιελάμβαναν τον διευθύνοντα σύμβουλο της Apple, Tim Cook, τον πρόεδρο της Goldman Sachs, John Waldron, τον προϊστάμενο της Tesla, Elon Musk, και τον Stephen Schwarzman της Blackstone.

Οι κατηγορίες της Κίνας

Ο Shi Yinhong, διευθυντής του Κέντρου Αμερικανικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Renmin στο Πεκίνο, δήλωσε ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι ΗΠΑ ήταν ο στόχος των παρατηρήσεων του Xi.
“Στα μάτια της Κίνας, οι ΗΠΑ εξακολουθούν να είναι ηγεμονικές”, είπε.
Ο Xi ζήτησε επίσης στενότερη παγκόσμια συνεργασία για την ανάπτυξη, κατασκευή και διανομή εμβολίων Covid-19 για τη βελτίωση της πρόσβασης στις αναπτυσσόμενες χώρες.
«Θέλουμε να κάνουμε το εμβόλιο πραγματικά προσβάσιμο και προσιτό σε ανθρώπους όλων των χωρών», δήλωσε ο Xi.
Τα κινεζικά εμβόλια που αναπτύχθηκαν από τις Sinopharm, Sinovac και CanSino έχουν ήδη παραχθεί σε χώρες που έχουν εγγραφεί στην πρωτοβουλία Belt and Road, συμπεριλαμβανομένης της Βραζιλίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Μαλαισίας.
Ο Xi επέμεινε ότι τα εμβόλια ήταν παγκόσμια δημόσια αγαθά και υποσχέθηκε να παρέχει περισσότερη βοήθεια στις αναπτυσσόμενες χώρες για να ξεπεράσουν την πανδημία και να αναζητήσουν ευρύτερη παγκόσμια συνεργασία στη δημόσια υγεία και την παραδοσιακή ιατρική.

www.bankingnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας