Σοβαρό επεισόδιο μεταξύ κινεζικής Ακτοφυλακής και σκαφών φιλιππινέζικου Ναυτικού

576
Σοβαρό επεισόδιο μεταξύ κινεζικής Ακτοφυλακής

Η κυβέρνηση των Φιλιππίνων κατηγόρησε σήμερα σκάφη της κινεζικής Aκτοφυλακής πως έκαναν χρήση εκτοξευτήρων νερού υπό πίεση εναντίον σκαφών ανεφοδιασμού των φιλιππινέζικων ένοπλων δυνάμεων σε διαφιλονικούμενη περιοχή της Θάλασσας της Νότιας Κίνας και απαίτησε το Πεκίνο να «κάνει πίσω».

Ο υπουργός Εξωτερικών των Φιλιππίνων, ο Τεοντόρο Λοξίν, είπε πως εξέφρασε στο Πεκίνο την «αγανάκτηση, την καταδίκη και τη διαμαρτυρία» του για το συμβάν, το οποίο, σύμφωνα με τον ίδιο, εκτυλίχθηκε προχθές Τρίτη, ενώ τρία σκάφη ανεφοδιασμού πήγαιναν στην ατόλη Σέκοντ Τόμας, στα νησιά Σπράτλι, που διεκδικούνται από τα δύο κράτη.

Ο κ. Λοξίν κατήγγειλε πως «οι ενέργειες της κινεζικής ακτοφυλακής είναι παράνομες» και υπενθύμισε στην κινεζική πλευρά ότι τα σκάφη που ανήκουν στο δημόσιο των Φιλιππίνων καλύπτονται από τη διμερή αμυντική συμφωνία των Φιλιππίνων με τις ΗΠΑ. Ο φιλιππινέζος ΥΠΕΞ απηύθυνε ακόμη την προειδοποίηση πως το γεγονός ότι η Κίνα «δεν δείχνει αυτοσυγκράτηση» απειλεί «την ειδική σχέση» των δύο χωρών

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας