Σφοδρή επίθεση του Αζερμπαϊτζάν στην υποχωρούσα Αρμενία. Δυσχερής ο ρόλος Ρωσίας

1055
Σφοδρή επίθεση του Αζερμπαϊτζάν

 

Πραγματικά εφιαλτικό σενάριο εκτυλίσσεται στην περιοχή του αρμενικού Σιούνικ, καθώς η αρμενική πλευρά έχει απολέσει Τρία φυλάκια ενώ έχει 1 νεκρό και 13 αιχμάλωτους στρατιωτικούς, ενώ το Ερεβάν ανακοίνωσε ότι έχει σκοτώσει 70 Αζέρους στρατιώτες.

Η επαφή επίσης με άλλους 24 Αρμένιους στρατιωτικούς χάθηκε κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών, και η τύχη τους είναι άγνωστη προς το παρόν.

Βίντεο δείχνει πώς μια ομάδα περίπου 50 Αρμενίων στρατιωτών πανικόβλητη εγκαταλείπει τις θέσεις της και προσπαθεί να φτάσει στις οχυρωμένες περιοχές.

Ως αποτέλεσμα της απροσδόκητης επίθεσης των στρατευμάτων του Αζερμπαϊτζάν, ο αρμενικός στρατός, σε διάλυση πλέον, εγκατέλειψε όχι μόνο τα όπλα, αλλά και τον εξοπλισμό του.

Αυτό αποδεικνύεται από φωτογραφίες και βίντεο στις οποίες αποτυπώνεται η ολοκληρωτική ήττα των Αρμενίων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι νωρίτερα στο αρμενικό υπουργείο άμυνας ανέφερε ότι οι Αρμένιοι στρατιώτες σταμάτησαν την επίθεση των στρατευμάτων του Αζερμπαϊτζάν , αλλά όπως κρίνεται από τις δημοσιευμένες εικόνες, οι αρμενικές θέσεις εγκαταλείφθηκαν σχεδόν αμέσως.

Οι ενέργειες του αρμενικού στρατού κατά τη διάρκεια ενός νέου γύρου πολεμικής σύγκρουσης με το Αζερμπαϊτζάν προκάλεσαν σύγχυση.

 Ρωσία και Αρμενία

Πριν λίγο έγινε γνωστό ότι, ο ρωσικός στρατός από την 102η στρατιωτική βάση στο Γκιούμρι προσπάθησε να παρέμβει άμεσα  στη σύγκρουση για να την σταματήσει στο αρχικό στάδιο, ωστόσο, οι Ρώσοι δεν κινήθηκαν προς την επίμαχη περιοχή.

«Από πηγές έγινε γνωστό ότι το Υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας εμποδίζει τον αναπληρωτή διοικητή της 102ης στρατιωτικής βάσης της Ρωσίας, Συνταγματάρχη Gorin, να επισκεφθεί τη ζώνη μάχης.

Ο λόγος της άρνησης είναι άγνωστος. Αφενός, οι αρμενικές αρχές ζητούν βοήθεια από τη Ρωσία και τον συνασπισμό χωρών CSTO, αφετέρου εμποδίζουν τους Ρώσους στρατιωτικούς να επισκεφθούν την εμπόλεμη ζώνη για να μελετήσουν την κατάσταση και να λάβουν αποφάσεις».

Η ρωσική πλευρά δεν έχει σχολιάσει ακόμη αυτές τις πληροφορίες.

Στο Ερεβάν, δεν ανακοινώθηκαν επίσημα σχόλια σχετικά με την δυνατότητα αποτροπής του ρωσικού στρατού και των ειρηνευτικών δυνάμεων, με στόχο να εισέλθουν στη ζώνη των στρατιωτικών συγκρούσεων.

https://mobile.twitter.com/301_AD/status/1460863333096173577

Οι Αζέροι και η Ρωσία

Η πρόσβαση στο Σιούνικ έχει αποκλειστεί για τον ρωσικό στρατό και από τους Αζέρους. Μετά την επίθεση των στρατευμάτων του Αζερμπαϊτζάν και την υποχώρηση των Αρμενικών Ενόπλων Δυνάμεων, έγινε γνωστό ότι οι μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν απέκλεισαν ομάδα Ρώσων στρατιωτών από την 102η βάση που σταθμεύει στο έδαφος της Αρμενίας.

Αναφέρεται ότι για να αποτρέψουν την είσοδο του ρωσικού στρατού στις περιοχές σύγκρουσης δυνάμεων της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν, οι Αζέροι έχουν μεταφέρει πυραυλικά συστήματα, “με αποτέλεσμα ο ρωσικός στρατός να μην μπορεί να προελάσει προς τις θέσεις των Αρμενίων, και στις περιοχές ενεργών συγκρούσεων.

Το Μπακού διέκοψε επίτηδες την επικοινωνία με την 102η ρωσική βάση.

Πληροφορίες αναφέρουν από το Syunik, οι Ένοπλες Δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν μπόρεσαν να εισέλθουν στα υψώματα που βρίσκονται κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου Yerevan-Goris.

Το Μπακού χρησιμοποιεί βαρύ πυροβολικό και πυραύλους, ενώ εκρήξεις ακούγονται ακόμη και στην πόλη Σίσιαν.

Υπενθυμίζεται ότι σε αυτόν τον οικισμό βρίσκεται αεροδρόμιο, το οποίο χρησιμοποιείται ενεργά από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις στο Αρτσάχ για εναλλαγή προσωπικού και προμήθειες.

Από τις 18:60 χθες, το Αζερμπαϊτζάν ελέγχει ήδη περίπου δεκάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα της επικράτειας της Αρμενίας, και μέχρι στιγμής υπάρχει μόνο αύξηση των συγκρούσεων, γεγονός που δεν αποκλείει το ενδεχόμενο το Αζερμπαϊτζάν να εξαπολύσει νέα κύμα ισχυρών επιθέσεων τη νύχτα και να προελάσουν οι δυνάμεις του ακόμη περισσότερο, αποκόπτοντας τελικά το νότιο τμήμα της Αρμενίας και καταλαμβάνοντας το.

Η ρωσική πλευρά δεν έχει σχολιάσει ακόμη την κατάσταση στην περιοχή, ωστόσο, είναι απίθανο να επιλυθεί με διπλωματικά μέσα αφού η ήττα των Αρμενίων είναι μεγάλη.

Η Αρμενία μια χώρα λίγων εκατομμυρίων, χωρίς πρόσβαση στη θάλασσα, χωρίς σύνορα με συμμαχικές χώρες και δυνατότητα εφοδιασμού,μη ενταγμένη σε κάποιον διεθνή οργανισμό, είναι καταδικασμένη να ικετεύει για προστασία, αλλιώς θα καταστραφεί.

Πηγή: Πενταπόσταγμα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας