ΗΠΑ: Αφού εγκατέλειψαν τους Κούρδους, θέλουν πίσω και τον οπλισμό τους

1027
συρία

Σε μια κίνηση που αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα εδάφη της Συρίας μετά την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει αμερικανικά στρατεύματα ενδέχεται να προβεί η Ουάσινγκτον.

Κίνηση η οποία σε κάθε περίπτωση θα θέσει εμπόδια στην επιχείρηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για επίθεση στο Ισλαμικό Κράτος και τις κουρδικές δυνάμεις στην περιοχή, και σίγουρα επιδέχεται αρκετών ερμηνειών, δεδομένου ότι ο αμερικανός πρόεδρος με την παραπάνω απόφασή του εμφανιζόταν να αφήνει ελεύθερο το πεδίο για τις φιλοδοξίες της Τουρκίας.

Ειδικότερα, από τις πρώτες κιόλας ώρες μετά το τηλεφώνημα ΤραμπΕρντογάν για τη Συρία, μια παράμετρος που μονοπωλούσε το ενδιαφέρον αναλυτών ήταν αυτή των όπλων τα οποία η Ουάσινγκτον έδωσε στην πολιτοφυλακή YPG και υποσχέθηκε πως θα πάρει πίσω μετά το τέλος της εκστρατείας εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Η Τουρκία ισχυρίζεται πως τα όπλα πρέπει να μαζευτούν ώστε να μην χρησιμοποιηθούν εναντίον τούρκων στρατιωτών, αλλά αξιωματούχοι των ΗΠΑ λένε πως δεν μπορούν να αφοπλίσουν τους ίδιους τους συμμάχους τους όταν η μάχη δεν έχει ακόμη τελειώσει.

Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters, αμερικανοί διοικητές που σχεδιάζουν την απόσυρση των στρατευμάτων των ΗΠΑ από τη Συρία προτείνουν να επιτραπεί στους Κούρδους που μάχονται κατά του Ισλαμικού Κράτους να κρατήσουν τον οπλισμό που τους έχουν παραχωρήσει οι ΗΠΑ.

Όπως δήλωσαν στο πρακτορείο τέσσερις αξιωματούχοι, με την προϋπόθεση να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, οι προτάσεις αυτές έγιναν στο πλαίσιο εσωτερικών συζητήσεων που γίνονται στο Πεντάγωνο και δεν είναι ακόμη καθαρό εάν θα υιοθετηθούν από τον Λευκό Οίκο.

Πρόσθεσαν δε, πως οι διαβουλεύσεις στο Πεντάγωνο βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο και δεν έχουν ληφθεί ακόμη αποφάσεις, με το τελικό σχέδιο να παρουσιάζεται στο Λευκό Οίκο μέσα στις επόμενες ημέρες.

Αρνούνται να πάρουν θέση Λευκός Οίκος – Πεντάγωνο

Από την πλευρά του, το Πεντάγωνο αρνήθηκε να σχολιάσει το ζήτημα του οπλισμού της κουρδικής πολιτοφυλακής (YPG), με το επιχείρημα ότι κάτι τέτοιο θα ήταν ανάρμοστο αυτή τη στιγμή, ενώ ούτε ο Λευκός Οίκος δέχθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο.

«Θα ήταν ανάρμοστο να συζητάμε για τη διάθεση του οπλισμού αυτή τη στιγμή. Βρίσκεται σε εξέλιξη ο σχεδιασμός ο οποίος επικεντρώνει στο πως θα εκτελεστεί μια ελεγχόμενη απόσυρση δυνάμεων και παράλληλα πως θα ληφθούν όλα τα μέτρα που απαιτούνται για να διασφαλιστεί η ασφάλεια των στρατευμάτων μας» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Σον Ρόμπερτσον.

Οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ δήλωσαν ότι η ανακοίνωση του Τραμπ για απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία έχει προκαλέσει αναστάτωση στους αξιωματικούς, οι οποίοι θεωρούν αυτή την απόφαση ως προδοσία του YPG, που πρωτοστάτησε στον αγώνα για την εξάλειψη των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους στην βορειοανατολική Συρία.

Ένας από τους αξιωματούχους δήλωσε στο Reuters ότι είχαν διαβεβαιώσει το YPG ότι θα του παρέχεται οπλισμός από την Ουάσιγκτον μέχρι να τερματιστεί η μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους. «Η μάχη δεν έχει ακόμη τελειώσει. Δεν μπορούμε απλά να τους ζητήσουμε τώρα πίσω τα όπλα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο εξοπλισμός θα μπορούσε να αφορά αντιαρματικούς πυραύλους, τεθωρακισμένα οχήματα και ολμοβόλα. Το Πεντάγωνο διατηρεί αναλυτικό αρχείο με τον οπλισμό που έχει παραχωρήσει στο YPG, ωστόσο εκτιμάται ότι θα είναι σχεδόν αδύνατο να εντοπίσουν τον εξοπλισμό στο σύνολό του.

Οι ΗΠΑ έχουν επανειλημμένα διαβεβαιώσει την Άγκυρα ότι θα πάρουν πίσω τον οπλισμό που έχουν δώσει στο YPG μετά την οριστική ήττα των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους. «Είναι αστεία η ιδέα ότι θα μπορέσουμε να τα πάρουμε πίσω. Άρα τα αφήνουμε εκεί που είναι» δήλωσε στο Reuters ένας από τους αξιωματούχους.

Πηγή με γνώση των συζητήσεων αναφέρει ότι ο Λευκός Οίκος και ο τούρκος πρόεδρος θα αντιταχθούν στην πρόταση να αφεθεί στους Κούρδους ο αμερικανικός οπλισμός, καθώς κάτι τέτοιο θα ακύρωνε την πολιτική Τραμπ για απόσυρση από τη Συρία.

Στο πλαίσιο αυτό, συζήτηση για το θέμα του οπλισμού αναμένεται να γίνει και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του Τζον Μπόλτον, του συμβούλου εθνικής ασφάλειας του Ντόναλντ Τραμπ, στην Τουρκία και το Ισραήλ την επόμενη εβδομάδα με αντικείμενο τη Συρία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας