ΣΥΡΙΖΑ: Ουσιαστικά υπέρ επιδότησης σε Fraport–Τους «χορεύει στο ταψί» ο Πολάκης

814
υπέρ επιδότησης σε Fraport

Τεταμένο ήταν το κλίμα στη χθεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ και όχι για συνήθη αιτία (πχ τις θέσεις και τη στάση Πολάκη – παρότι συζητήθηκε και αυτό κατά την κομματική σύναξη). 

Η ένταση προκλήθηκε όταν τέθηκε το ζήτημα της ψήφου του ΣΥΡΙΖΑ για την αποζημίωση της Fraport από το ελληνικό Δημόσιο που πέρασε χθες στη Βουλή.

Κόντρα Τσίπρα με Φίλη

Κατά συγκλίνουσες πληροφορίες από παριστάμενους, ο Αλέξης Τσίπρας και η πλειοψηφία “κατέβηκαν” με πρόταση για υπερψήφιση της αποζημίωσης της Φραπόρτ, γεγονός που πυροδότησε “έκρηξη” του Νίκου Φίλη ( βάσει ίδιων πηγών υπήρξε ένα μπρα ντε φερ με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ) , ο οποίος τάχθηκε ηχηρά υπέρ της καταψήφισης της αποζημίωσης της Fraport.

Στο “κατά” ήταν και έτερες δυνάμεις της “Ομπρέλας” μεν αλλά όχι μαζικά,ως Τάση,  και δεν πρωτοστάτησαν στον “καυγά”, όπως ο τομεάρχης Παιδείας. Κατά φερ ειπείν ήταν και οι Ευκλείδης Τσακαλώτος – Πάνος Σκουρλέτης – Ν. Βούτσης (και όχι μόνο).

Όταν όμως ο Αλέξης Τσίπρας προσήλθε στο τραπέζι με συμβιβαστική πρόταση, να δηλώσει “παρών” ο  ΣΥΡΙΖΑ και τέθηκε το ζήτημα σε ψηφοφορία εντός του κομματικού Οργάνου, με το ‘παρών” συντάχθηκε η συντριπτική πλειοψηφία των μελών του ( Στην ψηφοφορία το “παρών” συγκέντρωσε περισσότερες από 30 ψήφους σε σύνολο 41).

Σταθερός στη στάση του έως τέλους, παρέμεινε ο Νίκος Φίλης.

“Κατά” μεν αλλά…

Σύμφωνα με έτερο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ το οποίο συμμετείχε στη συνεδρίαση και ανήκει στη λεγόμενη “εσωκομματική αντιπολίτευση”, ήτοι την “Ομπρέλα”,  η συζήτηση φούντωσε κυρίως γιατί όσοι ήταν θιασώτες της καταψήφισης της σύμβασης δεν αρκούνταν στο “παρών” και όσοι ήταν υπέρμαχοι της καταψήφισής της, ομοίως. Ήθελαν “καθαρές λύσεις”.

Το εν λόγω στέλεχος πάντως, καίτοι εξαρχής ήταν υπέρ της καταψήφισης της σύμβασης, ικανοποιήθηκε με τη συζήτηση και την ψηφοφορία εντός του κομματικού οργάνου και δεν θεώρησε μείζον ζήτημα τις διαφωνίες που εκφράστηκαν, αντιθέτως, εκτιμά ως στρέβλωση την “δραματοποίηση” των εσωκομματικών διαφωνιών.

Σε επίρρωση της άποψης περί “αποδραματοποίησης” των εσωκομματικών διαφωνιών στα Όργανα, ο ίδιος σχολίασε σκωπτικά πως “δεν θα μείνει πίσω ο σοσιαλισμός λόγω της στάσης μας στη Fraport”.

Fraport όπως Ελληνικό

Η χθεσινή ένταση στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ για την Fraport θύμισε κάτι από …Ελληνικό. Όταν και τότε είχε προκληθεί γκρίνια εσωκομματική για την απόφαση Τσίπρα να υπερψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τη συμβαση ενώ πάλι με μπροστάρη τον Νίκο Φίλη, είχαν εκδηλωθεί σοβαρές ενστάσεις.

Ο Νίκος Φίλης μάλιστα, με γραπτή του δήλωση, την οποία είχε διανείμει ο ίδιος, άνοιξε πυρ εναντίον του νόμου για το Ελληνικό, τονίζοντας ότι συνιστά επικίνδυνο βήμα προς τα πίσω και απόσχε από την ψηφοφορία, ενημερώνοντας ο ίδιος για τη στάση του.

Στα επιχειρήματα όσων ήταν “υπέρ” της υπερψήφισης της αποζημίωσης της Fraport, ήταν πως πρόκειται για μια σύμβαση που είχε διαχειριστεί ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση και που εάν δεν υπερψηφιζόταν , η εταιρεία θα μπορούσε να έχει διεκδικήσεις που θα ζημίωναν πολλαπλώς το ελληνικό Δημόσιο. Από την απέναντι πλευρά, των υπέρμαχων του “κατά”, το σκεπτικό grosso modo ήταν πως πρόκειται για σύμβαση που έχει προβληματικά σημεία και ότι εν πάση περιπτώσει δεν γίνεται σε αυτή τη συγκυρία ο ΣΥΡΙΖΑ να συμφωνεί με “προικοδότηση” τέτοιων εταιρειών.

Και άδειασμα Τσίπρα σε Πολάκη

Κατά τα λοιπά, με ανακούφιση υποδέχθηκε μεγάλο μέρος του κομματικού Οργάνου , το “άδειασμα” του Αλέξη Τσίπρα στον Παύλο Πολάκη, για τη στάση του χανιώτη βουλευτή απέναντι στα εμβόλια.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κατά την εισήγησή του στο Πολιτικό Συμβούλιο, ανέφερε χαρακτηριστικά για τα εμβόλια: ” Ο εμβολιασμός, παρά τις καθυστερήσεις, τα προβλήματα και τις απαράδεκτες αποφάσεις της Επιτροπής που εργαλειοποιήθηκε από την κυβέρνηση, είναι η μόνη άμυνα που διαθέτει η ανθρωπότητα απέναντι στον φονικό ιό και αποτελεί αποτελεί πράξη κοινωνικής ευθύνης και αλληλεγγύης”.

Κοινώς, και δη στο “άνοιγμα” της συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου και πριν να τεθεί καν ( ξανά)  το θέμα “Πολάκης” από στελέχη του Οργάνου, ο Α. Τσίπρας, έδωσε καθαρό “σήμα”, όχι μόνο προς τα έξω,  υπέρ της αναγκαιότητας των εμβολιασμών αλλά και προς το εσωτερικό του, υπέρ Ξανθού σε αυτό το άτυπο “μπρα ντε φερ” μεταξύ του τομεάρχη Υγείας και του βουλευτή Χανίων.

Υπενθυμίζεται πως ο δεύτερος , εστω και χωρίς να τον κατονομάσει, είχε αναφερθεί στον Ανδρέα Ξανθό ως ” κάποιους του ΣΥΡΙΖΑ που το παίζουν παντογνώστες ενώ είμαι να μην πω….”.

 

 

ΠΗΓΗ: CAPITAL-ΝΙΚΗ ΖΟΡΜΠΑ-Ο τίτλος είναι της iskra

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας